VIDEO Cum au sărbătorit hunedorenii Noaptea de Înviere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mănăstirea Prislop a fost una dintre principalele destinaţii ale hunedorenilor, în Noaptea Învierii. Mii de oameni au asistat la slujbele religioase care au avut loc la Prislop, deşi lăcaşul de cult, la fel ca majoritatea bisericilor din Hunedoara, nu a mai fost la fel de aglomerat ca în anii trecuţi.

În ultimii ani în Hunedoara au fost înfiinţate mai multe biserici, astfel că dacă în trecut la catedrala din Centrul Vechi al municipiului veneau mii de oamenii la Slujba de Înviere, aseară numărul lor a fost mult mai redus.

„Atmosfera a fost liniştită, ca de sărbătoare. A fost plăcut pentru că oamenii au putut intra cu toţii în biserică. În alţi ani era îmbulzeală de aproape ne călcam în picioare unii pe ceilalţi, însă lucrurile s-au schimbat, în bine, pentru că au fost construite biserici în fiecare cartier şi oamenii nu mai sunt nevoiţi să străbată jumătate de oraş ca să ajungă la Slujba de Înviere, spune Oana, o tânără venită la catedrala din Centrul Vechi al municipiului.

La Mănăstirea Prislop, au venit să sărbătorească Noaptea Învierii câteva mii de oameni. În jurul orei 1:00, aglomeraţia s-a risipit, iar în curtea bisericii din Ţara Haţegului au mai rămas câteva sute de credincioşi.

Liniştea s-a lăsat apoi peste mănăstire, doar slujbele religioase şi corul măicuţelor mai putând fi auzite, iar pelerinii care au urcat la cimitir s-au putut ruga netulburaţi în faţa mormântului părintelui Arsenie Boca.

Hunedoara. Slujba de Înviere, la catedrală

Hunedoara. Slujba de Înviere la Prislop

Inviere, catedrala din Hunedoara


Vă recomandăm şi:

VIDEO Mesajul de Paşte al Episcopului Gurie, al Devei şi Hunedoarei            Episcopul Gurie, al Devei şi Hunedoarei, le-a transmis un mesaj credincioşilor din Hunedoara, cu ocazia Sărbătorilor de Paşti.

FOTO Cum au ajuns dracii goi într-o biserică veche din Hunedoara. Cele mai ciudate picturi bisericeşti           Unele dintre cele mai stranii picturi bisericeşti pot fi admirate într-o biserică veche de lemn, de pe Valea Mureşului. Pe pereţii bisericii din Almaş Sălişte sunt înfăţişate, într-un mod original, scene ale „Judecăţii de Apoi”. Şi alte lăcaşuri de cult, vechi, din satele hunedorene oferă celor care le trec pragul imagini ieşite din comun.

Ce tradiţii de Paşte sunt păstrate în satele din Hunedoara: „împuşcatul cocoşilor“ şi alungarea diavolilor în Noaptea de Înviere            Tradiţiile de Paşti s-au păstrat de secole la sat, departe de civilizaţie urbană, în zone ca Ţinutul Pădurenilor, Ţara Moţilor, Ţara Haţegului, Ţinutul Momârlanilor, pe Valea Mureşului sau pe cea a Geoagiului.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite