FOTO Cum au pus procurorii DNA „stăpânire” pe un sat din marginea ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sătenii din Gorban au fost chemaţi cu sutele la audierile DNA. Foto: Ziarul de Iaşi
Sătenii din Gorban au fost chemaţi cu sutele la audierile DNA. Foto: Ziarul de Iaşi

Pentru sătenii din comuna Gorban cuvintele „procuror”, „anchetă” sau „DNA” se află în vocabularul comun. Sute dintre ei au trecut în ultimii ani prin birourilor procurorilor anticorupţie. Cei cu funcţii publice au fost chemaţi ca suspecţi în dosare, în timp ce ţăranii simpli ca martori. Totul li se trage de la fostul primar al comunei, un om politic cercetat în două dosare de corupţie, dar numit recent şef pe judeţ la Protecţia Consumatorului.

În capătul ţării, la o aruncătură de băţ de graniţa cu Republica Moldova, se află o comună pe care Direcţia Naţională Anticorupţie a pus „stăpânire”.

Sute de săteni s-au perindat în ultimii ani prin birourile de la Iaşi ale acestei instituţii. Unii în calitate de învinuiţi sau suspecţi. Alţii, marea lor majoritate, târâţi în anchete ca martori de cei certaţi cu legea.

Cel mai mare necaz al sătenilor din Gorban este cel al păşunii. De câţiva ani, oamenii nu mai au unde să-şi ducă animalele la păscut. S-a ajuns în această situaţie urmare a unor presupuse ilegalităţi comise de fostul primar al comunei, Ioan Leonte, actual şef al Protecţiei Consumatorilor Iaşi.

Pe baza acestor nereguli, procurorii DNA Iaşi au construit două dosare penale, ambele avându-l ca protagonist pe Leonte. Într-unul dintre dosare acesta a fost acuzat că a arendat păşunea sătească în folosul propriului buzunar. În cel de-al doilea, în care sunt implicaţi şi câţiva judecători, cercetările vizează intabularea a 282 de hectare de teren în mod ilegal.

În primul dosar au fost învinuţi, la un moment dat, aproape toţi consilierii locali, dar şi alţi funcţionari sau medicul veterinar din comună. La rândul lor, sătenii au fost nevoiţi să dea cu subsemnatul pe la DNA în calitate de martori. În unul dintre dosarele penale ale lui Leonte, aflat deja pe rolul Tribunalului sunt enumeraţi ca martori 73 de săteni. Încă pe atâţia au mai fost citaţi în cel de-al doilea. Şi necazul oamenilor nu s-a terminat aici. După ce vor începe procesele, sătenii vor fi nevoiţi să dea declaraţii şi în faţa judecătorilor.

Oamenii au mers în mai multe serii la Iaşi. O dată au fost chemaţi 70 în trei zile. Din păcate, nu li s-a rezolvat problema păşunii. Unii dintre ei şi-au şi vândut animalele din cauza asta. Dănuţ Rotaru, actualul primar din Gorban.

Nu toţi sătenii implicaţi fără voia lor în anchetele DNA sunt tineri şi în putere. Moş Ion Besliu, de exemplu, la cei 81 de ani ai săi, a fost obligat şi el să parcurgă cei 40 de kilometri de la Gorban la Iaşi pentru a da declaraţii. Şi ca el sunt şi alţi săteni, ale căror nume se regăsesc pe listele cu martori din lucrările DNA.

Măcar de-ar fi mai aproape Iaşul, să nu mai pierdem atâta vreme până acolo, s-a plâns un sătean.

Cum s-a ajuns în situaţia asta

Presupusele infracţiuni atribuite fostului primar Ioan Leonte de către DNA nu sunt noi, dar produc şi acum efecte directe asupra sătenilor de rând. În judeţul Iaşi, Leonte este cunoscut ca un om cu multe relaţii. S-a perindat de-a lungul anilor pe la mai multe partide politice şi întotdeauna a avut oameni puternici în spate.

De altfel, în prezent, deşi este acuzat în două dosare penale de corupţie, Leonte este şef pe judeţul Iaşi la Protecţia Consumatorului. Ironic, a fost uns în această funcţie fix în ziua în care unul din dosarele sale era trimis de procurori judecătorilor de la Curtea de Apel. Se întâmpla la finele anului trecut.

Ioan Leonte a fost întâi gospodar în Gorban din 2004 până în 2012. În primul dosar penal făcut de procurori pe numele său s-au efectuat cercetări şi împotriva a nouă consilieri locali din comună, dar şi câţiva funcţionari de la Primărie. Anchetatorii au acuzat că, timp de trei ani, între 2009 şi 2011, după ce a arendat ilegal păşunea satului, Leonte şi acoliţii săi au obţinut ilegal subvenţii de la APIA.

Statul ar fi fost astfel prejudiciat cu aproximativ 400.000 de lei. În acest dosar, Leonte a şi fost reţinut pentru 24 de ore, însă propunerea de arestare pe numele său nu a fost admisă. Dosarul se află acum pe rolul Curţii de Apel Iaşi.

Cel de-al doilea dosar făcut de DNA pe numele lui Leonte se află încă în lucru la DNA Iaşi. Alături de fostul primar din Gorban, mai sunt puşi sub învinuire şi trei judecători. Unul dintre ei, fostul preşedinte al Tribunalului, actulul judecător militar Radu Tărniceriu. Acuzaţiile sunt de trafic de influenţă, dare şi luare de mită. DNA susţine că Leonte i-ar fi oferit lui Tărniceriu 50.000 de euro pentru ca acesta să convingă două judecătoare să dea un verdict favorabil lui Leonte, într-un litigiu privind intabularea unei suprafeţe de 282 de hectare de pământ. Sentinţa dată a fost în favoarea firmei lui Leonte, care a reuşit astfel să pună mâna pe pământ.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite