"Epoca de aur" rememorată la Muzeul Unirii din Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Iaşi, în  luna în care se împlinesc 25 de ani de la Revoluţia din 1989, fiecare dintre cei care au trăit în comunism sunt încurajaţi de către echipa Complexului Muzeal Naţional "Moldova" să îşi aducă contribuţia la îmbogăţirea colecţiei de muzeu cu exponate din acea perioadă.

Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi organizează în perioada 14 decembrie 2014 – 15 ianuarie 2015, la Muzeul Unirii, o serie de activităţi care marcheaza împlinirea a 25 de ani de la căderea regimului comunist, sub genericul „Epoca de aur”. 

Astfel, atât cei care au trăit în comunism, cât şi cei care s-au născut după 1989 vor putea vizita expoziţia „Copilăria în epoca de aur”, vor avea acces la un program de proiecţii denumit, în spiritul acelor vremuri, „Cinematecă” şi îşi vor putea aduce contribuţia la înmultirea exponatelor de muzeu care vorbesc de acea perioada, implicându-se în campania "Donează şi scrie-ţi istoria!”

Expoziţia „Copilăria în epoca de aur” prezintă celor foarte tineri, care nu ştiu cum era înainte de 1989, ipostaze ale vieţii în comunism, aşa cum sunt acestea ilustrate de exponate din colecţiile muzeale sau particulare

Cinemateca” include în program o serie de filme documentare care aduc perspective diferite asupra vieţii în comunism:  „Manifeste şi portocale”, un reportaj realizat de Gabriela Baiardi, „Metrobranding”,în regia Anei Vlad şi a lui Adi Voicu, joi, 18 decembrie, orele 17.00, „Dacia, dragostea mea”, de Ştefan Constantinescu şi Julio Soto, joi, 8 ianuarie, orele 17.00, „Lupta cu inerţia”, scurt-metraj realizat de Matei Bejenaru, joi, 15 ianuarie, orele 17.00.

În cadrul campaniei „Donează şi scrie-ţi istoria!”, cei interesaţi de subiect şi dispuşi să îşi împartă o parte din viaţa lor cu alţii sunt invitaţi să doneze Muzeului de Istorie a Moldovei fotografii, bancnote, monede, aparate de radio, aspiratoare, televizoare sau orice alt obiect uitat care duce cu gandul la perioada ceauşistă. Pe baza unei selecţii tematice, toate acestea vor intra în patrimoniul muzeal şi, ulterior, în expoziţiile organizate de specialiştii secţiei de istorie contemporană.

Mai puteţi citi:

Revoluţia tinereţii mele. Ridicolul şi sublimul copilului revoluţionar (I)

16 decembrie 1989. „În Piaţa Maria se găsesc 1.000 de persoane. Se acţionează cu două plutoane de securitate şi 100 de miliţieni care fac ordine”

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite