FOTO Povestea Lydiei Vitzilaiou, tânăra din Grecia care a învăţat limba română în şapte luni după ce i-a murit tatăl

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lydia Vitzilaiou (23 de ani) îi uimeşte prin voinţa sa pe profesorii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Gr.T. Popa" din Iaşi. A studiat singura, timp de şapte luni, limba română pentru a putea obţine diploma de medic în România.

Lydia Vitzilaiou şi-a pierdut tatăl din cauza unei tumori pe creier. Din acest motiv, şi-a fixat un obiectiv în viaţă de la care nu este dispusă să se abată: să devină medic.

Deşi, după terminarea liceului, a intrat la Facultatea de Filologie din Atena, oraşul natal, tânăra a renunţat şi a început să se pregătească pentru admiterea la Facultatea de Medicină. Dar, din nefericire, nu a intrat la specializarea pe care şi-o dorea, ci la Asistenţă Medicală. Apoi a început să îşi recalculeze opţiunile.

În cadrul facultăţii din Atena, a întâlnit români şi a aflat câte ceva despre sistemul de învăţământ din România. De asemenea, a făcut numeroase căutari pe Internet, în încercarea de a găsi cea mai potrivită ţară din Uniunea Europeană pentru a-şi îndeplini visul, acela de a deveni medic.

În România i s-a părut că visul său ar putea fi realizabil, cu o condiţie, să aibă 5.000 de Euro pentru a-şi plăti taxa de şcolarizare valabilă pentru studenţii străini.

CUM A ÎNCEPUT TOTUL

Pentru că mama sa, de profesie ghid turistic, nu îşi permitea să o ajute cu aceşti
bani, oricât de mult şi-ar fi dorit, mai avea o singură şansă: să dea examen în limba română şi să fie admisă la facultate, pe baza mediei obţinute la concurs, la fel ca oricare dintre candidaţii români.

Sunt singură la părinţi, nu există altcineva, bunici, suntem numai eu şi mama. Mama mi-a spus că dacă vreau să merg în România, trebuie să ştiu în primul rând limba română. Şi am găsit o fată pe stradă care vorbea română, am auzit-o şi mi se părea că vorbeşte română. Am mers la ea, am întrebat-o ce limbă vorbeşte. Nu ştia greacă deloc, am întrebat-o în engleză. Avea o familie cu şapte copii. Şi aşa am început să fac lecţii de limba română cu ea, trei luni, apoi singură. Am început să intru pe Internet, să ascult muzică, să mă uit la televizor în continuu. Singurul lucru pe care îl făceam de dimineaţă până seara era să ascult limba română”, îşi aminteşte Lydia.

 A LUAT EXAMENUL DE LIMBĂ CU 9,32

După şapte luni de la începerea aventurii numită “familiarizarea cu limba română”, Lydia Vitzilaiou s-a urcat în autocarul spre Bucureşti hotărâtă să dea examenul de limbă. Dorinţa sa de a învăţa limba română pentru a face medicina a fost atât de mare, încât a luat examenul cu 9,32 şi şi-a câştigat dreptul de a se înscrie la Facultatea de Medicină, la cursurile în limba română.

Întrebată de ce a preferat, totuşi, să vină în Iaşi pentru a da la Medicină şi nu a rămas în Bucureşti, Lydia recunoaşte că a ales Iaşiul pentru că aici se dă examen de admitere doar la anatomie, spre deosebire de Bucureşti unde examenul se dă la două obiecte, anatomie şi apoi la alegere între chimie şi fizică. Totuşi, nu i-a ieşit din prima. A trebuit să dea de două ori examen de admitere până să intre pe unul din locurile cu taxa în lei de la Facultatea de Medicină.

A PICAT LA PRIMA ÎNCERCARE LA MEDICINĂ, DAR ŞI-A GĂSIT ÎN DEX CEL MAI BUN PRIETEN

Prima încercare la Iaşi a fost în 2013, după examenul de limbă pe care l-a luat în capitală. Pregătirea nu a fost, însă, una uşoară, mai ales că Lydia şi-a fost sieşi singurul profesor. A început pregătirea pe cont propriu în Grecia şi a făcut mai multe drumuri Grecia-România, pentru că trebuia să ia cărţile, să treacă pe la facultate să afle detalii despre admitere, întrucât nu găseşti toate informaţiile pe Internet, iar dacă suni la facultate, de multe ori nu ţi se răspunde.

Ca să dai examen la Iaşi la Medicină, nu îţi trebuie numai cartea de la şcoală, îţi trebuie şi cartea de la facultate. În fiecare an există o carte cu teste grilă, de pe care dai examen. A venit de mai multe ori, pentru 1-2 zile, şi a ajutat-o, faptul că a luat autocarul din Grecia şi în jurul sau erau numai români şi nici un grec, a putut astfel să îşi exerseze cunoştinţele de limbă.

"Cartea de anatomie din clasa a XI-a în limba română mi s-a părut, ţin minte, o carte plină de cuvinte necunoscute. Am descoperit şi DEX-ul, e prietenul meu, am început să traduc fiecare cuvânt. În primul an în care am dat examen, pentru că am dat examen de două ori, în 2013 şi 2014, în ultima lună înainte de examen am aflat de ea, din întâmplare. Vin aici plină de emoţii, dau examen şi iau 8,30, după ce s-a făcut media cu nota de la bacalaureat, iar ultimul intrat avea 8,60. Căutam o modalitate de a mă sinucide fără să curgă sânge (râde). Imediat după aflarea rezultatelor, m-am reapucat de învăţat, nu făceam altceva, eu nu mai aveam viaţă. Eram acasă, învăţam, 7-9 ore pe zi, apoi eram obosită, nu vroiam să vorbesc cu nimeni, gândul meu era doar unul, cum să intru la medicină", recunoaşte aceasta.

2014, ANUL NOROCOS PENTRU LYDIA

Anul 2014 s-a dovedit a fi anul şansei pentru Lydia. Deşi examenul i s-a părut mai greu, “de zeci de mii de ori mai greu”, după cum ea însăşi spune, pentru că există şi întrebări la prima vedere, a intrat la Facultatea de Medicină şi Farmacie “Gr.T. Popa” din Iaşi cu media 8,72, pe locul 147, cu taxa în lei.

Pentru că a fost admisă pe un loc cu taxă în lei, tânăra din Grecia este supusă aceluiaşi tratament ca toţi ceilalţi colegi ai săi români: plăteşte 6.000 de lei pe an, spre deosebire de colegii străini, care au intrat plătind 5.000 de euro. Ea trebuie să înveţe din manualele scrise în limba română şi trebuie să dea răspunsurile, la întrebările puse de profesori, doar în limba română.

 Eforturile sale de a învăţa o limbă pe care nu o cunoştea deloc până la 21 de ani au trezit admiraţia profesorilor şi colegilor ei români. Însă, asta nu o ajută la examene.

E o facultate grea, sistemul e dificil aici, încontinuu toţi profesorii ascultă şi trebuie să ştii, să răspunzi. Nu ştii să răspunzi? 2! Multă materie, prea grea. Dacă reuşesc să termin facultatea, aş vrea să mă specializez pe oncologie, pentru asta m-am înscris, dar nu ştiu. Mă gîndesc că am 23 de ani şi, dacă nu termin după 7 ani şi mai repet anii, o să termin destul de târziu. Dar important este să termin”, mărturiseşte Lydia, mai în glumă, mai în serios.

„Românii sunt mai disciplinaţi decât grecii“

Lydia Vitzilaiou nu scapă nicio ocazie să intre în discuţii cu colegii ei români pentru că, în acest fel, ajunge să stăpânească din ce în ce mai bine limba română. Spune cu regret că nu a reuşit să o convingă şi pe mama ei să vorbească această limbă, care în calitate de ghid turistic vorbeşte la perfecţie italiana, foarte apropiată cu limba noastră.

Din relaţia Lydiei cu ieşenii din mediul universitar în care trăieşte, nu lipsesc provocările. Aşa după cum povesteşte ea, cea mai mare încercare, când a venit în România, a fost să îi convingă pe români că a învăţat singură limba lor din dorinţa de a face facultatea de medicină.

Le păream extraterestră, nu grecoaică“, dezvăluie tânăra din Grecia. Colegilor şi profesorilor nu le venea să creadă, în primul rând, că scrie în română iar această performanţă a stârnit faţă de ea un amestec de admiraţie şi mirare. Ea, însă, s-a obişnuit cu termenii din anatomie în limba română şi atunci când învaţă pentru un curs gândeşte în română, nu îi vin mai întâi în minte termenii în limba greacă, trebuie să îi traducă din română în greacă.

SARMALELE PE LISTA PLĂCERILOR CULINARE

Lydia s-a obişnuit destul de uşor cu oamenii şi cu bucătăria românească.  După câteva luni petrecute în ţara noastră, tânăra grecoaică spune că românii sunt un popor foarte primitor. „Am observat că oamenii din această ţară se ajută foarte mult atunci când au o problemă. Nu sunt indiferenţi la necazurile altora“, a declarat Lydia.

În ceea ce priveşte mâncarea, studenta din Grecia este înnebunită după sarmale. Îşi cumpără din supermarket sarmale, îi plac mult  pentru că, deşi se fac şi în Grecia, nu sunt la fel de gustoase, de tradiţionale, acolo mancarea este mai fină, mai europeană.

În ceea ce priveşte diferenţa dintre sistemul de învăţământ din România şi cel din Grecia, tânăra crede că cel din România este mai greu, mai strict şi că „românii sunt mai disciplinaţi decât grecii, deşi  ei neagă acest lucru“.

ESTE ÎNGROZITĂ DE FRIGUL DE LA NOI

Facultatea de Medicină de aici i se pare mult mai grea decât s-ar fi aşteptat şi consideră că, dacă nu eşti un geniu, nu mai poţi face altceva în afară de şcoală: „Toată ziua fugi de la un curs la altul, nu mai ai timp de altceva. Înveţi întruna şi eşti în permanenţă obosit. Însă, marea mea problemă este frigul. E groaznic, nu-mi vine să cred cât de frig poate să fie“. Spune că va trece şi peste această provocare climaterică, pentru că are un scop mult mai important, acela de a termina facultatea şi de a deveni medic oncolog. Lydia Vitzilaiou nu prea are viaţă personală, în afara cursurilor de la facultate, dar îşi asumă asta pentru că îşi doreşte foarte mult să termine Medicina.

Pe măsură ce se apropie de prima sesiune, emoţiile îi cresc şi nu se gândeşte decât cum să ia cât mai multe examene şi să rămână cu restanţe cât mai puţine. Pentru ea, provocările sunt încă la început, dar nu are de gând să renunţe.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite