Şpagă fabuloasă pentru nota 5 la Medicină. Un student sirian, „cărăuş“ de euro pentru un profesor universitar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sirianul Mustafa Abdi a fost arestat, alături de un alt tânăr, într-un nou dosar de corupţie de la UMF Iaşi FOTO Facebook/Mustafa Abdi
Sirianul Mustafa Abdi a fost arestat, alături de un alt tânăr, într-un nou dosar de corupţie de la UMF Iaşi FOTO Facebook/Mustafa Abdi

Doi tineri au fost arestaţi la Iaşi, fiind acuzaţi că ar fi pretins că pot interveni sau chiar ar fi intervenit pe lângă mai mulţi profesori de la UMF Iaşi, ca să obţină note de trecere pentru studenţii restanţieri.

Ştefan Vladimir Păun (31 de ani) şi Mustafa Abdi (22 de ani), ultimul dintre ei student la UMF, sunt acuzaţi de mai multe fapte de corupţie ce ar fi fost comise în sesiunea de restanţe de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Gr. T. Popa” din Iaşi.

Ancheta a pornit la finele lunii iunie, după ce la Parchet a ajuns informaţia că Ştefan Vladimir Păun ar comite fapte de trafic de influenţă, promiţând unor studenţi că poate interveni pe lângă cadre didactice de la UMF. Ulterior, anchetatorii ar fi obţinut informaţii şi despre studentul sirian, acesta fiind cel care, concret, ar fi dat mită cel puţin unui cadru didactic. Materia pentru care cei doi spuneau că pot interveni este Anatomie, de la Facultatea de Medicină a UMF, fiind vorba de examenele de restanţă-măriri, din perioada 17 - 27 iulie.

Astfel, pe 13 iulie, Păun ar fi primit 300 de euro de la studentul restanţier Ştefan Rareş E., prin intermediul mamei sale, Petronela E. Păun nu ar fi reuşit să îl ajute pe student să obţină notă de trecere la disciplina „Anatomie“, din acest motiv apelând la Mustafa Abdi, despre care ştia că are influenţă asupra cadrelor didactice. Ulterior, după ce studentul sirian ar fi intervenit la cunoştinţele sale, studentul Ştefan Rareş E. ar fi obţinut, prin fraudarea examenului, nota 5.08. Acelaşi Abdi Mustafa ar fi avut, pe 20 iulie, un schimb de mesaje cu studenta Gabriela-Elena C., de la Facultatea de Medicină, căreia i-a promis că o poate ajuta să obţină o notă de trecere la una din specializări. De asemenea, procurorii au suspiciunea că, pe 19 sau 20 iulie, acelaşi student sirian a primit în mod direct 450 de euro de la o studentă neidentificată, pe nume „Carmen“, promiţându-i şi acesteia că o va ajuta să promoveze o restanţă. Studenta ar fi reuşit, la rândul ei, să promoveze.

Reacţia rectorului UMF

„Activitatea infracţională a inculpaţilor s-a desfăşurat pe toată durata susţinerii sesiunii extraordinare de restanţe şi mărire - 17.07.2017 - 27.07.2017 - materializată în urma discuţiilor telefonice cu studenţii restanţieri, cu alţi participanţi la faptele de corupţie care constituiau o verigă importantă în stabilirea contactelor între cumpărătorii de influenţă şi traficanţii de influenţă, în ziua efectivă a examenelor, în incinta UMF Iaşi, a cabinetelor cadrelor didactice şi a personalului administrativ“, ne-au transmis sursele judiciare.

Olivian Moroşanu, apărătorul lui Păun, ne-a precizat că măsura arestului preventiv este excesivă în raport cu acuzaţiile din dosar. „Apărarea consideră că este o măsură excesivă în considerarea gravităţii faptelor ce i se impută inculpatului Păun, dispusă într-un mod superficial prin raportare la probele modeste pe care acuzarea îşi fundamentează propunerea. Situaţia, până la acest moment, pare a fi o demonstraţie de forţă, un exemplu dat în cadrul luptei împotriva corupţiei; forţă disproporţionată în comparaţie cu situaţia de facto şi exemplu nesemnificativ în comparaţie cu fenomenul corupţie“, ne-a spus Olivian Moroşanu.

Rectorul UMF, Viorel Scripcariu, a precizat „Ziarului de Iaşi“ că nu are informaţii referitoare la această anchetă a procurorilor. „Nu am primit niciun fel de sesizare cu privire la acte de corupţie ce ar fi fost comise în perioada restanţelor“, ne-a spus Scripcariu. Acesta a mai precizat că susţine anchetele judiciare împotriva faptelor de corupţie comise de studenţi sau profesori. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite