De ce fug investitorii de Moldova, cea mai săracă regiune a României. Suma uriaşă  din fonduri UE care rămâne necheltuită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investiţiile străine în Regiunea de Nord-Est sunt cele mai scăzute din ţară. În ultima perioadă, oficialii Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, care asigură finanţările europene prin Programul Operaţional Regional în perioada 2014-2020, vin cu o prezentare unitară a zonei pentru a încerca s-o facă mai atractivă pentru mediul de business.

Şeful Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, Vasile Asandei, susţine că lipsa autostrăzii este un impediment pentru cei care fac investiţii în producţie, dar că aeroporturile din Suceava, Iaşi şi Bacău au devenit căi rapide de comunicare şi astel se poate reduce din decalajul zonei.

„Lipsa autostrăzii care să treacă Carpaţii este o piedică, dar în ultima vreme s-au dezvoltat cele trei aeroporturi din regiune, iar forţa de muncă tânără şi pregătită este, de asemenea, un atu“, a declarat Vasile Asandei, într-un interviu pentru zf.ro.

Acesta a vorbit despre fondurile europene disponibile în exerciţiul financiar 2014-2020, iar la nivelul zonă, prin Programul Operaţional Regional sunt 1,1 miliarde de euro, bani destinaţi atât autorităţilor publice locale, mediului de business, cât şi asociaţiilor înfiinţate în cele şase judeţe ale regiunii. „Avem şi resurse financiare care se adresează întreprinzătorilor privaţi, microîntreprinderilor, IMM-urilor prin care pot să-şi cumpere echipamente, utilaje să-şi doteze firmele. Ne-am dat seama că pentru a avea firme bune, trebuie să avem atreprenori pricepuţi, iar aceştia ar trebui să vină dintr-o pepinieră de antreprenori. În ultimii doi ani, ne-am axat pe sprijinirea antreprenorilor prin alte căi decât prin programele de finanţare. Încercăm să-i învăţăm cum să se raporteze la piaţă“, a spus Asandei.

Totodată, ADR Nord-Est oferă informaţii despre resursele regiunii, iar în acest moment există o hartă a potenţialităţilor antreprenoriale din zonă. „Gradul nostru scăzut de dezvoltare poate constitui şi un atu, pentru că sunt atât de multe de făcut, atâtea nevoi în materie de servicii, de produse, sunt resurse nevalorificate, ceea ce poate atrage investitorii. Desigur, sunt şi probleme majore precum lipsa infrastructurii rutiere, dar nevoile pot fi valorificate de potenţiali investitori“, a mai spus Vasile Asandei.

Potrivit acestuia, unii investitori nici nu mai iau în calcul lipsa infrastructurii în contextul distanţei reduse faţă de Marea Neagră şi a creşterii gradului de conectivitate a celor trei aeroporturi din Iaşi, Bacău şi Suceava. Pentru prima dată, oficialul ADR Nord-Est a vorbit şi despre iniţiativa constituirii unui „inland port“, în care să se facă „toate formalităţile portuare în regiune, urmând ca marfa să fie trimisă direct în port şi urcată pentru export“. Atuurile regiunii sunt „resursele zonei, forţa de muncă relativ tânără, deoarece la nivel naţional regiunea stă cel mai bine, prezenţa centrelor universitare“.

Şeful ADR Nord-Est susţine că este nevoie de proiecte integrate, care să vină în mod real în completarea nevoilor din zonă şi în care să fie implicate autorităţile locale, mediul universitar, cel privat şi societatea civilă. Astfel, ADR Nord-Est a pregătit un ghid destinat investitorilor care ajung în zonă. Totodată, şeful ADR Nord-Est le recomandă autorităţilor locale: „să lucrăm împreună, pentru că fiecare în dreptul lui poate face ceva, dar una este să meargă un investitor la fiecare în parte şi alta este să aibă informaţia rapid, la nivel de regiune. A doua recomandare este să aibă oameni specializaţi, măcar un om în primărie care să ştie despre ce este vorba în relaţia cu un investitor“.

promovarea transferului tehnologic, investiţii în infrastructurile sanitare şi sociale (ambulatorii), în eficientizarea infrastructurii publice din oraşe (iluminat public), sprijinirea regenerării economice şi sociale a comunităţilor defavorizate din mediul urban, precum şi investiţii care vizează îmbunătăţirea calităţii vieţii a populaţiei în oraşele mici şi mijlocii din România.

Citeşte şi:

Zece linii de finanţare sunt anunţate în calendarul actualizat al lansărilor de apeluri pe Programul Operaţional Regional 2014-2020 în perioada ianuarie -martie 2018

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite