FOTO Vrei să ai unde să stai? Ia-ţi o casă-evantai! Un profesor din Iaşi a inventat o locuinţă foarte ieftină care se poate strânge într-un pachet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Macheta unei case-evantai
Macheta unei case-evantai

Profesorul ieşean Alexandru Stănilă a brevetat un concept de construcţie revoluţionar, recompensat cu medalia de aur la unul dintre cele mai mari saloane de inventică din lume.

O echipă de cercetare de la Facultatea de Construcţii şi Instalaţii din cadrul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ Iaşi (UTI) a obţinut medalia de aur în cadrul Salonului de Inventică Macau, China, ediţia 2013, pentru proiectului unei „Clădiri compacte expandabile uşor de transportat“. Echipa coordonată de profesorul Alexandru Stănilă, cunoscut în lumea inventicii din România, cu peste 40 de brevete atestate, a pus la punct o construcţie care seamănă cu un evantai. Practic, este vorba despre un container cu o lungime iniţială de 6 metri şi o lăţime de 2,5 metri.

Construcţia îşi creşte volumul telescopic prin desfacere în ambele laturi şi poate ajunge până la o suprafaţă utilă de 46 de metri pătraţi. Poate fi ataşată unui autoturism şi remorcată oriunde doreşte proprietarul. Spre deosebire de rulotele clasice sau de containere, casa-evantai are avantajul independenţei energetice, prin panourile solare montate pe acoperiş şi a unei suprafeţe locuibile considerabil mai mari, fapt care conduce la creşterea confortului.

Ideea, o temă dată studenţilor

Potrivit prezentării făcute la Salonul din Macau, proiectul dezvoltat în cadrul „Cercului Interdisciplinar de Creaţie Tehnică“ din Iaşi a fost iniţial o temă dată studenţilor, pornind de la o cerinţă lansată de un grup de artişti plastici canadieni. Aceştia îşi doreau o construcţie care să poată fi utilizată în mai multe ipostaze: să fie o locuinţă permanentă, dar şi temporară, să fie un atelier de creaţie artistică, dar şi expoziţie sezonieră de artă plastică, să aibă suprafaţa variabilă, după necesităţi, de 40-70 de metri pătraţi, să fie prefabricată, cu montare, demontare, transport şi depozitare facile, cu aspect plăcut, care să sugereze o „casă de artă“ şi să fie o construcţie ecologică, cu grad ridicat de independenţă energetică.

În interior, există o baie, bucătărie, dormitor şi sufragerie. „Din punctul meu de vedere, o locuinţă extensibilă este o necesitate a zilelor noastre. Poate fi foarte bine folosită ca şi construcţie permanentă. Are rezistenţă termică şi energetică, dată atât de panourile solare, cât şi de cele termice. Este mult mai ieftină decât o locuinţă de tip container“, îşi prezintă profesorul Alexandru Stănilă atuurile invenţiei. Casa are prevăzută o toaletă ecologică şi foloseşte o butelie pe gaz metan. Gazul metan poate fi folosit pentru încălzire în combinaţie cu restul de energie provenită de la panourile solare. Poate intra în categoria construcţiilor provizorii, uşor de instalat, fără prea multe avize pe un teren viran sau ca anexă gospodărească. Potrivit profesorului Stănilă, casa-evantai costă mai puţin de 13.000 de euro, la un preţ mediu de 300 de euro metrul pătrat. În interior, după expandare, paturile şi dulapurile din dormitor se pliază automat. Singurele elemente de mobilier care trebuie montate după deschidere sunt fotoliile din burete şi masa extensibilă din sufragerie. Cu toate acestea, durata totală pentru instalarea case nu durează, cumulat, mai mult de o oră.

„Dupa găsirea soluţiei, s-a trecut la promovarea produsului prin depunerea unei cereri de brevet de inventie şi prezentarea succintă la două saloane de creaţie tehnică. Au fost obţinute, astfel, două medalii de aur: Euroinvent 2013, Iaşi, România şi Macau, China. Reclama indirectă, realizată prin rezultatele obţinute la cele două saloane de invenţii, a atras mai mulţi investitori autohtoni şi stăini dornici de promovarea şi valorificarea de piaţă a mai multor variante dimensionale, derivate din varianta de baza, în funcţie de clienţii ţintă“, a precizat profesorul Alexandru Stănilă. Clienţii-ţintă ar putea fi instituţii de stat care să-şi dorească casa-evantai pe post de locuinţă socială pentru persoane sinistrate sau turişti sau grupuri de oameni care să-şi dorească să plece în drumeţii.

Participanţii la Salonul de Inventică de la Macau şi-au prezentat proiectul la sfârşitul lunii iulie 2013, dar rezultatele au fost anunţate abia acum câteva zile. Prezenţa echipei româneşti în China cu proiectul casei-evantai a atras atenţia grupurilor de oameni de afaceri, dispuşi să investească în soluţii de construcţii revoluţionare. Spre exemplu, casa-evantai a atras atenţia unui investitor din Austria, care a luat deja legătura cu echipa de la Iaşi şi a semnat un contract pentru producerea acesteia în serie.

Casa anticutremur

Profesorul Alexandru Stănilă s-a făcut remarcat în comunitea internaţională a inventatorilor încă din anul 2000. Atunci, a obţinut medalia de aur la Salonul de Inventică de la Bruxelles, cu un proiect de locuinţă rezistentă la orice cutremur. „Am prins cutremurul din 1977 la Brăila, pe şantierul la care fusesem repartizat. Lucram la construcţia Spitalului Judeţean şi atunci am putut observa cum se miştă un camion plin cu beton, corpul spitalului, cu parter şi şapte etaje, şi o macara-turn. Deloc afectat a fost camionul, care se deplasa înainte şi înapoi sau la stânga şi la dreapta.

După ani de la acel moment, am pus în practică proiectul”, spune profesorul. Construind un sistem similar celui de suspensii care permitea maşinii de mare tonaj să se mişte, acesta a creat locuinţele bazate pe un sistem de piramide care le conferă rezistenţă la orice tip de cutremur. Preţul unui astfel de imobil este accesibil oricui, fiind de 500 de euro pe metrul pătrat. De altfel, acesta a şi fost planul iniţial al profesorului, de a oferi accesul cât mai multor persoane interesate la acest tip inedit de clădire. Cu toate acestea, din anul 2001, când a fost finalizat proiectul, propunerile pentru o investiţie mai mare au rămas doar la stadiul de discuţii.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite