Fiţe de deputat. Parlamentar obligat să plătească daune unui poliţist pe care l-a înjurat: „Bă, trebuie să stau după tine?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Dragoş Iftime a ajuns la puşcărie FOTO Adevărul
Adrian Dragoş Iftime a ajuns la puşcărie FOTO Adevărul

Speţă rar întâlnită, la Iaşi: un fost demnitar a fost obligat să îi plătească daune morale unui poliţist pe care, în timpul unui control, l-ar fi jignit şi înjurat. Judecătorii explică în motivarea sentinţei că bărbatul a adus atingere onoarei agentului.

Cazul a fost soluţionat definitiv de Secţia Civilă a Tribunalul Iaşi, la finele anului trecut, după doi ani de judecată şi şase ani trecuţi de la momentul faptei. Fostul deputat de Vaslui Dragoş Iftime a fost obligat să plătească daune morale de 2.500 de lei agentului de Poliţie, pe care l-ar fi jignit şi înjurat. Demnitarul a fost şi cercetat penal, pentru sfidare a organelor judiciare, însă dosarul a fost clasat din lipsă de probe.

Judecătorii arată că pe 24 iulie 2011, reclamantul - agent şef principal de Poliţie în cadrul Poliţiei Transporturi Aeriene Iaşi - a oprit o maşină marca Renault Megane în care se afla Adrian Dragoş Iftime, la acel moment deputat în Parlamentul României. Vehiculul era condus de Bogdan George Palici, om de afaceri din Vaslui. Poliţistul ar fi oprit maşina deoarece îi lipsea plăcuţa de înmatriculare din faţă. „Întrucât agentul de poliţie urma să aplice o sancţiune contravenţională conducătorului auto, a solicitat acestuia actele de identitate, permisul de conducere  şi celelalte documente specifice, apoi s-a îndreptat spre punctul de control în vederea efectuării verificărilor necesare”, au precizat judecătorii.

Deputatul a ajuns la închisoare 

Judecătorii au audiat doi martori care au precizat că atât Iftime cât şi Palici ar fi avut un comportament „recalcitrant şi violent verbal”. Astfel, cei doi s-ar fi adresat poliţistului cu expresii de genul „ce, bă, trebuie să stau după tine, ca să înveţi să scrii un proces verbal: te-ai uitat la prea multe filme poliţiste: te crezi şi tu comisarul Moldovan”. De asemenea, agentul de poliţie ar fi fost înjurat.

„Fără îndoială că reclamantul a fost afectat de acest comportament al pârâţilor, fiindu-i adusă atingere onoarei şi reputaţiei sale. Reclamantul a fost prejudiciat moral, fiind afectat de atitudinea pârâţilor , ea constituind fapta ilicită, săvârşită în prezenţa persoanelor care se aflau la acel moment în acel moment la aeroport (taximetrişti, pasageri), persoane care în mod obişnuit văd într-un agent de poliţie un reprezentant al unei autorităţi, care se bucură de respect”, se arată în motivarea Judecătoriei Iaşi, care a mai stabilit că „reclamantul a fost afectat moral şi psihic”.

După judecarea apelului, Tribunalul Iaşi a stabilit că nu sunt suficiente probe care să ducă şi la tragerea la răspundere a lui Palici, stabilind doar ca deputatul Iftime să plătească 2.500 de lei daune. Prima instanţă imputase o sumă similară şi lui Palici.

Unul dintre martori a declarat că fostul demnitar, care era pasager, ar fi refuzat atunci să se legitimeze, invocând „că el este o persoană importantă şi se grăbeşte la Vaslui la o şedinţă”. Deputatul nu a recunoscut faptele în timpul procesului.

 Adrian Dragoş Iftime, fost deputat PDL, a fost condamnat definitiv, în 2014, la şase ani de închisoare, fiind găsit vinovat de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, aderare la grup infracţional organizat, spălare de bani şi evaziune fiscală. Alături de romi din comuna Grajduri şi mai mulţi membri ai familiei sale, Iftime ar fi comis infracţiuni economice ce au prejudiciat statul cu peste 1 milion de lei. 
 

Pe aceeaşi temă:

Preşedintele executiv de la FC Vaslui a fost condamnat la închisoare

Evaziune fiscală de 500.000 de euro în „contul“ unui deputat

Oamenii care conduc acum clubul FC Vaslui sunt certaţi cu legea. Cui i-a lăsat Porumboiu moştenire echipa

Adrian Porumboiu şi-a anunţat retragerea de la FC Vaslui printr-o scrisoare de adio: „Rămân fanul lor“

Evaziune fiscală de 500.000 de euro în „contul“ unui deputat

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite