Ce rol aveau aparul şi sacagiul în urmă cu 300 de ani. „Cofele şi găleţile vor fi făcute de tablă de fer sau din lemn sănătos“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aparul căra apa în butoaie FOTO Apavital
Aparul căra apa în butoaie FOTO Apavital

În secolul al XVIII-lea, captările nesistematice, fântânile şi şipotele nu asigurau necesarul de apă pentru populaţia oraşelor mari. Lipsa era suplinită cu ajutorul aparilor şi sacagiilor.

Societatea care furnizează apa în Iaşi arată că, la sfârşitul secolului XVIII, în oraş exista un „drum al aparilor” care mergea de-a lungul Bahluiului, până în apropierea Curţii Domneşti - Palatul Culturii de azi. Pe acest traseu, aparii şi sacagii umblau cu apă de vânzare.

„Un alt drum era cel care intra în oraş pe la «bariera Luculeştilor» (Tătăraşi), apa fiind adusă din dealul Aroneanu. Unii apari luau apa de la cişmeaua lui Butuc, alţii din haznalele (n.r. cişmelele) publice, ceea ce l-a determinat pe domnitorul Constantin Racoviţă să dea, în august 1756, un «ucaz» prin care aparilor li se interzicea «a lua apă din haznale, pentru ca niciodată să nu pricinuiască sminteală apei şi însătarea norodului». Unitatea de măsură a apei vândute era cofa (10,54 litri), preţul unei cofe variind de-a lungul timpului”, se arată în istoricul realizat de Apavital. 
apar sacagiu foto apavital

Potrivit acestuia, aparul sau sacagiul căra apa doniţe din lemn, butoaie sau cu sacaua (n.r. butoi aşezat pe un suport cu două sau cu patru roţi, cu care în trecut se transporta apa de la fântână sau de la râu. – din turcescul saka „sacagiu”). De obicei, aparul căra apa de la distanţe mari de oraşe. Serviciul era plătit în funcţie de calitatea apei pe care, pentru a fi potabilă, o trata cu piatră acră. „Oamenii apei” aveau şi rolul de a contribui la stingerea incendiilor. 

În anul 1803, la Iaşi erau înregistraţi 31 de apari, această meserie fiind scutită de plata impozitelor.

Mai jos, ordonanţa dată de Primăria Comunei Iaşi în 1904

ORDONANŢĂ

Noi Primarul Comunei Iaşi, văzând că aparii şi sacagiii care vând apă pentru îndestularea publică nu au sacalele şi putinele de cărat apă, curate şi făcute din material care să nu poată comunica infecţiunile apei.

Dispunem:

1. Nimene nu va putea exercita pe viitor profesiunea de apar sau sacagiu fără a avea o cărţulie din partea administraţiei comunale.

2. Cărţuliea se va elibera în urma unui raport al serviciului technic, care va constata feliul instrumentelor de care se servesc aparii şi sacagiii şi a serviciului sanitar care va constata dacă purtătorii de apă nu sunt atinşi de boale molipsitoare sau disgustătoare.

3. Cofele şi găleţile aparilor vor fi făcute de tablă de fer sau de lemn sănătos, bine legate cu cercuri şi cîrlige de fer; ele vor avea un capac jumătate fix şi jumătate mişcător, prins în balamale. Cofele sau găleţile vor purta un număr de ordine, boit cu roş, înalt de 10 centimetri.

4. Sacalele vor fi din lemn sănătos. Sacalele pentru apa de băut vor fi boite verde, iar acele pentru apa de spălat sau construcţii vor fi boite cu roş. Cofele sau sacalele vor întreţinute foarte curat, atât pe dinăuntru cât şi pe din afară.

apar sacagiu foto apavital

5. Este absolut oprit sub pedeapsa retragerii cărţuliei de a lua apa din habuzuri, pîraie sau mlaştine, fie aceasta apă pentru băut sau pentru trebuinţa casnică.

6. Apa pentru construcţii poate fi luată din fântâni particulare sau din Bahlui, însă numai cînd acest rîu este curgător. Dacă aseminea apa s'ar cară în sacale pentru apa de băut, se vor retrage cărţuliile şi se vor da în judecată pe contravenienţi.

7. Comuna va da gratuit carţuliele şi tabliţele de de numerotare, atît pentru sacagii cît şi pentru apari. Sacagiii vor fixa tabliţele pe fundul sacalei, iar aparii le vor fixa pe coromîslă. Tabliţele vor fi de tinichea boite cu roş avînd numerile albe, de 19 centimetri.

8. Aparii sunt datori să se poarte cât vor putea mai curat şi fără strenţe, căci în caz de a se găsi îmbrăcămintea murdară, aşa ca să poată comunica infecţiune apei ce duce, li se va retrage cărţuliele.

9. Cei ce se vor găsi circulând fără cărţulie sau tăbliţe, vor fi daţi judecatei ca contravenienţi presentei ordonanţe.

10. Autorizaţiile existente sunt valabile numai până într-o lună de la data acesteia. În acest termin toţi aparii şi sacagiii vor cere de la Comună cărţulie.

Citeşte şi:

Ultimele ordine ale lui Ceauşescu. Stenogramele discuţiilor dictatorului cu subalternii comunişti: „Să fi tras în ei, să fi căzut şi pe urmă luaţi şi băgaţi în beci”

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite