Sfaturile lui Arsenie Boca pentru „familia tradiţională“: „Căsătoria, doar pentru mântuire şi prunci, nu pentru plăceri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Abstinenţa prelungită şi refuzul relaţiilor intime în zilele de post se numărau printre învăţăturile date de duhovnicul Arsenie Boca pentru cei care îşi doreau o viaţă de familie fericită. Sfaturile sale au fost popularizate în ultimii ani în numeroase publicaţii.

Arsenie Boca a lăsat posterităţii o serie de lucrări în care a oferit învăţături privind viaţa de familie. Multe dintre ele au fost culese de arhimandritul Serafim Popescu, cel care l-a cunoscut pe duhovnic în anii 1940, în vremea în care cei doi se aflau la Mănăstirea Brâncoveanu.

Au fost apoi popularizate prin volume apărute în ultimii ani la editurile de carte religioasă. Iată câteva dintre cele mai cunoscute:

Mireasa, aleasă pentru tot restul vieţii
„Mirele şi mireasa fac un singur trup. Acel bărbat nu va avea altă femeie, iar femeia aceea nu va cunoaşte alt bărbat. Alegerea e fără schimbare, patima curată e consfinţită, învoiala e veşnică”, scria Arsenie Boca.

Interdicţii din timpul sarcinii
„Dacă nu-i dă pace la copil în vremea sarcinii, va avea precocitate sexuală.În timpul sarcinii, mama să nu stea în fum si să nu ia medicamente. În vremea sarcinii nu te-ai păzit de bărbat, de aici mulţi copii se nasc morţi, sau mor de tineri, sau, dacă trăiesc alunecă în curvie, pentru că s-a întipărit pecetea curvească pe ei încă din pântecele mamei lor”, scria Arsenie Boca.

Copiii răi din cauza părinţilor
„Copiii născuţi numai după distracţii si destrăbălări au ieşit răi. Căsătoria pentru mântuire si prunci, nu pentru plăceri”, afirma călugărul.

Soţii, îndemnaţi la abstinenţă
„Abstinenţa sexuală dă vigoare, dar din când în când, si mai rar, trebuie soţii să se împreuneze, în afară de posturi (Sfântul Pavel). Vrei copii puţini, nu lăsa bărbatul să se atingă de tine. Însă ca să puteţi face lucrul acesta, trebuie să vă înfrânaţi cu postul, iar eu zic cu foamea. Căci trupului acestuia de pe noi nu-i pasă dacă ne bagă în focul iadului. De aceea, ar trebui ca nici nouă să nu ne pese de poftele lui, ci să le mai ucidem cu postul”, scria Arsenie Boca.

Desfrânarea duce la boală
„Pe măsură ce s-a întărit desfrânarea în mădularele oamenilor, a scăzut şi puterea lor de apărare împotriva bolilor de tot felul, iar căzând în acestea foarte greu se tămăduiesc, deşi mijloacele de vindecare sunt din ce în ce mai bune. Orice fel de desfrânare e o putrezire înceată, ca gunoiul care arde şi scurtează zilele omului”, susţinea călugărul.

Răzbunarea copiilor
„Iubirea desfrânării îi face pe oameni groşi la minte şi la obraz, şi nu înţeleg cinstea. De aceea, mugurii căsătoriei lor, copiii, îi dau pe părinţi cu capul de toţi pereţii şi prin purtările lor rele le azvârle cu copite în obraz, iar la rândul lor îndoit vor lua şi ei de la copiii lor”, afirma Arsenie Boca.

Relaţiile intime, numai între posturi
„Binecuvântată este numai rodirea de copii. Iar tot ce-i în afară de rostul acesta, în privinţa trupească, este desfrânare şi păcat, şi să nu se mai facă. Vremi îngăduite pentru chemarea copiilor sunt numai zilele între posturi, însă numai dacă soţii amândoi sunt învoiţi la rostul rodirii de copii”, scria duhovnicul.

Interdicţii prelungite
„Vremi oprite sunt acestea: cele patru posturi mari, cele trei zile de post pe săptămână (miercuri şi vineri, iar luni numai daca este voinţă), sărbătorile şi zilele asupra sărbătorilor (inclusiv duminica – ziua domnului şi sâmbăta), vremea necurăţiei, vremea de slăbiciune sau de boală a unuia din soţi, vremile de tulburări şi războaie precum şi oarecare vreme după acestea, pentru cei care au luat parte la ele. Vremea oprită cu mare asprime este toată vremea sarcinii, precum şi vremea alăptării. Aşa cum părinţii n-au ţinut seamă de ziua Domnului, aşa nici copiii nu vor ţine seama de voia Domnului şi de sfatul părinţilor. Toate patimile slăbesc puterea de împotrivire a sufletului, pustiind şi trup şi suflet şi pierzându-le pe amândouă pentru totdeauna”, afirma Arsenie Boca.

Obsesiile sexuale
„Iată pe nume câteva feluri de patimi prin care îşi prăpădesc oamenii sămânţa şi vlaga, aprinşi de pofte contra firii: onania sau malahia, curvia, sodomia (homosexualitatea), bestialitatea (cu animalele). Iar în căsătoria legitimă: desfrânarea, fereala de zămislire (evitarea de a concepe copiii), crima de avort, preacurvia, necurăţia, nesocotirea vremurilor oprite”, scria Arsenie Boca.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Autobiografia părintelui Arsenie Boca, din temniţă: „Nu am dansat şi nu-mi puteam închipui aşa ceva. Cu fetele mi-am propus să nu fac nicio cunoştinţă”

Părintele Arsenie Boca a relatat, într-o declaraţie autobiografică pe care a scris-o în timpul unei anchete la care era supus în 1945, o serie de amănunte neobişnuite despre viaţa sa. În mărturia sa, călugărul îşi dezvăluie personalitatea complexă, orientată spre trăirile interioare, spre studiu, artă şi spiritualitate.

Pelerinajul la Prislop acum 90 de ani: de ce mulţimile se adunau la mănăstire cu decenii înainte de Arsenie Boca

Mănăstirea Prislop, unde a fost înmormântat părintele Arsenie Boca, a fost în ultimele secole unul dintre cele mai iubite locuri din Ţara Haţegului. O mulţime de legende s-au ţesut în jurul ei, iar fotografiile vechi de aproape un secol arată că şi în acea vreme aşezarea era foarte căutată de pelerini.

Fotografii unice de la înmormântarea părintelui Arsenie Boca au fost publicate în premieră după 25 de ani

Două fotografii rare care înfăţişează înmormântarea părintelui Arsenie Boca la Mănăstirea Prislop (Hunedoara) au fost publicate în premieră, la 25 de ani de moartea duhovnicului.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite