VIDEO Blestemul Castelului Nopcea. Imagini rare cu interiorul monumentului legendar, devastat de furia localnicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul Nopcea. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Castelul Nopcea. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Vechi de peste două secole, castelul Nopcea s-a numărat printre „bijuteriile” Ţării Haţegului. Monumentul istoric a căzut pradă hoţilor şi căutătorilor de comori, iar interiorul său păstrează urmele jafurilor neoprite de autorităţi. Reparaţiile capitale vor începe în curând.

GALERIE FOTO

Castelul Nopcea, ridicat la sfârşitul secolului al XVIII-lea, a fost timp de două secole una dintre bijuteriile Ţării Haţegului. La instaurarea regimului comunist, monumentul din satul Săcel, din vecinătatea oraşului Haţeg, a fost naţionalizat şi transformat într-un internat şi o şcoală pentru copii cu nevoi speciale, care a funcţionat până la sfărşitul anilor ’90. După închiderea şcolii, vechea reşedinţă a familiei Nopcea a fost abandonată pentru mai mulţi ani, iar localnicii au devastat-o treptat, fără nicio piedică din partea autorităţilor.

Jafurile au mai fost diminuate abia din 2010, după ce Consiliul Judeţean Hunedoara, care a preluat în 2001 în administrare clădirile unităţii şcolare şi castelul, a instituit pază.

castelul nopcea foto daniel guta

Lucrările de restaurare a monumentului au întârziat, iar un proiect pe fonduri norvegiene depus pentru transformarea sa într-un muzeu a fost respins. Zilele trecute, conducerea Consiliului Judeţean Hunedoara a anunţat că a semnat contractul de finanţare pentru o investiţie de aproape zece milioane de lei, ce vizează reabilitarea acestuia. Fondurile au fost obţinute de la Ministerul Dezvoltării Regionale si Administraţiei Publice, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), iar CJ Hunedoara va contribui cu circa 1,2 milioane de lei.

Castelul devastat
În prezent, oaspeţii castelului Nopcea sunt întâmpinaţi de o privelişte sumbră, imediat ce trec pe sub arcada de la intrarea în clădire. Holul spaţios şi luminos al său păstrează rămăşiţele mobilierului şcolar depozitat aici după închiderea şcolii. Din pereţii săi au fost smulse instalaţiile electrice. Camerele de la parter sunt devastate, pline de gunoaie şi dărâmături. Bârnele s-au desprins din tavan şi s-au prăvălit pe scări, o dată cu bucăţile mari de tencuială. Balustrada din fier forjat, frumos împodobită, s-a păstrat aproape intactă, însă abia se ţine în balamale. La etaj, camerele oferă aceeaşi privelişte tristă. Toate sobele de teracotă au fost făcute bucăţi, iar găuri mari au fost date în pereţi. Oamenii locului susţin că distrugerile au avut loc şi pentru că hoţii credeau că vor găsi în zidurile castelului comorile ascunse de familia Nopcea.

castelul nopcea foto daniel guta
castelul nopcea foto daniel guta

Scările de lemn care duc în pod şi la turnul cu înfăţişare medievală au putrezit şi sunt nesigure. Bucăţi din acoperiş s-au prăbuşit, aproape toate ferestrele au fost sparte, iar vizitatorii trebuie să aibă grijă pe unde calcă. O scară în spirală, din fier forjat, aminteşte de frumuseţea încăperilor din trecut, acum lăsate fără mobilier. În jurul castelului, a fost montat un gard de tablă, pentru a-i ţine la distanţă pe trecători. O parte din curtea sa este ocupată de acareturile localnicilor, iar terenul de sport din vecinătate sa a devenit teren viran. Văzut din exterior, Castelul Nopcea şi-a păstrat frumuseţea din trecut.

castelul nopcea foto daniel guta
castelul nopcea foto daniel guta
castelul nopcea foto daniel guta

Vă recomandăm să citiţi şi:

Mărturia rară a unui explorator englez despre primul popas în Ardeal: „Românii sunt extrem de arătoşi, dar frumuseţea femeilor e tulburată de muncile grele”

Marile cetăţi ale lui Iancu de Hunedoara. Poveştile celor mai fastuoase monumente medievale ctitorite de voievod

Nicolae Iorga la Mănăstirea Prislop: „O cărare pe care nu pot sui trăsurile duce la colţul de munte al domniţei Zamfira”

Secretele celor mai întunecate cotloane din Castelul Corvinilor. Soarta locurilor interzise, după marea restaurare

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite