Cireşele "Mihai", care ajung la 8 grame fiecare, la Salonul Internaţional al Invenţiilor de la Iaşi FOTO
0Unul din zecile de standuri prezente la evenimentul dedicat invenţiilor şi cercetărilor din întreaga lume este şi cel al Staţiunii de Cercetare Pomicolă Iaşi.
Cercetătorii au prezentat în cadrul Salonului Internaţional al Invenţiilor cele mai noi soiuri de cireşte realizate la Iaşi: "Mihai" şi "Paul".
Părintele cireşelor de soi din Moldova (FOTO ŞI VIDEO)
Pentru acestea s-au primit brevetele de invenţie la mijlocul anului trecut, fiind două din cele 22 de soiuri dulci de cireşe create la Staţiunea de Cercetare Pomicolă de la Iaşi. "Aceste soiuri au fost create prin hibridare. Un soi se realizează în 15-18 ani", a spus drd. ing. Sorina Sîrbu, de la Staţiunea Pomicolă.
Legumele şi fructele Moldovei poartă nume de femei şi bărbaţi
Astfel, pentru degustare au fost aduse la Salon cireşe din soiul "Mihai", care poate ajunge la 7-8 grame fiecare. Acestea se coc în perioada 10-15 iunie. "Fratele" de invenţie, "Paul", se coace după 15 iunie şi fiecarefruct poate ajunge la peste 9 grame.
Pe lângă cireşe din cele mai noi soiuri, cei care au ajuns la Salonul Invenţiilor de la Iaşi au putut vedea şi umeraşe ori huse de telefoane realizate din lemn lichid.
Avantajul poduselor realizate de firma ieşeană Italtex este că se descompun natural în 120 de zile. "Este cerere pentru umeraşele din lemn lichid pe care am început să le producem anul trecut. Noi facem şi umeraşe din plastic, dar marile firmele din afară îşi permit din cele realizate din materiale biodegradabile", a spus Nicoleta Ivanov, reprezentanta firmei ieşene. Astfel, un umeraş din lemn lichid, realizat din lignină, costă în jur de 4 euro, dublu faţă de unul din plastic, dar materialul poate fi refolosit de până la 10 ori şi dispare din natură în maxim 4 luni.
Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla ştirile din Capitala Moldovei