Vraciul din munţi care a vrut să vindece lumea cu cannabis. Cum a ajuns să se îndrăgostească de plantele interzise, pe care „le trata ca pe nişte copii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cannabis.
Cannabis.

Un tânăr s-a retras într-un sat de munte în care a trăit în izolare totală şi a cultivat o cantitate impresionantă de cannabis, pe care susţine că dorea să le folosească pentru a salva oamenii. A ajuns să se îndrăgostească însă de plantele sale, pe care procurorii i le-au confiscat.

Dacian Vinca are 29 de ani, iar în ultimii ani a făcut o pasiune pentru cannabis. A început să cultive plantele din care se prepară droguri de risc în locuinţa sa din Cerişor, un sat de munte aflat la circa 30 de kilometri de Hunedoara, însă cultura care conţinea circa 80 de plante, cu greutatea de aproape şapte kilograme i-a fost confiscată în urma unor percheziţii efectuate de ofiţerii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată. Adus în faţa instanţei, tânărul a recunoscut acuzaţiile de deţinere de droguri de risc, relatând că nu a vândut nimănui cannabis, ci doar a dorit să dezvolte plante care să poată fi utilizate ca tratament medical în cazul unor boli grave, incurabile.

Tribunalul Hunedoara l-a achitat pe tânăr pentru infracţiunea de trafic de droguri de risc şi i-a  aplicat pedeapsa de 100 zile amendă a câte 20 lei, adică 2000 lei amendă pentru infracţiunea de deţinere de droguri de risc pentru consum propriu fără drept.

Ancheta procurorilor a stabilit că tânărul este consumator ocazional de cannabis, conform propriilor declaraţii, şi că a înfiinţat cultura în scop experimental, cu intenţia de a dezvolta o varietate de cannabis care să poată fi utilizat ca tratament medical în cazul unor boli grave, incurabile. Această concluzie a fost fundamentată de faptul că, la locuinţa inculpatului au fost găsite instrumente şi mai multe agende cu notiţe, observaţii etc., unele încă din anul 2014, precum şi articole descărcate de pe internet în care era prezentată utilitatea cannabisului ca medicament în tratarea unor boli rare.

Gătea cu ulei de cannabis
„Încă de la prima declaraţie dată în cursul urmăririi penale, Dacian Octavianus Vinca a recunoscut faptul că a înfiinţat cultura de cannabis descoperită la locuinţa sa, a recunoscut faptul că este consumator de cannabis, substanţă pe care o fumează, o consumă sub formă de tinctură sau dizolvată în ulei, unt sau alte grăsimi. A declarat că a efectuat studii asupra plantelor pentru a le aclimatiza în zona unde locuieşte şi a le putea utiliza în scop terapeutic”, se arată în dosar.

Instanţa a stabilit că tânărul locuieşte singur într-o zonă relativ izolată, în satul Cerişor, în condiţii de izolare autoimpusă. Munceşte o suprafaţă de teren, din care obţine cele necesare traiului. În vara anului 2017 a înfiinţat o cultură de 79 plante de cannabis, o parte cultivate în curte iar o parte în interiorul locuinţei, în recipiente din plastic, cu asigurarea iluminării şi irigării artificiale. Organele de urmărire penală au aflat despre existenţa culturii, şi, după o prealabilă monitorizare a activităţilor inculpatului, au solicitat autorizarea unei percheziţii domiciliare la locuinţa acestuia, percheziţie pe care au efectuat-o la data de 11 septembrie 2017, când au descoperit 79 plante de cannabis din care a rezultat, după recoltare, cantitatea de şase kilograme de frunze de cannabis uscate şi 413,2 grame fragmente de plante de cannabis. Au fost găsite rădăcini ale unor plante de cannabis cultivate în anii anteriori – 19 bucăţi – precum şi însemnări într-o agendă aparţinând inculpatului. Aceasta conţine observaţii privind evoluţia şi dezvoltarea plantelor. De asemenea, a fost descoperită o cameră video despre care inculpatul a relatat că o utiliza pentru a filma plantele în diverse stadii de creştere, în vederea unor studii asupra acestora.

„La ultimul termen de judecată, inculpatul a depus o bogată documentaţie descărcată de pe internet, privind utilizarea cannabisului ca medicament, documentaţie din care rezultă faptul că şi în România există persoane care suferă de afecţiuni grave sau care au în întreţinere persoane ce suferă de boli grave iar aceste persoane fac demersuri, chiar prin intermediul unor asociaţii de pacienţi, pentru legalizarea utilizării produselor derivate din cannabis ca medicament. Din prestaţia sa în faţa instanţei, din înscrisurile depuse, rezultă că inculpatul crede cu sinceritate în faptul că substanţele extrase din plantele de cannabis pot fi utile ca medicamente”, se arată în motivarea sentinţei.

„Trebuie trezit la realitate”
La individualizarea pedepsei, cea mai uşoară permisă de lege,  şi la decizia de a amâna aplicarea pedepsei, magistraţii au avut în vedere faptul că tânărul nu a prezentat pericol pentru nimeni, nici măcar pentru el însuşi. Nu are antecedente penale, a trăit izolat, a avut contacte reduse chiar cu propria familie. Nu a exercitat prin fapta sa influenţe negative asupra vreunei persoane. Din acţiunile sale şi din felul în care s-a prezentat în faţa instanţei pare să fie o persoană ruptă de realitate, a acţionat cu convingerea puerilă că ar putea efectua un studiu ştiinţific ale cărui rezultate să ducă la descoperirea unor tratamente medicale noi şi la legalizarea utilizării cannabisului în scop terapeutic apărare care, în cazul său, este sinceră şi confirmată de probe. Deşi a avut la dispoziţie o cantitate mare de plante de cannabis timp îndelungat, nu a încercat niciodată să pună droguri de risc pe piaţă şi trebuie avut în vedere mai întâi scopul pentru care a înfiinţat cultura, nu neapărat cantitatea de plante de cannabis deţinute, se arată în dosar.

„Din lectura însemnărilor sale se observă că inculpatul, probabil din cauza traiului în izolare, a manifestat o formă de ataşament faţă de plantele de cannabis, cărora le-a dat nume feminine: Maria, Missy, Sensi, Vero, etc.,  le-a monitorizat starea utilizând formule ce sugerează că le-ar fi tratat ca pe nişte fiinţe umane, ca pe nişte copii: Fetele se simt bine!, Cele 6 fete mari sunt clar mai viguroase, Vero ia locul Mariei fiind mai înaltă etc. Inculpatul trebuie mai degrabă trezit la realitate, ajutat să înţeleagă regulile după care funcţionează societatea, ajutat să relaţioneze cu oamenii, decât pedepsit”, se arată în motivarea sentinţei, care, însă, nu este definitivă.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Cum a urmărit DIICOT un colet de două kilograme de cannabis. Afacerea cu droguri din Spania a eşuat în parcare

Patru tineri din Hunedoara sunt trimişi în judecată pentru că ar fi participat la aducerea în ţară a două kilograme de cannabis, interceptate însă de anchetatorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), sunt judecaţi pentru trafic internaţional de droguri.

Mituri despre canabis: cele mai ciudate efecte ale „ierbii” şi metoda ingenioasă prin care o consumau strămoşii noştri

Canabisul este folosit din cele mai vechi timpuri, însă rămâne o substanţă interzisă datorită efectelor sale nocive. Unele mituri despre efectele adverse ale plantei au stârnit numeroase controverse, iar oamenii de ştiinţă le-au testat veridicitatea, ajungând rareori la un consens.

Povestea tragi-comică a fermierului cu cea mai mare cultură de canabis: gafa care i-a distrus recolta uriaşă şi l-a trimis în închisoare

Magistraţii l-au condamnat pe Dan Ciolac (43 de ani) la trei ani şi şase luni de închisoare, după ce anchetatorii de la DIICOT i-au descoperit ferma din munţi în care deţinea, pe aproape 1.000 de metri pătraţi, trei culturi de canabis. Cetăţeanul moldovean stabilit în judeţul Hunedoara nu a apucat să se bucure de recolta uriaşă pe care o aştepta şi din cauza datoriilor la Enel.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite