VIDEO Detalii neştiute din „marfarul morţii”. Cine sunt vinovaţii dezastrului feroviar în care au murit doi mecanici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au fost publicate rezultatele investigaţiei după unul dintre cele mai grave accidente feroviare petrecute în România, în ultimii ani. În urmă cu un an doi mecanici de tren au murit după ce trenul marfar cu 16 vagoane pe care îl conduceau a sărit de pe şine.

A trecut un an de la accidentul feroviar de pe calea ferată Simeria - Petroşani, în care doi mecanici ai unui tren marfar au murit. Agenţia de Investigare Feroviară Română (AGIFER) a publicat rezultatele investigaţiei cu privire la împrejurările producerii targediei.

În 8 aprilie, în jurul orelor 14:30, un tren de marfă a deraiat între staţiile CFR Băniţa şi Merişor, în apropiere de Petroşani, iar doi oameni, un mecanic de locomotivă în vârstă de 66 de ani şi ajutorul său, în vârstă de 58 de ani au murit. Cei doi conduceau o garnitură cu 16 vagoane, aparţinând operatorului privat Unicom Tranzit, o societate înregistrată în Ilfov.

Trenul a plecat din staţia CFR Slatina, în 8 aprilie 2017, la ora 00:10, cu destinaţia Curtici. La scurt timp după ce trenul a părăsit gara Petroşani şi înainte de a intra în staţia Merişor, mecanicul trenului a anunţat defecţiuni la sistemul de frânare.

A alertat impiegatul din următoarea gară, Merişor, că nu mai poate controla frânele garniturii şi că trebuie să i se facă loc pe linie. Într-o coborâre lină, cu o declivitate de 16 – 17 la mie, urmată de o curbă, trenul a deraiat. Locomotiva în care se afau cei doi mecanici a sărit de pe şine şi s-a înfipt în terasament, pe viaductul construit peste pârâul Merişor şi DN 666, iar cele mai multe dintre vagoane, care transportau deşeuri siderurgice, s-au răsturnat. Mecanicii au murit pe loc.

Tren deraiat pe magistrala Petroşani - Simeria

Eroaoare umană

Raportul de investigare a accidentului feroviar, publicat de AGIFER, prezintă în cele peste 70 de pagini cauzele şi împrejurările şi deraierii trenului. Mecanicii ar fi scăpat trenul de sub control, iar viteza acestuia a crescut în câteva minute, de la 29 km/h la peste 90 km/h.

„Cauza directă a producerii accidentului feroviar o constituie creşterea puternică a forţelor laterale care acţionau la nivelul roţilor locomotivei, fapt ce a condus la depăşirea limitei de stabilitate la deraiere. Aceasta s-a produs ca urmare a faptului că, la circulaţia pe o zonă situată în curbă, viteza trenului (92 km/h) a depăşit cu 130% viteza maximă admisă pe secţia de circulaţie (40 km/h). Creşterea vitezei trenului s-a produs pe fondul unor erori umane, erori ce au făcut ca robinetul de aer de la primul vagon din tren să se afle pe poziţia <<închis>>, conducta generală de aer fiind astfel întreruptă, iar frânele automate ale trenului să nu asigure frânarea acestuia”, arată raportul AGIFER.


Au consumat alcool în locomotivă

Consumul de băuturi alcoolice şi oboseala acumulată de mecanicul în vârstă de 67 de ani au contribuit la producerea tragediei, potrivit investigatorilor.

„Mecanicul de locomotivă, care la data producerii accidentului feroviar avea 67 ani şi mecanicul ajutor, care avea 51 ani, au luat serviciul în primire la staţia CFR Caracal, la data de 08.04.2017, ora 02:00, după o deplasare de 135 km, respectiv 116 km, de la domiciliu. Raportul medico-legal de necropsie, întocmit de Serviciul Judeţean de Medicină Legală Hunedoara – Cabinetul Medico-Legal Petroşani, ca urmare a expertizei medico-legale efectuată cu privire la personalul de locomotivă, după producerea accidentului, a scos în evidenţă că sângele recoltat de la mecanicul de locomotivă conţinea 0,15 g ‰ alcool etilic, iar sângele recoltat de la mecanicul ajutor conţinea 2,5 g ‰ alcool etilic. Întrucât expertiza medico-legală a evidenţiat o anumită concentraţie de alcool în sânge, atât la mecanicul de locomotivă cât şi la mecanicul ajutor şi având în vedere rezultatul negativ al verificării cu aparatul etilotest efectuată la intrarea în serviciu (în staţia CFR Caracal), comisia de investigare consideră că personalul de locomotivă a consumat alcool în timpul serviciului, pe locomotivă. Toate aceste ultime intervenţii ale personalului de locomotivă au fost efectuate pe fondul consumului de băuturi alcoolice pe locomotivă şi a oboselii acumulate în timp, de la plecarea de la domiciliu şi până la momentul producerii accidentului feroviar”, arată raportul AGIFER.

image



Pagube importante

Locomotiva era în stare bună de funcţionare, iar instalaţiile de frânare nu prezentau probleme. La prezentarea la serviciu, cei doi mecanici au declarat, prin semnătură, că sunt odihniţi şi în stare normală. „Creşterea vitezei trenului s-a produs pe fondul unor erori umane, erori ce au făcut ca robinetul de aer de la primul vagon din tren să se afle pe pozitia „închis”, conducta generală de aer să fie astfel întreruptă, iar frânele automate ale trenului să nu asigure frânarea acestuia. Aceste erori au fost influenţate de starea fizică necorespunzătoare a personalului de locomotivă”, arată raportul de investigare.

Pagubele materiale au fost estimate la 951.782 lei şi 321.837 euro, cheltuielile fiind generate de: aducerea şi utilizarea trenurilor de intervenţie necesare eliberării zonei de materialul rulant deraiat; refacerea infrastructurii feroviare; consolidarea infrastructurii feroviare afectate; afectarea materialului rulant deraiat; transbordarea călătorilor şi necesitatea prezenţei personalului de specialitate la faţa locului. Acţiunea Agenţiei de Investigare Feroviară Română – AGIFER nu a avut ca scop stabilirea vinovăţiei sau a răspunderii, a informat AGIFER.

image
image

Vă recomandăm să citiţi şi:

Compania care deţinea marfarul deraiat în Hunedoara, despre cauzele tragediei soldate cu moartea a doi mecanici: „Nu excludem o eroare umană”

Mecanicii ucişi în „marfarul morţii” erau băuţi. Medic legist: „Unul consumase o cantitate considerabilă de alcool”

VIDEO Detalii înfiorătoare din trenul deraiat: mecanicii au alertat înainte de a muri că garnitura nu mai avea frâne

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite