Trasee închise în Parcul Naţional Retezat, din cauza sutelor de cadavre de oi rămase pe munte, care au atras urşii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oile moarte vor fi luate de pe munte. FOTO: Prefectura Hunedoarei.
Oile moarte vor fi luate de pe munte. FOTO: Prefectura Hunedoarei.

Turiştii au accesul interzis în două zone din Parcul Naţional Retezat, unde se află cadavrele a peste 400 de oi. Leşurile au atras sălbăticiunile, în special urşii, iar siguranţa celor care ajung pe munte este pusă în pericol.

Alertă în Parcul Naţional Retezat: sute de oi au murit după ce o turmă a fost atacată de un urs, iar o alta a fost lovită de trăznet. Cele două evenimente au avut loc pe munte, în Retezat, în apropierea unor trasee turistice. Primele măsuri luate de autorităţi au fost de izolare a locurilor unde se află leşurile. „În prezent, echipele de jandarmi montani, salvamontişti, silvicultori şi rangeri desfăşoară activităţi preventive de informare a turiştilor pentru a evita să se deplaseze pe traseele montane din zonele în care se află cadavrele animalelor, atât în mod direct prin discuţii personale, cât şi prin montarea unor panouri de avertizare şi informare”, a informat Dan Terteci, şeful Cancelariei Prefectului Hunedoarei

Oile au alergat spre moarte
În cursul zilei de vineri, jandarmii şi salvamontiştii au urcat în Retezat, la o stână din apropiere de Poiana Pelegii. Din discuţiile cu doi ciobani, angajaţi la o stână, aceştia din urmă le-au relatat că în timp ce se se întorceau cu oile de la păscut, din zona Scocul Drăgşanului, în condiţii de ceaţă şi vizibilitate redusă, turma de oi a fost atacată de un urs. Oile s-au speriat şi au căzut într-o vale, călcându-se în picioare, fapt care s-a soldat cu moartea şi rănirea unui număr de aproximativ 400 de oi. Ulterior, ciobanii au reuşit să recupereze în jur de 100 de oi, dintre cele căzute în râpă.

„Turiştii nu au ce să caute în această zonă în care se află cadavrele oilor, deoarece este oricum greu accesibilă. Este o cavitate naturală. Multe dintre oi au dispărut deja, luate de urşi. Altele vor dispărea treptat, din aceeaşi cauză”, a declarat Zoran Acimov, directorul Parcului Naţional Retezat.

„În fapt, echipa mixtă deplasată în teren a constatat faptul că într-o vale, fără apă, abruptă, cu vegetaţie abundentă de jneapăn se aflau leşurile oilor. Cadavrele se află la o distanţă de aproximativ 300 de metri faţă de traseul montan Drăgşanu – Moara Dracilor – Vf. Piule. Valea este greu accesibilă, iar multe dintre cadavre au fost târâte în jnepeniş de către urşi”, a informat Prefectura Hunedoara.

oi ucise

Jandarmii montani au ajuns apoi la o altă stână, din zona Pleşa, unde au găsit aproape 200 de leşuri de oi, dispuse pe versantul opus traseului turistic Şaua Piule - Pleşa – Vf. Pleşa – Câmpu lui Neag. Animalele au murit ca urmare a faptului că au fost lovite de un trăsnet. „Dintre cele 200 de leşuri, doar unul singur a fost mâncat de urs, celelalte fiind intacte, într-o fază incipientă de putrefacţie”, a mai informat Prefectura hunedoarei.

oi ucise in retezat

Traseu turistic închis
Astăzi, la sediul Prefecturii Hunedoara au fost convocaţi membrii Comitetului Judeţean Hunedoara pentru Situaţii de Urgenţă.

„Traseul Pârâul Pleşii – Vf. Pleşa – Vf. Piula – Cabana Buta va rămâne închis probabil pentru două luni şi jumătate, nu din cauza pericolului reprezentat de urşi, ci pentru disconfortul olfactiv pe care îl creează aceste cadavre”, a declarat Zoran Acimov, directorul rezervaţiei naturale.

Opiniile exprimate de specialiştii Agenţiei de Protecţie a Mediului au arătat că este interzisă intervenţia umană pentru dezinsecţia zonei unde se află cadavrele oilor trăznite, în zona stânei Pleşa, întrucât aceasta se află în zona cu regim special a Parcului Naţional Retezat. CJSU a hotărât ca zona respectivă să fie ecarisată în mod natural şi a aprobat propunerea Administraţiei Parcului Naţional Retezat ca traseul turistic Pârâul Pleşii – Vf. Pleşa – Vf. Piula – Cabana Buta să fie închis temporar pentru protejarea turiştilor.


Vă recomandăm şi:

FOTO VIDEO Muntele vrăjit al Hunedoarei: Retezatul. Expediţie în rezervaţia cu peisaje de basm

Retezatul pare o catedrală a sălbăticiei, în care o dată ajuns, oricât de nepăsător ţi-ai dori să fii, nu poţi să nu te înclini în faţa frumuseţii locurilor. Primii paşi pe potecile Parcului Naţional Retezat, spre lacurile glaciare de pe crestele sale, te fac să te îndrăgosteşti iremediabil de aceste locuri.

Sute de oi ucise după ce au fost atacate de urşi în Munţii Retezat. Cadavrele zac în apropierea traseelor turistice

Leşurile a peste 400 de oi zac în apropierea potecilor pe care turiştii urcă pe traseele din Parcul Naţional Retezat. Turmele au fost atacate de urşi, în zilele trecute, iar oile au fost devorate.

FOTO Ciudăţeniile unei cetăţi din secolul al XIV-lea: fortul medieval Mălăieşti a fost înălţat, electrificat şi zugrăvit

Aproape 1,5 milioane de euro s-au investit în restaurarea unei fortăreţe medievale din Ţara Haţegului, însă rezultatul lucrărilor i-a nemulţumit pe specialişti, care spun că „modernizarea” cetăţii i-a distrus valoarea istorică.

Legendele comorilor din Munţii Orăştiei: cum i-a cuprins febra aurului pe localnicii de la poalele cetăţilor dacice    

Ţinutul cetăţilor dacice a fost dintotdeauna un loc al misterelor şi al legendelor. În zona Sarmizegetusei Regia, oamenii au păstrat istorisiri vechi, despre aurul ascuns de strămoşi în munţi, iar descoperirea fiecărei comori a stârnit şi mai mult fantezia localnicilor. Istoricii au consemnat, de asemenea, poveştile vechilor căutători de comori, din secolele trecute.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite