Cum treci mai uşor examenul pentru permisul de conducere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ un sfert din candidaţi pleacă acasă cu permisul de conducere în buzunar. Instructorii sunt de părere că unii dintre ei se grăbesc să meargă la examen şi se bazează pe noroc

Instructorii şi candidaţii care au reuşit să treacă de probe spun că există câteva reguli pentru a trece examenul fără emoţii. În cazul probei teoretice, profesorii de legislaţie rutieră recomandă să nu vă apucaţi de rezolvat chestionare dacă nu aţi citit întâi materia.

„Marea greşeală este că încep direct cu rezolvarea chestionarelor. Este greşit. Eu interzic acest lucru cursanţilor mei. Nu ai cum să rezolvi un chestionar dacă nu parcurgi legislaţia. La un examen cum este acesta nu se poate merge pe ghicite“, a menţionat Valentina Boidache, instructor de legislaţie. Aceasta a mai precizat că prezenţa la orele de curs îi ajută mai mult pe candidaţi să înţeleagă noţiunile, decât dacă ar învăţa pe cont propriu acasă.

„Mulţi nu au timp să înveţe acasă pentru că au serviciu sau alte probleme de rezolvat şi rămân cu ceea ce învaţă în clasă. În momentul în care citeşte o întrebare şi poate da răspunsul fără să citească variantele, atunci candidatul are şanse de 100% să promoveze proba teoretică“, a continuat Boidache. În ceea ce priveşte proba practică, instructorii recunosc că unii candidaţi încearcă să fure proba şi merg la examen bazându-se pe noroc.

Mulţi forţează examenul
„Trebuie să recunoaştem că mulţi forţează examenul pe principiul «poate-poate trec», ceea ce este greşit. Este o concepţie greşită că examinatorul vine să respingă un candidat, dar nici nu-l poate declara «admis» dacă nu ştie să conducă“, a explicat Daniel Iftime, instructor auto. Acesta susţine că aproximativ trei sferturi din candidaţi ar trebui să facă mai multe ore decât prevede programa.

„Cred că 70-75% din cursanţi au nevoie de mai mult de 15 şedinţe de practică. Mulţi se limitează la aceste ore şi când se duc la examen au lacune, pentru că nu au timp să se pregătească suficient. Starea emoţională de la examen pleacă de la pregătirea precară, pentru că poliţistul îi poate cere să facă o anumită manevră şi e conştient că nu o poate face“, a continuat Iftime.

Secretul candidaţilor: „Dacă te pregăteşti, promovezi“
Candidaţii spun că singurul secret este pregătirea temeinică. „Nu poate fi vorba de prea multă exigenţă în momentul în care este în joc siguranţa în trafic. Eu am picat o dată la sală şi o dată la traseu. Dacă te pregăteşti suficient, poţi promova“, a explicat Georgiana Balan, una din candidatele la statutul de şofer. „Sunt la primul examen şi mi s-a părut uşor. Am făcut chestionare online şi am citit legislaţia“, dezvăluie succesul reuşitei Ciprian Apostol, un alt candidat. „Am dat a doua oară. După ce am picat, am învăţat mai mult şi acum am reuşit să promovez“, a precizat şi Petrică Aticulesei.

Lunar, 2.900 de ieşeni vor să ia carnetul 

În acest an, ofiţerii Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRCIV) au examinat 17.500 de candidaţi care au vrut să ia permisul de conducere. Adică o medie de 2.900 de candidaţi în fiecare lună. Numărul este mai mare faţă de prima jumătate a anului trecut.
„Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2010 s-a înregistrat o uşoară creştere. Atunci am avut 16.890 de candidaţi examinaţi“, a spus comisarul Tudor Minea, şeful SPCRCIV. Numărul mare de candidaţi este dat şi de studenţii care au reşedinţa în Iaşi în perioada studiilor şi cărora legea le permite să susţină aici examenul pentru obţinerea permisului.

A crescut numărul celor care trec proba teoretică
„Pe lângă studenţi sunt şi elevi de liceu din alte judeţe înscrişi la instituţiile de învăţământ din Iaşi şi care în anul trei împlinesc vârsta de 18 ani şi pot susţine examenul“
, a precizat şeful SPCRCIV. Din totalul candidaţilor examinaţi în cursul acestui an, aproximativ 3.750 au reuşit să plece acasă cu permisul de conducere. „Este o creştere uşoară la candidaţii examinaţi pentru categoria B şi o scădere mai semnificativă, de aproximativ 6 procente, în cazul celor care au fost examinaţi pentru obţinerea permisului de conducere pentru profesionişti“, a adăugat comisarul şef Minea. De la introducerea sistemului computerizat de examinare pentru proba teoretică, în toamna anului 2008, procentul celor care trec de această probă aproape că s-a dublat.

„Sistemul este mai simplu pentru candidat decât cel clasic, pe hârtie. Are posibilitatea să amâne răspunsul, să corecteze răspunsul şi nu mai sunt întrebări fără nicio variantă de răspuns. Promovabilitatea la traseu a rămas relativ la aceleaşi procente pentru că nici traseele, nici examinatorii nu s-au schimbat“, a mai precizat şeful SPCRCIV.

Sute de mii de şoferi în judeţ
În evidenţele SPCRCIV se afla peste 160.000 de posesori de permis de conducere, dintre aceştia circa 47.000 sunt femei. Cei mai mulţi şoferi sunt în municipiul Iaşi, unde există mai mult de 108.000 de posesori de permise de conducere. Cele mai multe permise, peste 77.000, sunt deţinute de persoane cu vârste între 31 şi 40 de ani.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite