Primarul Nichita, albit de judecătorii ieşeni în dosarul privind acuzaţiile de colaborare cu Securitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Nichita, primarul Iaşiului
Gheorghe Nichita, primarul Iaşiului

Curtea Supremă a confirmat, luni 28 noiembrie, verdictul Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii, (CNSAS) potrivit căruia primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita nu a fost „lucrător/colaborator al Securităţii".

Curtea Supremă a decis să respingă recursul Roxanei Plohotniuc, o româncă stabilită în SUA, şi a persoanelor care au formulat cereri de intervenţie în dosar. Astfel, magistraţii au menţinut soluţia dată, în decembrie 2010 ,de Curtea de Apel Bucureşti şi au confirmat  verdictul CNSAS potrivit căruia „domnului Nichita Gheorghe nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securităţii". Decizia este definitivă.

CNSAS a dat publicităţii în 2009 o adeverinţă în care se precizează că primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, a semnat în anul 1978 un angajament de colaborare cu fosta Securitate. Potrivit acesteia, edilul a fost recrutat în tinereţe pentru supravegherea studenţilor români de la Facultatea de Hidrotehnică din Bucureşti.

Citiţi şi:

Edilul Iaşiului a dat mâna cu Securitatea

Turnător la Secu' împarte legea în Iaşi (UPDATE)

Domnul Nichita Gheorghe este titular al dosarului fond reţea nr. R 1688. Domnia sa a fost recrutat pentru «supravegherea informativă a studenţilor români din anul 2 de la Facultatea de Hidrotehnică». A semnat Angajament preluând numele conspirativ de colaborator «Mihai»", se arată în adeverinţa CNSAS.

În ciuda precizărilor CNSAS, Nichita a negat că ar fi dat note informative în scris. Acesta a precizat pentru Adevărul, la scurt timp de la decizia CNSAS, că în timpul studenţiei din Bucureşti a fost şef pentru o perioadă al cantinei Institutului Hidrotehnic, poziţie în care intra în legătură cu studenţii străini. „Mă întrebau despre studenţii străini, în sensul «ce mai face ăla, cu ce se ocupă?». Eu le spuneam despre toţi că sunt băieţi buni. N-am dat nimic scris", a precizat atunci primarul Nichita. Adeverinţa mai atestă, în final, că „domnului Nichita Gheorghe nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securităţii".

Roxana Plohotniuc, o româncă stabilită în SUA a contestat la Curtea de Apel Bucureşti decizia dată de CNSAS în cazul primarului Gheorghe Nichita.Informaţiile furnizate Securităţii date de numitul Nichita Gheorghe au adus atingere Drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, precum dreptul la libertatea cuvântului şi a opiniilor - art. 28 din Constituţia României 1965, dreptul la libertatea opiniilor şi libertatea de exprimare - art. 19 din Pactul privind Drepturile civile şi politice, dreptul la viaţa privată - art. 17 din Pactul privind drepturile civile şi politice", a precizat Roxana Plohotniuc în plângerea adresată instanţei.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite