A patra săptămână fără apă caldă la Iaşi. Abonaţii CET fac baie la lighean, edilii se întrec în promisiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii Primăriei Iaşi au anunţat că abia pe 10 octombrie vor finaliza procedurile pentru a relua furnizarea apei calde la populaţie. Chinul celor 50.000 de familii care sunt abonate la Centrala Electrică de Termoficare este departe de a se încheia. Şi bolnavii din spitale au de suferit din cauza lipsei apei calde.

Condamnaţi să se spele la lighean de peste trei săptămâni, clienţii CET trebuie să mai rabde încă cel puţin zece zile până la venirea apei calde. Deşi se laudă cu discuţiile, negocierile şi demersurile făcute la Bucureşti, şefii oraşului n-au reuşit, totuşi, să-i convingă pe oficialii Romgaz să reînceapă furnizarea gazului metan către Iaşi. Oficialii Primăriei Iaşi n-au soluţii pentru plata restanţelor colosale, de 10 milioane de euro, acumulate la furnizorii de combustibil. „Îi rog pe ieşeni să mai aibă puţină răbdare şi chiar le mulţumesc că până acum au avut atâta răbdare. Dar le garantez că în momentul în care vom porni apa caldă, n-o mai oprim şi asigurăm serviciile toată iarna“, a spus primarul Gheorghe Nichita.

Primarul îi lasă pe ieşeni fără apă caldă

Alte negocieri cu furnizorii de gaz

Consiliul Local se va aduna mâine într-o şedinţă extraordinară, în cursul căreia ar trebui aprobată documentaţia necesară Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei pentru ca Primăria să primească licenţa de producere şi furnizare a energiei electrice. Cu acest aviz, municipalitatea devine oficial noul operator de termoficare al oraşului şi poate semna contractul cu firma franceză Dalkia, care va prelua activitatea de administrare a CET şi va asigura agentul termic pentru această iarnă.

Iaşiul, amanetat cu 15 milioane de euro


„După ce ANRE ne dă avizul, cred că vom semna contractul cu Dalkia, pe 10 octombrie. Vreau ca, până atunci, să mă angajez la Romgaz cu plata anticipată a consumului de combustibil, pentru a relua furnizarea pentru cel puţin zece zile, după care Dalkia poate intra în operare“
, a mai spus edilul-şef. Începute pe 19 septembrie, negocierile cu noul furnizor de apă caldă şi căldură sunt în toi. Compania Dalkia România a cerut însă din partea municipalităţii garanţii de 60 de milioane de lei pentru a prelua activitatea CET.

Vezi şi:

UPDATE CET Iaşi a fost tăiată din nou de la gaz. Ieşenii rămân fără apă caldă pe termen nelimitat


Astfel, pentru a administra sistemul de termoficare din Iaşi, Dalkia va contracta un împrumut bancar. Municipalitatea va garanta cu bunuri din patrimoniul privat, terenuri sau clădiri, pentru a da asigurări companiei franceze că-şi va recupera banii investiţi în furnizarea energiei termice pentru această iarnă. „Garanţiile nu vor fi de 120 de milioane de lei, ci de 60 de milioane de lei. Vom garanta cu bunuri din patrimoniu şi cu veniturile realizate din vânzarea energiei termice“, a anunţat Nichita. Problemele de la CET au ajuns într-o situaţie critică, după ce furnizorii au pus sechestru pe conturile societăţii din cauza datoriilor care se ridică la 500 de milioane de lei.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite