VIDEO Imaginile emoţionante din fostul lagăr nazist Auschwitz, realizate de un român: „Am plecat plângând de acolo”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste un 1,1 milioane de evrei au fost ucişi în Lagărul de exterminare KL Auschwitz II Birkenau, între anii 1940 şi 1945. Înfiinţat în Polonia şi comandat de nazişti, a fost cel mai mare lagăr de exterminare cunoscut lumii. Rămăşiţele lui au fost transformate într-un complex muzeal vizitat de milioane de turişti, din toate colţurile lumii.

Milioane de oameni vizitează anual Muzeul Naţional „Auschwitz-Birkenau” înfiinţat în Polonia, pe rămăşiţele fostului complex de lagăre de exerminare create de nazişti în anii 1940. Locurile în care au murit peste 1,1 milioane de oameni, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, îi cutremură pe mulţi dintre vizitatorii săi.

„Nu am reuşit să aflu până acum care sunt mecanismele declanşatoare ale celor mai negre, urâte şi oribile apucături ale fiinţei umane. Cu atât mai puţin voi înţelege ce mecanisme defecte ale sufletului şi ale gândirii poate să construiască sisteme de distrugere a unui om. Nu mai vorbesc despre mii, sute de mii... Astfel de locuri nu trebuie să dispară. Ele sunt valoroase prin a ne reaminti cât de rău se poate ajunge. Am plecat înlăcrimat şi zdruncinat...”, mărturiseşte Dan Terteci, unul dintre românii care au vizitat, zilele trecute, „muzeul morţii”, autor al fotografiilor din Auschivitz, 2018.

Auschwitz - Birkenau

Fostul lagăr Auschwitz este locul unde peste 1,1 milioane de persoane au murit după punerea în practică a Holocaustului, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Este cunoscut ca fiind cel mai mare lagăr de exterminare nazist. Astăzi este un complex muzeal vizitat de milioane de turişti, din toate colţurile lumii. 

image
image
image

Auschwitz I se află în oraşul polonez Oswiecim, la 60 kilometri vest de Cracovia, iar Auschwitz II-Birkenau este la aproximativ doi kilometri de oraş, în satul Brzezinka. În cele două lagăre, au fost deportate 1,3 milioane de persoane. Se estimează că aproximativ 1,1 milioane de persoane, dintre care în jur de 90 la sută erau evrei, au fost ucişi aici, la ordinul lui Hitler.

image
image

Vă recomandăm să citiţi şi:

FOTO Ce a ajuns Auschwitz-Birkenau, locul groazei în care naziştii au omorât peste un milion de oameni la comanda lui Hitler

Muzeul morţii „Auschwitz-Birkenau” din Polonia, aflat în patrimoniul mondial UNESCO, este vizitat de milioane de turişti din toate colţurile lumii.

Ultimul semn de viaţă din lagărul de exterminare: Scrisoarea unică trimisă în Ardeal de un evreu din Auschwitz

Un document rar, păstrat în colecţia unui cercetător hunedorean, aduce informaţii despre unul dintre cele mai înfiorătoare locuri ale planetei, Lagărul de exterminare KL Auschwitz II Birkenau. Cartea poştală arată cum era mascat locul de unde a fost trimisă, pentru a linişti familia celui ce urma să fie ucis.

Dramele din anii 1940, relatate în note secrete: „Românii au erupt în plânsete, văzând trupul ţăranului mort de foame”

O serie de note informative secrete, păstrate în Arhivele judeţului Hunedoara, oferă detalii mai puţin ştiute despre situaţia dramatică a comunităţilor de români, maghiari, germani şi evrei din judeţ, pe care războiul şi dictatura anilor 1940, precum şi ruperea Ardealului de Nord de România, le-a transformat pentru o perioadă în duşmani.

VIDEO Tainele cimitirului evreiesc din Hunedoara. Monumentul ciudat, vechi de un secol, a fost scos dintre mărăcini

Pentru prima dată în ultimii ani, vechiul cimitir evreiesc din Hunedoara a fost curăţat de vegetaţia care îi ascunde mormintele. Astfel au fost scoase la iveală monumente funerare impresionante. Cel mai ciudat dintre ele datează de peste un secol.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite