UPDATE Vestita bătaie de sfârşit de an de la Ruginoasa, „sabotată” de jandarmi: „Trebuia să-i lase să se bată. Oricum, îşi reţin feţele şi or să se bată peste ani”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vestita bătaie din Ruginoasa a fost înăbuşită, anul acesta, de jandarmi, după ce zeci de tineri mascaţi s-au strâns joi, 31 decembrie, de la primele ore, pentru o nouă confruntare. Este o regulă nescrisă ca în comuna ieşeană să aibă loc o bătaie între flăcăi, împărţiţi în două cete: Văleni şi Deleni. Conform tradiţiei, învingătorii au privilegiul ca în noul an să organizeze baluri la care vor invita ce fete doresc.

UPDATE 13.30 Localnicii au fost dezamăgiţi că bătaia a fost interzisă. ''Mai bine ne ducem la somn.  Sunt dezamăgit. Nu îneleg ce caută poliţiştii aici dacă noi nu i-am chemat să facă ordine. Dacă nu s-a dat voie să se bată, se pierde tradiţia şi e păcat'', spune un localnic.

Reprezentanţii forţelor de ordine spun că de patru ani nu s-au mai înregistrat incidente. ''Nu s-a înregistrat niciun incident. Este al patrulea an consecutiv în care la Ruginoasa la această manifestare tradiţională nu am avut niciun fel de act de violenţă'', spune Marius Ţăranu, purtătorul de cuvânt al Grupării Mobile de Jandarmi Iaşi.

UPDATE 9.00 După ce s-au strâns încă de la orele 6.30 pe uliţele din Ruginoasa, pentru a se încăiera ”tradiţional” ca în fiecare an de 31 decembrie, cele două cete de juni din localitate, Văleni şi Ddeleni, au renunţat să se mai bată, plecând, în jurul orei 9.00, spre casele lor. Tinerii au fost descurajaţi de jandarmi să se încaiere, zeci de oameni ai legii fiind prezenţă la Ruginoasa încă de la primele ore ale zilei, pentru a preveni orice incident. 

În localitate, părerile sunt împărţite. În timp ce unii săteni cred că bătaia din 31 decembrie nu era decât un act de violenţă, alţii susţin că se pierde una dintre cele mai importante tradiţii ale locului: ”Trebuia să îi lase să se bată, pentru că se pierde tradiţia. Oricum, ei se ştiu care sunt, îşi reţin feţele şi se vor bate şi peste ani, când se vor întâlni. Mai bine-i lăsau acum”, a spus unul dintre localnicii din Ruginoasa. ”

UPDATE ORA 8.20 Tensiuni între tinerii adunaţi pentru bătaia de la Ruginoasa şi forţele de ordine. Jandarmii le-au interzis junilor din ceata vălenilor să urce spre cealată tabără, a Delenilor, care îi aştepta pregăttă de luptă pe uliţe. Acest lucru a stârnit nervozitatea în rândul tinerilor pregătiţi de bătaie, iar tnerii au început să meargă prin curţile oamenilor, ocolind jandarmii, pentru a se întâlni să se bată. 

"Dacă tot ne-am vorbit să ne întâlnim, am stabilit asta la şedinţă, de ce nu ne lasă?", a spus unul dintre junii din Ruginoasa, care s-a pregătit, încă de la primele ore ale zilei, de marea confruntare. 

Reamintim că bătaia de la Ruginoasa este interzisă legal, însă, în fecare an, tinerii de aici se întâlnesc în 31 decembrie, pentru a se ciomăgi. Anterior, ei au o întâlnire la care participă cele două tabere de bătăuşi, dar şi oamenii legii, care îi anunţă pe flăcăi ce riscă din punct de vedere legal dacă se încăpăţânează să se bată. Tinerii care se prind în bătaia anuală sunt amendaţi, dar riscă şi dosare penale, dar şi pedepse mai mari, dacă fac victime.

UPDATE ORA 7.50 Ultima zi din an a încins din nou spiritele în localitatea ieşeană Ruginoasa, unde, la fiecare sfârşit de an, are loc vestita bătaie cu bâte şi ciomege între flăcăii de aici. Joi dimineaţă, începând cu ora 6.30, zeci de tineri mascaţi tradiţional în urşi se adunaseră deja în curtea unui gospodar din comună, fiind înconjuraţi de zeci de mascaţi. 

Oamenii legii îi sfătuiesc pe tineri să nu înceapă bătaia, de altfel, interzisă, chiar dacă e considerată tradiţie în zonă, ci să meargă doar cu uratul. Până la orele 8.00, înă, spiritele din cele două tabere, Văleni şi Deleni, abea se încălzeau.

Bătaia dintre cele două cete

31 decembrie este o zi aşteptată un an întreg de locuitorii comunei Ruginoasa. Este o zi plină de emoţii, pentru care se fac repetiţii cu câteva săptămni înainte şi în care are loc o încăierare, de multe ori sângeroasă, între sute de tineri mascaţi. Aceştia se împart în două cete – Văleni şi Deleni - şi în zorii ultimei zile din an îşi dau întâlnire pe uliţa din mijlocul satului. 

Acolo se duce lupta pentru supremaţie în anul care urmează. Câştigătorii vor avea dreptul să îşi aleagă cele mai frumoase fete din sat şi să organizeze baluri. 

Istoric sângeros

Deşi ar trebui să fie o confruntare simbolică, participanţii îşi împart cu generozitate bâte în cap, se încaieră, se pun la pământ şi se bat până la epuizare. Ani în şir, ceea ce s-a dorit a fi o tradiţie s-a transformat în băi de sânge. Sute de forţe de ordine sunt mobilizate la acest eveniment pentru a stopa bătăile violente. 

În 2007, bătaia s-a soldat cu şase dosare penale şi 20 de amenzi date de către jandarmi.

În decembrie 2011, patru persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, iar un tânăr de 17 ani a ajuns în comă la spital şi a rămas paralizat pentru tot restul vieţii. 

În 2012 şi 2013, sătenii au fost obligaţi de către jandarmi să renunţe la tradiţionala bătaie dintre ani. 

Anul trecut, pentru prima dată în istoria bătăii s-a renunţat la obiectele contondente.

Vă mai recomandăm

Ciomăgeala de la Ruginoasa, o adunare flower-power. Cum au renunţat bătăuşii în premieră la biciuri, lanţuri şi bâte

FOTO VIDEO Meci fără învingător în bătaia de la Ruginoasa. Sătenii, supăraţi că jandarmii şi poliţiştii nu i-au lăsat pe flăcăi să-şi dea cu bâtele în cap

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite