FOTO Traian Berbeceanu şi Codruţa Kovesi, în prima lovitură dată jefuitorilor combinatului. Povestea mafiei fierului, salvată de amorţeala justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În 13 iulie 2006, peste 40 de hunedoreni au fost ridicaţi de ofiţerii DIICOT pentru implicarea în dosarul Hidra. Laura Kovesi şi Traian Berbeceanu au coordonat ancheta. D.G.
În 13 iulie 2006, peste 40 de hunedoreni au fost ridicaţi de ofiţerii DIICOT pentru implicarea în dosarul Hidra. Laura Kovesi şi Traian Berbeceanu au coordonat ancheta. D.G.

PROCES Prima mare lovitură a „superpoliţistului“ Traian Berbeceanu, acuzat acum de implicare în acţiuni de crimă organizată, a fost o anchetă coordonată de procurorul Laura Codruţa Kövesi. Dosarul mafiei care a devalizat Combinatul Siderurgic din Hunedoara în anii 2000 zace, însă, în sertarele justiţiei.

În urmă cu şapte ani, comisarul antimafia Traian Berbeceanu şi procurorul Laura Codruţa Kövesi erau eroii
principali în ceea ce s-a numit cea mai grea lovitură dată mafiei fierului vechi din Hunedoara. În luna iulie a anului 2006, peste 40 de hunedoreni au fost reţinuţi în dosarul Hidra, al reţelelor de infractori care s-au îmbogăţit de pe urma furturilor din Combinatul Siderurgic Hunedoara.

În mai puţin de un an de la data trimiterii după gratii a membrilor „mafiei fierului vechi”, dosarul a ajuns pe rolul Tribunalului Hunedoara, iar în toamna anului 2007, procesul a fost strămutat la Tribunalul Bistriţa Năsăud. Între timp, toţi cei peste 40 de inculpaţi au fost eliberaţi din arest. Comisarul Traian Berbeceanu a devenit comisar-şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, procurorul şef delegat de la DIICOT – Sibiu, Laura Codruţa Kövesi, a fost numit procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, însă dosarul pe care cei doi l-au coordonat, compus din aproape 100 de volume, nu a mai fost soluţionat de magistraţi.

AMÂNĂRI LA NESFÂRŞIT
Marţi, hunedorenii acuzaţi că au făcut parte din grupările infracţionale care au devalizat la începutul anilor 2000 Combinatul Siderurgic din Hunedoara au fost chemaţi în faţa instanţei. „Dosarul este judecat pe fond, dar şi la acest ultim termen magistraţii au acordat o amânare, pe data de 29 noiembrie, pentru că mai este necesară audierea unor părţi din dosar. De asemenea, instanţa va trebui să se pronunţe asupra cererilor de restituire a obiectelor ridicate de la inculpaţi”, a declarat Dana Ceucă, purtătoarea de cuvânt a Tribunalului Bistriţa-Năsăud.
Procesul fierarilor pare să se prelungească la nesfârşit sau, cel puţin, până când unele dintre infracţiunile pentru care au fost anchetaţi aceştia se vor prescrie. Iar acuzaţiile sunt numeroase: potrivit procurorilor, mafia fierului vechi din Hunedoara, din care făceau parte şi patronii unor centre de colectare şi angajaţii lor, a produs prejudicii de peste 12,5 milioane de lei, prin delapidare, spălare de bani şi evaziune fiscală. Lor li s-au adăugat pagubele de milioane de lei provocate de bandele de hoţi, care acţionau organizat, în cârdăşie cu administratorii centrelor de fier vechi răsărite în jurul combinatului.

hunedoara

Foto: Laura Kovesi şi Traian Berbeceanu, în iulie 2006.
Dosarul se află încă în stadiul judecării pe fond. Astfel, sentinţa care va fi dată de magistraţi nu va fi definitivă, putând fi atacată ulterior la instanţele superioare.

hunedoara


HUNEDOARA, O JUNGLĂ
Despre mafia fierului vechi din Hunedoara a început să se vorbească încă din urmă cu un deceniu. La acea vreme, grupările de hoţi care acţionau pe platforma combinatului siderurgic, intrată în proces de „dezintegrare”, au devenit mai bine organizate şi au început să primească ajutor de la persoane suspuse. Hunedoara devenise o adevărată junglă în anii 2003 – 2006, când la orice oră din zi pe străzile municipiului puteau fi văzuţi „fierarii” îndreptându-se în găşti către combinat. Agenţii de pază ai uzinelor puse pe butuci se plângeau atunci că nu pot face faţă invaziei de hoţi, care cărau cu spatele, căruţa şi chiar şi cu camionul componentele metalice din combinat, spre centrele de colectare.

Una din schemele de organizare a grupării Hidra, coordonată de interlopi.

hunedoara

MARFA FURATĂ, REVÂNDUTĂ TOT COMBINATULUI
Au fost cazuri în care angajaţii firmelor de pază erau bătuţi cu sălbăticie de găştile de hoţi, bine organizate, chiar pe teritoriul pe care îşi desfăşurau activitatea. În alte situaţii, însă, agenţii de pază erau cei care le facilitau accesul hoţilor în combinat. Fierul furat în flux continuu de pe platforma industriale, întinsă pe aproape 200 de hectare, era vândut centrelor de colectare. În 2005 – 2006, peste 40 de centre de preluare a fierului vechi funcţionau în Hunedoara, cele mai multe în imediata vecinătate a combinatului.

După ce intra în centru, fierul vechi cumpărat la negru cu preţuri de 0,5 – 0,7 lei pe kilogram era revândut de administratorii societăţilor chiar combinatului, dar şi altor companii, cu sume de până la 1,4 de lei. Cuprul şi cromul aveau şi mai mare căutare. În urma acestor afaceri, câteva zeci de localnici s-au îmbogăţit rapid şi ilegal. Cea mai fulminantă ascensiune au avut-o capii grupărilor de hoţi şi administratorii unor centre de colectare, deveniţi milionari peste noapte.


În prezent, mulţi dintre „actorii” acestui dosar cu prejudiciu imens se află în închisoare, find condamnaţi în alte cauze. Alţii au plecat în Occident, unde îşi continuă activităţile infracţionale. Unii dintre administratorii fostelor centre de colectare a fierului vechi şi-au continuat afacerile şi chiar au prosperat, dar sunt anchetaţi sau judecaţi în alte dosare de evaziune fiscală şi spălare de bani.

COMBINATUL DEMOLAT
În municipiul Hunedoara, combinatul siderurgic în care în urmă cu două decenii lucrau aproape 20.000 de oameni mai are circa 800 de angajaţi. În prezent, în combinat mai funcţionează Laminoarele şi Oţelăria, care au fost preluate de ArcelorMittal. De cealaltă parte a şoselei care desparte zona industrială administrată de ArcelorMittal şi vechea platformă industrială a combinatului, peisajul este sumbru. De la începutul anilor 2000, zeci de construcţii industriale, întinse pe cele aproape 140 de hectare ale platformei siderurgice, au fost demolate. Niciun metru pătrat de teren nu a mai fost ecologizat. În schimb, din demolarea clădirilor şi revalorificarea fierului vechi şi a materialelor de construcţii, alţi oameni de afaceri din Hunedoara au devenit milionari.

CRIZA, MAI TARE DECÂT PROCURATURA
Arestările din vara anului 2006, coordonate de Traian Berbeceanu şi Laura Codruţa Kövesi, au mai oprit din avântul afaceriştilor cu fier vechi. Atunci, peste 40 de persoane au ajuns în închisoare, însă ulterior au fost eliberate. Însă lovitura finală a fost dată mafiei fierului vechi nu de procurori, ci de criza economică, din cauza căreia fierul nu a mai avut căutare.

Vă recomandăm şi:

FOTO Traian Berbeceanu a fost ridicat de mascaţi. Declaraţie şocantă a şefului BCCO Alba despre dosarul său

FOTO Povestea unor tragedii ascunse: cum mureau siderurgiştii pe şantierele combinatului din Hunedoara

FOTO Uzinele Hunedoarei, văzute din turnul castelului în urmă cu 70 de ani. Ce a rămas din ele în şapte decenii

FOTO Cum s-a schimbat faţa vechiului combinat siderurgic al Hunedoarei: deşertul din urma demolărilor

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite