Cum justifică oficialii Mănăstirii Putna două zile de tăcere în privinţa morţii elevului-voluntar: „În zilele de 14-15 august a fost hramul mare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Melchisedec Velnic, stareţul Mănăstirii Putna FOTO Doxologia
Melchisedec Velnic, stareţul Mănăstirii Putna FOTO Doxologia

Într-un comunicat postat pe pagina proprie de Internet, conducerea Mănăstirii Putna menţionează că a ales să nu ofere informaţii referitoare la moartea elevului Sebastian Lungu deoarece în zilele de 14 şi 15 august a fost hramul lăcaşului de cult.

La două zile după moartea lui Sebastian, în contextul interesului mediatic, reprezentanţii Mănăstirii Putna au oferit primele explicaţii referitoare la decesul elevului de la Seminarul Teologic din Iaşi. Într-un comunicat de presă postat pe pagina proprie de Internet, conducerea mănăstirii susţine că a aşteptat să treacă hramul prilejuit de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului pentru a oferi detalii despre acest caz.

„Întrucât în zilele de 14-15 august a fost hramul mare al mănăstirii, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, iar pe 16 august este ziua de pomenire a ctitorilor (cum se poate vedea şi din transmisiile de pe pagina de Facebook a mănăstirii), conducerea mănăstirii a apreciat că astăzi, 16 august, pot fi oferite informaţii corecte, după cercetarea internă a acestui tragic accident”, se arată în comunicatul mănăstirii.


Hramul de zilele acestea este motivul pentru care, spune conducerea Mănăstirii Putna, nu a oferit informaţii referitoare la moartea lui Sebastian FOTO Facebook/Mănăstirea Putna

image

În acelaşi document, prelaţii confirmă cele publicate în exclusivitate de cotidianul „Adevărul”: nu au sunat la 112 după ce Sebastian a fost grav rănit la cap, ocupându-se personal de îngrijirea sa. Din datele furnizate de mănăstire, Sebastian a fost lovit la cap pe 11 august, în jurul orei 10.00, şi a ajuns la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi în jurul orei 15.00. În acest interval, băiatul a fost îngrijit de medicul de familie al mănăstirii, un călugăr care, în prima fază, l-a transportat într-o chilie. „Ierodiaconul Sebastian a constatat că Sebastian Lungu manifestă tulburări de vorbire şi de coordonare motorie, specifice accidentului vascular ischemic sau unei tulburări neurologice, şi a sunat la Spitalul din Rădăuţi. Spitalul din Rădăuţi este cel la care sunt transportaţi pacienţii din zona Putna în cazul apelului la 112. A fost informat că la Spitalul din Rădăuţi nu funcţionează computer tomograful, care era strict necesar pentru diagnostic şi tratament. De aceea, la 11.20, ierodiaconul Sebastian a plecat cu maşina la Spitalul Judeţean Suceava, unde au ajuns la ora 12.45. Tânărul Sebastian Lungu se putea deplasa pe picioare şi era în continuare echilibrat hemodinamic şi respirator. Locul loviturii fiind în zona carotidei, s-a făcut angio-CT, care a evidenţiat carotida comună cu disecţie, dar funcţională. În jurul orei 15.00 a fost trimis la Spitalul Clinic de Urgenţă „N. Oblu” (de neurochirugie) din Iaşi cu ambulanţa, cu diagnosticul disecţie de carotidă comună stângă”, susţin reprezentanţii mănăstirii.

Sebastian a murit la Iaşi, luni, 14 august, la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi. Poliţia şi Parchetul investighează acest caz.

În acelaşi comunicat, prelaţii susţin că ar fi victimele unei presupuse campanii de denigrare.

______________________________________________________________________________

Mai jos, comunicatul integral

Accidentul tragic al tânărului Sebastian Lungu este folosit în mod tendenţios

La Mănăstirea Putna vin în perioada vacanţei elevi la seminarii teologice şi la alte licee şi studenţi la Teologie şi la alte facultăţi, care se încadrează în programul activităţilor mănăstirii, prin contract de voluntariat. 


În urma unui pelerinaj pe jos de la Suceava la Putna din anul 2004, la care au participat 500-600 de studenţi, mănăstirea a început să acorde o atenţie deosebită tinerilor care şi-au îndreptat paşii în vacanţe spre mănăstire. În toţi aceşti ani, au fost sprijiniţi elevi şi studenţi care au dorit să petreacă o parte a vacanţei la mănăstire, în vederea formării morale şi în plan social a acestora. Astfel, tinerilor li se recomandă participarea la o parte dintre slujbele bisericeşti, spovedania, lectura şi au loc discuţii pe teme culturale, de moralitate, civice şi mici excursii în jurul mănăstirii. De această componentă formativă a programului lor la mănăstire se ocupă protosinghelul Dosoftei Dijmărescu (doctor în istorie, licenţiat în informatică şi teologie), protosinghelul Ieremia Berbec (doctor în matematică, master în teologie) şi ieromonahul Gherasim Soca (profesor, master în teologie). De asemenea, ei iau parte la ascultările din mănăstire (sarcinile zilnice pe care le împlineşte personalul mănăstirii), în special cele legate de buna primire a pelerinilor: la biserică, la Muzeu şi la servirea mesei – circa 200 de pelerini mănâncă zilnic, gratuit, la mănăstire. Special pentru tineri, mănăstirea editează anual „Cuvinte către tineri”
Elevii şi studenţii care solicită să petreacă o parte din vacanţă la mănăstire trebuie să aibă recomandare de la preotul paroh al parohiei de unde provin. Participarea la activităţile mănăstirii se face prin contract de voluntariat. 
În urma acestei legături cu mănăstirea, în funcţie de starea socială şi de necesităţile de studii ale fiecăruia, mănăstirea le oferă un sprijin material, în unele cazuri sprijinindu-i pe întreaga durată a studiilor, dacă familia nu poate face aceasta. 

Sebastian Lungu, elev la Seminarul Teologic Iaşi, a venit la mănăstire şi a solicitat să participe o lună la activităţile mănăstirii, semnând contract de voluntariat pentru perioada 1-31 august 2017. 
Vineri, 11 august a.c., în jurul orei 10.00-10.15, împreună cu doi colegi, Sebastian a coborât cu un lift de marfă folosit pentru transportul alimentelor în pivniţa mănăstirii. Liftul era gol, coborârea s-a făcut din propria iniţiativă a celor trei tineri şi în absenţa oricărui vieţuitor al mănăstirii, contrar practicii clare de a îndeplini doar sarcinile date de un vieţuitor al mănăstirii şi sub supravegherea acestuia. Menţionăm faptul că actuala conducere a mănăstirii a interzis din anul 1992 folosirea liftului pentru transport de persoane. În timpul coborârii, Sebastian s-a aplecat dincolo de platforma liftului, a efectuat o mişcare de tracţiune în mâini pe o bară metalică aflată în structura de rezistenţă a coloanei liftului şi a fost prins între această bară şi bara metalică din partea superioară a liftului. Unul dintre cei doi colegi a observat că Sebastian se află cu gâtul între cele două bare, a strigat la colegul care manevra liftul să oprească, acesta a oprit imediat liftul şi l-a ridicat eliberând pe Sebastian dintre bare. Sebastian Lungu a ieşit din lift ajutat de un alt coleg. 
Imediat a fost anunţat doctorul Sebastian Cătălin Mircea (cod de parafă B96197), călugăr la mănăstire, care este medic de familie şi care acordă primul ajutor în situaţii de urgenţă medicală. Acesta a constatat că tânărul era echilibrat hemodinamic şi respirator. Sebastian Lungu s-a deplasat la spaţiul de cazare, a stat în pat circa 20 de minute, apoi a mers, pe picioarele lui, şi a mâncat puţin. În toată această perioadă, a fost însoţit de părintele medic. 
Ierodiaconul Sebastian a constatat că Sebastian Lungu manifestă tulburări de vorbire şi de coordonare motorie, specifice accidentului vascular ischemic sau unei tulburări neurologice, şi a sunat la Spitalul din Rădăuţi. Spitalul din Rădăuţi este cel la care sunt transportaţi pacienţii din zona Putna în cazul apelului la 112. A fost informat că la Spitalul din Rădăuţi nu funcţionează computer tomograful, care era strict necesar pentru diagnostic şi tratament. De aceea, la 11.20, ierodiaconul Sebastian a plecat cu maşina la Spitalul Judeţean Suceava, unde au ajuns la ora 12.45. Tânărul Sebastian Lungu se putea deplasa pe picioare şi era în continuare echilibrat hemodinamic şi respirator. Locul loviturii fiind în zona carotidei, s-a făcut angio-CT, care a evidenţiat carotida comună cu disecţie, dar funcţională. În jurul orei 15.00 a fost trimis la Spitalul Clinic de Urgenţă „N. Oblu” (de neurochirugie) din Iaşi cu ambulanţa, cu diagnosticul disecţie de carotidă comună stângă. La Iaşi a fost operat în jurul orei 21.00, vineri, 11 august. 
În următoarele zile, starea lui de sănătate a fost fluctuantă, iar luni, 14 august, tânărul a decedat în spital. 
Menţionăm că, în 11 august, accidentul a fost comunicat de îndată către Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava şi către Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, ca eveniment cu incapacitate temporară de muncă. În a patra zi de la accident, când a survenit decesul, pe 14 august, s-a transmis din nou comunicare către Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava, conform prevederilor legale. În momentul de faţă, Parchetul, Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava şi Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor desfăşoară cercetarea evenimentului. 
Am oferit detaliile de mai sus cu speranţa că ele vor risipi minciunile şi interpretările tendenţioase puse în circulaţie în mass-media şi pe reţelele de socializare de către autorii a două articole de pe portalul adevarul.ro, Iulia Ciuhu, respectiv Iulia Ciuhu şi Ionuţ Benea, fără să aştepte precizările din partea mănăstirii, cum ar fi fost firesc şi onest. De exemplu, Sebastian Lungu nu a fost dus la „o clinică privată”, cu scopul de a nu mediatiza accidentul, aşa cum apare în mod mincinos într-unul dintre articole, ci medicul mănăstirii a încercat transportarea lui cât mai rapid la un spital de stat dotat corespunzător diagnosticului pe care l-a pus şi care s-a dovedit a fi corect. De altfel, părintele medic a fost alături de tatăl tânărului când a fost anunţat decesul acestuia, la spitalul de la Iaşi. 

Din păcate, acest eveniment tragic, care a fost un accident, este folosit în mod tendenţios de către cei doi autori pentru a ataca Biserica Ortodoxă. Comentariile la articole sunt pline de ură şi de obscenităţi şi sunt relevante pentru ceea ce au dorit să realizeze şi au realizat. Domnişoara Iulia Ciuhu nu a avut nimic de reproşat Mănăstirii Putna când ea însăşi a stat în mod gratuit câteva zile la mănăstire, în preajma sărbătorilor de Paşti din anul 2015, încadrându-se în programul liturgic şi participând la diferite activităţi. Iar domnul Ionuţ Benea este cunoscut pentru articolele şi postările sale batjocoritoare faţă de Biserica Ortodoxă Română şi faţă de morala creştină. 
Întrucât în zilele de 14-15 august a fost hramul mare al mănăstirii, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, iar pe 16 august este ziua de pomenire a ctitorilor (cum se poate vedea şi din transmisiile de pe pagina de Facebook a mănăstirii), conducerea mănăstirii a apreciat că astăzi, 16 august, pot fi oferite informaţii corecte, după cercetarea internă a acestui tragic accident. 
Obştea mănăstirii îşi exprimă adânca durere pentru decesul tânărului Sebastian Lungu, care este cu atât mai întristător cu cât era un tânăr aflat în pragul maturizării şi în pragul unei slujiri preoţeşti. Menţionăm că vieţuitorii mănăstirii şi tinerii aflaţi la mănăstire au oferit şi vor oferi toate informaţiile cerute de către organele de stat care anchetează cele întâmplate. 

Conducerea Mănăstirii Putna 
16 august 2017

Citeşte şi: 

Misterul morţii bizare a unui licean, la Mănăstirea Putna. Dezvăluiri din interior: clericii ar fi vrut să nu se afle

Cum a fost ascunsă sub preş moartea elevului care muncea la Mănăstirea Putna 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite