Caz unic în România: un întreg oraş condus de o gaşcă de bandiţi. Procurorul lua mită carne, primarul - materiale de construcţii, şeful Poliţiei - lemne de foc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Flagelul corupţie a acaparat toate instituţiile importante dintr-un mic oraş de provincie în care primarul, viceprimarul, şeful Parchetului, al Poliţiei, dar şi parlamentarul comunităţii au probleme cu legea fiind condamnaţi sau anchetaţi.

Un mic oraş de provincie din judeţul Iaşi a reuşit „performanţa” de a produce un număr impresionat de persoane certate cu legea. Oraşul Hârlău, o comunitate de doar 11.000 de locuitori, situat la marginea judeţului moldav, s-a dovedit, în ultimii ani, o adevărată mină de auro pentru procurori care au anchetat sau trimis în judecată toate persoanele cu funcţie de conducere de acolo.

După procurorul-şef, au urmat primarul, viceprimarul, şeful Ocolului Silvic, ba chiar şi deputatul de circumscripţie. Zilele trecute, orăşelul este din nou zguduit de o anchetă a DNA, odată cu punerea sub învinuire a şefului Poliţiei.

Drumul deconspirărării infractorilor cu gulere albe de la şefia oraşului Hârlău a fost deschis chiar de un om al legii. În 2014, procurorul-şef al Parchetului de pe lângă Judecătorie era condamnat pentru luare de mită fiind acuzat că ar fi primit mită pentru a închide un dosar cu infracţiuni rutiere. În rechizitoriul prin care Ghenadie Ciobanu a fost deferit justiţiei se menţiona că acesta obişnuia să ia mită şi carne sau vin, dar şi că îşi depozitase un tonă de alcool chiar în sediul instituţiei publice în care lucra.

După Ciobanu a urma parlamentarul din localitate. La Iaşi, Anghel Stanciu este un nume important în PSD, fiind unul dintre liderii cu greutate ai partidului. El a fost ales parlamentar pe listele din Hârlău. Stanciu a fost condamnat, în urmă cu câteva luni, la şase luni de închisoare cu suspendare fiind găsit vinovat pentru conflict de interese după ce şi-a angajat la cabinetul parlamentar nora şi fiu.

Aşa arată oraşul Hârlău FOTO harlau365.wordpress.com

image

Primarul, viceprimarul, şeful Ocolului Silvic

Tot la începutul acestui an a venit rândul primarului, viceprimarului şi şefului Ocolului Silvic. La Hârlău, se formase o mică enclavă condusă de şefii oraşului. De pildă, vicele Ţăpuşă îşi permitea să sune poliţiştii locali să le spună cui să dea sau nu amenzi, iar primarul Cernescu lua lemne ilegal şi le dădea patronilor de restaurante în schimbul organizărilor unor petreceri. Cei trei au fost reţinuţi de DNA însă plasaţi la scurt timp în arest la domiciliu de judecători. Zilele trecute, au fost lăsaţi să plece din casele lor fiind cercetaţi sub control judiar.

La mijlocul acestei săptămâni a venit şi rândul şefului Poliţiei. Infracţiunea imputată lui Dumitru Simionescu îşi are originile în dosarul în care primarul Constantin Cernescu, viceprimarul Florin Ţăpuşă şi şeful Ocolului Silvic din Hâlău, Ioan Amariei, sunt cercetaţi sub control judiciar pentru multiple fapte de corupţie. Simionescu l-ar fi determinat pe Ioan Amariei, care la rândul său ar fi determinat un gestionar, să îi dea, ilegal, o cantitate de lemne comisarului-şef, fără niciun fel de plată în schimb şi fără documente justificative.

Faptele de care este acuzat Simionescu datează de la începutul anului 2015. Atunci, în ianuarie, Ioan Amariei i-ar fi spus gestionarului-şef al formaţiunii de exploatare din cadrul ocolului Silvic Hârlău să pregătescă o importantă cantitate de lemne pentru Dumitru Simionescu. Gestionarul i-ar fi replicat atunci lui Amariei că nu mai are de unde să dea lemne decât dacă ar tăia ilegal, şeful Ocolului precizând că nu are încotro, deoarece comisarul-şef ar fi lăsat să se înţeleagă „că, în cazul în care solicitarea nu-i va fi satisfăcută, nici poliţistul nu va mai închide ochii la ilegalităţile care se comit în mod constant în cadrul ocolului silvic condus de Amariei Ioan“, se menţionează în documente oficiale ale anchetatorilor.Dumitru Simionescu este şi în prezent în funcţie, împotriva lui nefiind luată nicio măsură preventivă de către procurorii DNA.
 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite