Familia care primeşte 1.000 de dolari lunar din indemnizaţii sociale. „Am zece copii. Mai creştem un purcel, altceva ce să fac?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Familia este compusă din doi adulţi şi zece copii. Oamenii încasează de la stat ajutoare sub formă de bani şi produse alimentare.

Familia Stănescu din Paşcani obţine lunar, din partea municipalităţii, ajutoare în valoare de aproape 4.000 de lei. Potrivit televiziunii locale bitTV, cea mai numeroasă familie din Paşcani care primeşte ajutor social şi mâncare gratuită la cantina din oraş are în componenţa sa 12 membri, doi adulţi şi zece copii. 

Familia lui Strugurel Stănescu (47 de ani) încasează în fiecare lună 992 de lei din ajutor social şi indemnizaţie pentru trei copii. „Aceştia primesc în primă fază ajutor social. Fiind o familie din 11 persoane primesc 746 de lei pe lună la care se mai adaugă acea alocaţie pentru trei copii de 246 de lei pe lună. Primesc doar trei copii această alocaţie mai mare pentru că ceilalţi nu sunt la şcoală. Pentru a primit ajutorul social, membrii adulţi ai familiei, tatăl şi mama, prestează servicii în folosul comunităţii. În cazul de faţă, pentru că nu s-au prezentat să-şi îndeplinească numărul de ore, le-a fost tăiat ajutorul social în câteva luni”, a explicat Cristian Menegon, purtător de cuvânt al Primăriei Paşcani. 

Pe lângă banii cash, familia primeşte şi mâncare de la cantina socială a municipiului în valoare de aproape 3.000 de lei. În timp ce tatăl copiilor spune că doar pentru trei membri ai familiei au asigurată mâncarea gratuită, reprezentanţii cantinei au precizat pentru sursa citată că, de fapt, opt copii şi adulţi din familia lui Strugurel Stănescu beneficiază de un astfel de ajutor.

Un meniu la cantina socială este în valoare de 12 lei zilnic, conform HG 903/2014. Cu opt meniuri asigurate de municipalitate pentru familia Stănescu zilnic, de la bugetul local se mai asigură 96 de lei pentru ajutorul celor 12 păşcăneni. Într-o lună, primăria asigură 2.880 de lei pentru hrana familiei Stănescu. 

„Am zece copii. Cel mai mare are 19 ani şi cel mai mic are şapte luni. Stăm aşa cu copiii, mai cresc animale, un purcel, altceva ce să facă, să fure? Eu mi-am căutat loc de muncă, dar dacă nu este, nu am unde să mă duc. Dacă nu ar fi loc de muncă, nu m-aş duce?”, a spus Strugurel Stănescu pentru bitTV.
strugurel stanescu captura bittv

Cei 10 copii ai bărbatului sunt în vârstă de şapte luni, cinci ani, şase ani, opt ani, 10 ani, 13 ani, 14 ani, 17 ani şi 19 ani. 

Topul asistaţilor sociali din judeţul Iaşi

Judeţul Iaşi ocupă un loc fruntaş în ţară în ceea ce priveşte numărul asistaţilor sociali. Conform unei analize realizate anul trecut de „Ziarul de Iaşi”, faţă de 2013, în 2017 numărul mediu lunar al asistaţilor sociali a crescut cu 26% . După datele Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială, în medie, în judeţ sunt aproape 9.000 de asistaţi social. În 2016, lunar, s-a acordat ajutoare sociale pentru aproape 8.700 de persoane.

În primele cinci luni din 2017 s-au acordat ajutoare sociale, în medie, lunar, pentru aproape  8.900 de persoane. În 2013, în judeţul Iaşi erau 7.035 de asistaţi sociali. Sumele medii care se încasează în judeţ din ajutoare sociale sunt cuprinse între 419 lei, în comuna Lungani, şi 151 lei, în comuna Valea Lupului. Comuna cu cele mai mari plăţi efectuate în baza legii venitului minim garantat este Lungani. În 2016, aici au fost efectuate plăţi în valoare de 1,8 milioane lei, pentru aproape 360 de beneficiari. În top se regăsesc oraşul Hârlău, cu 1,49 milioane de lei şi 377 de beneficiari lunar, comuna Mironeasa, cu 1,36 milioane lei şi 297 de beneficiari, şi comuna Ţibăneşti, cu 1,3 milioane de lei şi 305 beneficiari lunar. Pentru asistaţii sociali din municipiul Paşcani, statul asigură lunar plăţi în valoare de peste 782.000 de lei. 

Citeşte şi:

Un primar din vestul ţării scoate asistaţii social la măturatul străzilor. Face o economie de 400.000 de lei

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite