VIDEO Dacfest, sărbătoarea dedicată istoriei strămoşilor noştri, a adus mii de oameni la Măgura Uroiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva mii de oameni au ales să petreacă o parte din ziua de sâmbătă pe Măgura Uroiului, devenită loc al unui festival dedicat istoriei antice.

A opta ediţie a Dacfest, o sărbătoare dedicată istoriei antice, a adus sâmbătă mii de oameni la Măgura Uroiului, locul unei aşezări preistorice de pe malul Mureşului, „cucerit” în acest sfârşit de săptămână de daci, sarmaţi, traci şi romani.

Echipaţi în straie asemănătoare celor purtate de strămoşii noşri, peste o sută de reenactori din mai multe asociaţii din România şi din străinătate au venit la Dacfest pentru a le arăta turiştilor cum trăiau şi luptau dacii şi celelalte populaţii care în urmă cu două milenii au ajuns sau pe actualul teritoriu al ţării noastre.

Locul de la poalele dealului cu formă ciudată a fost ocupat de corturile şi atelierele pasionaţilor de istorie, grupate în jurul platoului în care au avut loc specatcolele: lupte între daci şi romani, dansuri arhaice, scene prin care au fost reconstituite aspecte din viaţa strămoşilor noştri.

image

Dacfest, la Măgura Uroiului

image

În apropiere, au fost amenajate tarabele cu suveniruri şi cu mâncăruri, iar un alt loc de atracţie a fost scena, pe care sâmbătă seara au concertat Quas, Ashaena şi Nightlosers.

image

Dacfest va continua duminică, la Măgura Uroiului,  cu evenimentele dedicate istoriei, cu un program folcloric, care va începe la ora 16, iar seara se va încheia cu un concert al Phoenix.

image
image

Vă recomandăm să citiţi şi:

Marele secret al drumului antic pavat din Sarmizegetusa Regia. De ce monumentul nu mai arată deloc ca în vremea dacilor

Un drum pavat cu dale din calcar îi întâmpină pe turişti la Sarmizegetusa Regia, însă înfăţişarea sa este cu totul diferită faţă de cea pe care locul ar fi avut-o în antichitate şi la descoperirea sa din anii 1950. Un amplu proiect de restaurare, de la începutul anilor 1980, a schimbat soarta monumentului.

Ţăranul care a găsit o cruce misterioasă la poalele Sarmizegetusei: „Un spirit a apărut în vis şi a poruncit s-o dezgrop“

O familie din Grădiştea de Munte, satul „comorilor” din Munţii Orăştiei, aflat chiar la poalele Sarmizegetusei Regia, a scos la iveală o cruce misterioasă cu simboluri ciudate. Capul familiei, Sturdza Savu, susţine că descoperirea a avut loc după ce a visat un personaj divin care i-a poruncit, mai multe nopţi la rând, să dezgroape monumentul.

VIDEO Filmul secret care dezvăluie cum a fost găsită matriţa din Sarmizegetusa Regia. „Am cerut recompensa, aflând că valorează cât trei brăţări dacice”

Andreea Ciuciu, tânăra care a participat la descoperirea matriţei antice din Sarmizegetusa Regia, un artefact considerat unic în lume, a fost interogată, marţi, la Tribunalul Hunedoara, după ce a solicitat în instanţă despăgubiri de 500.000 de lei pentru participarea la găsirea artefactului. După aproape patru ani au apărut şi primele imagini video din ziua de 23 iunie 2013.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite