Bilanţ trist la Centrul Donatorilor de Celule Stem. Lipsesc oamenii interesaţi să salveze vieţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Celulele stem sunt salvarea celor care suferă de boli de sânge FOTO: Arhivă
Celulele stem sunt salvarea celor care suferă de boli de sânge FOTO: Arhivă

La doi ani şi jumătate de la deschidere, medicii de la Centrul Donatorilor de Celule Stem din Iaşi au avut doar 300 de persoane care le-au trecut pragul. Medicii cred că mulţi au prejudecăţi sau sunt dezinformaţi cu privire la această procedură. Speciliştii trag un semnal de alarmă şi spun că donatorii de celule stem sunt absolut necesari pentru cei care au boli de sânge. Procedura nu implică niciun fel de risc.

Puţini sunt cei care de la deschiderea Centrului Donatorilor de Celule Stem la Institutul Regional de Oncologie din Iaşi au decis să facă o faptă bună. În doi ani şi jumătate,  doar 300 de persoane s-au înscris în Registrul Naţional al Donatorilor. Practic, oamenii au venit la centru, iar medicii de aici le-au recoltat 10 mililitri de sânge, urmând ca în funcţie de compatibilitatea pe care o au cu anumiţi bolnavi să le poată salva viaţa. Donarea de celule stem poate fi ultima şansă pentru cei care suferă de boli grave de sânge, cum ar fi leucemia. 

Medicii se plâng de numărul mic al celor care decid să le treacă pragul. Mai mult, subliniază că procedura nu implică absolut niciun risc pentru donator. 

‘’În mod normal, donatorii sunt căutaţi mai întâi printre fraţii şi surorile pacientului. Numai în 25% dintrre cazuri însă există compatibilitate între aceştia. În celelalte cazuri, pacienţii au nevoie de o persoană neînrudită compatibilă care să le doneze celule stem hematopoietice. Vreau să subliniez că donarea de celule stem hematopietice nu este o procedură cu risc în ceea ce priveşte donatorul’’, spune medicul Elena Albu, coordonatorul Centrului de Donare de Celule Stem din Iaşi. 

Bolnavii îşi pun toate speranţele că oamenii cu suflet mare vor face acest gest salvator pentru ei. ‘’Pentru mine acest transplant chiar este ultima şansă. Sunt şi tată, am un copil, şi vă daţi seaama că vreau să trăiesc. Sper să găsesc un donator de celule stem compatibil şi să primesc astfel şansa la viaţă", spune un bărbat bolnav de leucemie. 

În Registrul Donatorilor de Celule Stem se pot înscrie persoanele cu vârsta între 18 şi 45 de ani, sănătoase. Până acum, în România sunt înscrise peste 20.000 de persoane. Şansa de a găsi o persoană compatibilă este în medie de 1 la 200.000 până la 500.000.

Vă mai recomandăm:

Bolnavii de cancer din Moldova fac naveta sute de kilometri până la spital pentru tratament. Hotelul unde ar trebui să fie cazaţi a mai suferit o amânare

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite