Iaşi: Şpăgarii stingeau becul să numere „tradiţia“ la Albiţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii au stabilit în detaliu cum luau mită poliţiştii de frontieră de la vama cu Republica Moldova. Aceştia şi-ar fi sporit veniturile din noiembrie 2010 până în ianuarie 2011 cu 2,16 milioane de lei.Cei 47 de angajaţi ai punctului de trecere a frontierei acuzaţi de luare de mită vor fi judecaţi la Iaşi. Procesul începe luni, 18 aprilie.

Poliţiştii de la Albiţa stingeau lumina înainte să numere şpaga făcută pe o tură. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Bucureşti, care au trimis ieri în judecată 47 de angajaţi ai punctului vamal, relatează în amănunt, în cele 133 de pagini ale rechizitoriului,  modul de operare al poliţiştilor corupţi.


Lotul şpăgarilor, în frunte cu Daniel Corban, şeful Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) Albiţa, au reuşit să adune din noiembrie 2010 până în ianuarie 2011 aproximativ 2,16 milioane de lei din mită plus alte bunuri.


Mită împărţită ierarhic


Agenţii care adunau banii erau extrem de precauţi. Primeau bancnotele în palmă sau în paşaport. Mita era ascunsă în buzunarele uniformelor, în maşinile personale sau în locuri speciale din tonete (coş de gunoi, sertare, deasupra uşii).

Citiţi şi:

Lista poliţiştilor de la Albiţa acuzaţi de luare de mită

Vaslui: Unii polițiști de frontieră au luat mită și de 20 de ori pe o tură

Poliţiştii primeau lei, dar şi euro sau dolari. Agenţii îi numărau pe întuneric, iar la sfârşitul turei erau adunaţi de şefii de grupă şi împărţiţi ierarhic. Din suma totală, 20% le rămânea agenţilor, iar 80% erau puşi deoparte pentru şefii ierarhici: şef de tură, şef de punct, şefi de sector.


„«Tariful» era cunoscut de cei care oferă mită: 5-10 lei pentru situaţiile obişnuite (cum ar fi doar pentru simpla aplicare a ştampilei), şi aproximativ 10-100 de euro sau 50-200 de lei în cazul unor situaţii speciale în care «tariful» creştea proporţional cu riscul la care se expunea poliţistul de frontieră (lipsa unor documente, nereguli privind viza, documentele auto sau marfă, produse în cantităţi mai mari, etc). În această modalitate, pe fiecare tură, un inculpat «colecta» în medie între 400 şi 2.000 de lei“, se precizează în rechizitoriu.


„Lasă de un cofee în paşaport după“, „10 lei de ştampilă“, „piva (n.n - bere) aia... nu ştii despre ce vorbesc, nu? Tradiţia? Nici asta nu ştii?“, „să schimbe hârtia că e mică“, „vai, mi-a dat de-a verzişori!“, „ai şi tu vreo sticlă să cinstim şi noi, băieţii?“ sunt expresii uzuale înregistrate de anchetatorii sub acoperire în Vama Albiţa.

image


Unul dintre agenţi susţinea că banii pe care-i primeşte ca mită reprezintă „preţul neglijenţei sale“. Procurorii susţin că Daniel Corban, şeful PTF Albiţa, primea şi el o felie din şpagă, în special la începutul zilei de lucru. Mai mult, el avea grijă să repartizeze unii agenţi preferenţial, pe ture „productive, în special luni şi joi“. Anchetatorii au montat aparatură de înregistrare în tonetele agenţilor şi în birouri.


57.000 de lei, mită adunată  în 48 de ture


Cu toate că microfoanele şi camerele video au funcţionat doar şase zile, pentru că au fost o serie de probleme tehnice, procurorii au reuşit să demonstreze cum se lua „tradiţia“ la Albiţa. Unul dintre agenţi, Iordan Bălţatu, a fost înregistrat luând şpagă de 64 de ori. Poliţistul „s-a înfruptat“ numai într-o singură tură de peste 20 de ori. Procurorii au stabilit că fiecărui agent îi revenea pe o tură 1.200 de lei, unii dintre ei reuşind să bage în buzunar în 48 de ture, 57.600 de lei. 

Citiţi şi:

Bordeianu: "Vameșii de la Albița sunt curați ca lacrima"

Descinderi în Vama Albița: Mai mulți polițiști au primit ordonanțe de reținere pentru 24 de ore (UPDATE)

„În ultimii ani, Parchetul a descoperit, în perioadele în care România era supusă unor monitorizări pe justiţie, diverse activităţi infracţionale ale unor categorii socio-profesionale ocolite până atunci de ghinionul unor interpretări forţate. Am convingerea că justiţia poate face diferenţa între eroare judiciară şi infracţiune“, a declarat Toni Baltag, avocatul unor poliţişti din dosar.

Interceptări:

11.01.2011 h 2.21

Agent Dieac i Lucian: Măi nu mai umbla cu bani pe aici, înţelege că e control.

Interlocutor: Am înţeles

DL: Nu, nu umbla. Înţelege pentru todeauna. Prostul!

I: Ajunge 40.

DL: Hai, aşteaptă mă!

I : Dar cum să fac?

DL: Dă-i ascuns. Pumnul strâns. (n.n primeşte şi îi ascunde în ciorap)

30.11. 2010 h 9.46

Agent Ionescu George: Nu te sfii.

Interlocutor: N- am mărunt

Agent Tănase Maricel: Dă-i rest, n-ai?(...) Da tu nu vii cu bani de-acasă? Bagă-i în buzunar! Nu mai umbla aşa cu ei .

6.12.2010 7.24

Ionescu George: Mi-or dat la mărunţiş

Fotin Mihai(investigator sub acoperire): Bîrlici

IG:ă?....

FM : Bârlici mă....de câte un dolar.

IG: Important e că am dolari. Ăştia nu vede prin camerele p....mamii lui!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite