Care sunt sensurile expresiilor „a lua pe suflet“, „bea, Gheorghe, aghiazmă“ şi „biciul lui Dumnezeu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expresiile explicate de Alexandru Stănciulescu Bîrda în volumul „Proverbe şi expresii religioase” au semnificaţii ideologice şi teologice.

 În volumul I din „Proverbe şi expresii religioase”, semnat de Al. Stănciulescu Bîrda şi apărut la Editua „Cuget Românesc” în 1991, autorul explică sensul a 14 proverbe şi expresii religioase. Mai jos, „Adevărul” vă prezintă sensul a cinci dintre acestea. 

1. „A lua pe suflet” sau „Îl vei duce în spinare pe cealaltă lume” – expresia este atribuită oricui şi pentru orice. „Este destinată, în primul rând, criminalilor şi apoi celor care fac rău. A ucis pe cineva – «l-a luat pe suflet», a înşelat sau a nedreptăţit pe cineva – «a lua încă un păcat pe suflet». Zicala are sâmburele său de adevăr şi ea relevă în creatorul şi în cei ce au utilizat-o buni cunoscători ai teologiei, ai adevărurilor evnaghelice.” 

2. „Bată-te Dumnezeu” – expresia poate avea sensul de blestem solemn, de invocare a divinităţii pentru a pedepsi o nedreptate, o împietate. „Expresia mai este folosită şi într-un sens vulgar, care o denaturează şi, în acelaşi timp, ia în deşert, profanează numele lui Dumnezeu. Am auzit, spre exemplu, spunându.-se «Hrr, bată-te Dumnezeu!» când era gonită o pisică. Nu numai amuzant ci şi caraghios, Îl cheamă pe Dumnezeu să bată mâţele. Ce mai, îl facem argat în curte fiindcă nu ne costă nimic.”

3. „Bea, Gheorghe, aghiazmă” – expresia se aplică celor care, indiferent de voinţa lor, trebuie să accepte o situaţie dată. „Le place sau nu, trebuie să se conformeze regulilor, împrejurării.(…)Cu prilejul ierurgiei toţi participanţii sunt votezaţi cu Aghiazmă şi apoi gustă şi ei înşişi din Aghiazmă. Chiar şi cei mai puţin credincioşi, cei ce se îndoiesc, aflându-se în rândul celorlalţi credincioşi trebuie să se conformze şi să facă la fel ca ei, deci să bea, în caz contrar asumându-şi oprobiul public”. 

4. „Biciul lui Dumnezeu” – o expresie întâlnită rar, cu adânci semnificaţii ideologice şi teologice. „Se pare că cel dintâi căruia i s-a atribuit apelativul de «biciul lui Dumnezeu» a fost Atilla, regele hunilor, renumit prin atrocităţile săvârşite pe pământul românesc şi nu numai. Expresia se mai foloseşte însă şi pentru a defini mari catastrofe naturale, precum cutremure, potoape, erupţii vulcanice, epidemii, etc. Oricum, ea este legată de aspecte nocive, de situaţii deosebit de grave în care se află o persoană sau o comuniatte oarecare”. 

5. „Ca de la cer la pământ” – expresia defineşte o distanţă enormă între două locuri, momente, caractere sau chiar poziţii sociale. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite