Cardurile a sute de italieni, golite de „tâlharii“ de pe net din România. Cum riscaţi să rămâneţi fără fondurile online crezând că aţi câştigat la loterie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hackerii de pe net încearcă frecvent să obţină datele de identificare a contului dumneavoastră online
Hackerii de pe net încearcă frecvent să obţină datele de identificare a contului dumneavoastră online

Cel puţin 180 de tranzacţii frauduloase au fost efectuate de câţiva tineri din Iaşi care au obţinut, folosindu-se de metoda "phishing", datele de identificare de pe cardurile bancare ale unor italieni. Escrocii achiziţionau bunuri de la magazinele online pe care le vindeau la jumătate de preţ în Iaşi.

O grupare infracţională speciali­zată în infracţiuni informatice a fost destructurată de procurorii Direc­ţiei de Investigare a Infrac­ţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Iaşi. Cinci persoane cu vârste cuprinse între 30 şi 35 de ani au fost prezentate ieri Tribunalului Iaşi, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, fiind acu­zate că s-ar fi constituit într-o grupare ce comanda produse de pe in­ternet folosindu-se de datele de identificare ale unor carduri bancare aparţinând cetăţenilor italieni.

Potrivit procurorului şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, în acest caz au fost efectuate 16 percheziţii do­miciliare la locuinţele celor implicaţi, cele mai multe dintre acestea având loc în municipiul Iaşi. Descinderi au mai avut loc şi în judeţele Bacău şi Piteşti, în cel din urmă judeţ aflându-se un tânăr ce obţinea propriu-zis datele de identificare ale cardurilor.

„S-a avut în vedere crearea unui grup infrac­ţio­nal organizat specializat în obţinerea de date ale unor cetăţeni străini prin phishing sau prin cum­părărea de pe internet şi fo­losirea pentru efectuarea de co­menzi frauduloase de la magazine online, produse pe care le comercializau apoi pe piaţa neagră“, a precizat Daniel Horodniceanu.

Cum obţineau datele de pe carduri

Cinci dintre cei mai importanţi membri ai aceste grupări, Ştefan Alexandru Stănescu, Marius Mi­hai Raba, Sebastian Mihai Pavel, Eugen Bobârnat şi Adrian Gheor­ghe Bâlea, au fost reţinuţi de pro­curori. Aceştia deţineau diferite societăţi comerciale ce aveau ca obiect de activitatea amanetarea unor bunuri.

În ceea ce priveşte modalitatea de operare a membrilor grupării, procurorul de caz, Cătălin Prisăcariu, a precizat că, după ce membrii reţelei obţineau datele de identificare de pe cardurile italienilor, cumpărau produse de la ma­gazinele online, de la mobilă până la telefoane mobile, pe care le vindeau ulterior la jumătate de preţ în Iaşi. Membrii grupării aveau atât de multe oferte încât au închiriat di­ferite spaţii în Iaşi, precum şi au­tovehicule pentru a transporta marfa la clienţi.

Datele de pe carduri erau obţinute prin procedeul „phishing“, care presupune tri­miterea unor e-mailuri întâmplă­toa­re, diferitor persoane, în care li se solicită date de identificare personale. Un exemplu de astfel de e-mail este cel prin care utilizatorii căsuţelor de e-mail primesc un mesaj în care sunt anunţaţi că au câştigat un premiu la o loterie în­chipuită şi în care i se cer date de pe card pentru a putea revendica aşa-zisul premiu.

În total, membrii grupării au efectuat 180 de de comenzi folosindu-se de cardurile italienilor. „Ur­mează să contactam şi persoanele prejudiciate, având în vedere că aceste carduri sunt emise de instituţii din Italia, şi toţi cetăţenii sunt din această ţară. Vom demara procedurile de cercetare, în colaborare cu instituţii din Italia“, a precizat Prisăcariu

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite