De ce consideră judecătorii ieşeni că fostul deputat Mihail Boldea ar trebui eliberat – Motivarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihail Boldea este la un pas de a fi eliberat. Soarta sa va fi decisâ în perioada următoare. Foto: Adevărul
Mihail Boldea este la un pas de a fi eliberat. Soarta sa va fi decisâ în perioada următoare. Foto: Adevărul

În încheierea de şedinţă prin care Curtea de Apel Iaşi a decis înlocuirea arestării cu interdicţia de a părăsi ţara în cazul lui Mihail Boldea se menţionează că temeiurile care au stat la baza încarcerării, în martie anul trecut, s-au schimbat.

Unul dintre principalele motive care au stat la baza arestării fostului parlamentar a fost acela că Boldea ar putea să-i influenţeze pe ceilalţi inculpaţi din dosar. Cu privire la acest aspect, Curtea de Apel Iaşi consideră că “pericolul sustragerii de la judecată şi al influenţării martorilor şi părţilor vătămate din dosar, se reduc considerabil urmare a deducerii probabile a duratei arestării preventive din pedeapsa închisorii la care inculpatul se aşteaptă a fi condamnat.”

De asemenea, magistraţii ieşeni au mai punctat că Mihail Boldea nu are antecendente penale şi deşi a încercat să se sustragă urmăririi penale, după ce a “conştientizat urmările la care se supune s-a prezentat de bună voie organelor de anchetă.”

“Mai mult decât atât, chiar dacă la momentul luării măsurii arestării preventive, au existat probe că lăsarea în libertate a inculpatului prezintă un pericol concret pentru ordinea publică, după trecerea unei perioade îndelungate de timp, aceasta se risipeşte ca şi riscul de presiune asupra martorilor”, se mai arată în motivare.

Decizia finală aparţine Curţii Supreme

De asemenea, Curtea de Apel Iaşi aminteşte că Mihail Boldea se află în arest de o perioadă îndelungată de timp, din martie 2012 până în prezent. Citând din jurisprudenţa CEDO, magistraţii consideră că Boldea “are dreptul de a fi judecat într-un termen rezonabil sau eliberat în cursul procedurii”.

“În cauză, stabilirea limitelor rezonabile şi respectiv, depăşirea acestora se analizează în raport de faptul că Boldea Mihail este arestat preventiv din martie 2012, instanţa de judecată s-a considerat legal sesizată, l-a audiat pe inculpat şi mai are în vedere complexitatea cauzei care va necesita timp pentru audierea celorlalţi coinculpaţi şi pentru gestionarea probatoriilor, acest aspect putând conduce la o prelungire în timp a măsurii arestării preventive din motive neimputabile lui”, au mai precizat judecătorii ieşeni.

Curtea de Apel Iaşi a decis înlocuirea arestării preventive cu interdicţia de a părăsi ţara, în cazul lui Mihai Boldea, vineri, 19 aprilie. Decizia nu este definitivă şi a fost atacată cu recurs de procurorii DIICOT.

O decizie finală urmează a fi luată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, cel mai probabil săptămâna aceasta. Până la ora redactării acestei ştiri, recursul procurorilor nu era încă înregistrat la Curtea Supremă.

Mihail Boldea a fost trimis în judecată în vara anului 2012 fiind acuzat de constituire a unui grup infracţional şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. El este acuzat că ar fi pus pe picioare o reţea specializată în fraude imobiliare, cauzând un prejudiciu total de aproximativ un milion de euro. În timpul anchetei, Boldea şi-a dat demisia din Parlament.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite