Scene revoltătoare în Retezat, locul de vis batjocorit de turiştii de picnic. „Astfel de (ne)oameni nu au ce căuta în parc”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imagini tulburătoare din Poiana Pelegii, din Parcul Naţional Retezat, au fost publicate de un hunedorean. Secvenţele arată sacii de gunoaie şi mizeria lăsată în urmă de aşa-zişii iubitori ai muntelui, dar şi modul emoţionant în care o fetiţă de opt ani a vrut să protesteze faţă de comportamentul turiştilor.

Înconjurată de munţi, păduri şi cascade, Poiana Pelegii este locul de unde pornesc mai multe traseele turistice spectaculoase din Masivul Retezat, fiind şi un loc unde se poate campa.

Liniştea Poienii este tulburată însă de numărul tot mai mare de turişti care urcă cu autoturismele până în parcarea din vecinătatea acesteia, pe singurul drum accesibil lor din Parcul Naţional Retezat. Sute de oameni ajung  la sfârşit de săptămână în Poiana Pelegii, iar mulţi dintre ei lasă în urmă mormane de gunoaie.

Imaginile publicate de hunedoreanul Nicu Hada arată dezastrul creat de aşa-zişii iubitori ai muntelui care au ajuns în 4 - 5 august în Poiana Pelegii. O mulţime de plase încărcate cu gunoaie menajere au fost abandonate lângă foişorul din poiană, destinat odihnei şi relaxării vizitatorilor. În jurul băncuţelor sale de lemn, alte deşeuri au fost împrăştiate de oaspeţii Retezatului, care nu au ţinut cont de regulile din rezervaţia naturală.

Un mesaj emoţionat, lăsat de o fetiţă de opt ani, a adus o speranţă în atmosfera dezolantă creată de turiştii nepăsători faţă de natură. Copila a realizat un desen, pe care l-a aşezat în preajma foişorului înconjurat de mizerie, prin care le cere oamenilor să nu mai polueze Retezatul.

image

Urşii, atraşi de gunoaie

Într-un articol publicat pe pagina administraţiei Parcului Naţional Retezat, cu titlul „Mârlănie şi nesimţire în Retezat”, reprezentanţii rezervaţiei atrăgeau atenţia asupra poluării lăsate de turişti şi a efectelor acesteia.

image
image

Poiana Pelegii împânzită de gunoaie. VIDEO: Nicu Hada.

„Majoritatea gunoaielor sunt aruncate de turiştii de picnic, veniţi la o bere sau/şi la un grătărel. Toţi vin cu maşinile, aşa că aduc fără nici un efort fizic tot ce le trebuie. După terminarea distracţiei, în loc să pună resturile într-o pungă, în portbagaj, preferă să le arunce cu nesimţire în locurile care tocmai i-au găzduit sau chiar în albia răului. Data viitoare când vin, tot ei strâmbă din nas că e mizerie în locul de campare. Mă întreb: dacă pot aduce 10 kilograme de alimente, cum nu pot lua înapoi 500 grame de resturi şi ambalaje? Ştiţi care va fi urmarea: urşii se vor învăţa cu mâncarea lăsată de vizitatori şi vor veni tot mai des în locurile de campare şi la casele de vacanţă înşirate pe malul Râului Mare. Cine va fi atunci vinovat că ursul va sfâşia corturile şi va înfăşca mâncarea din rucsac, rănind, poate, proprietarul? Sau că va omorî un om, cum s-a întâmplat în Bucegi.

Din păcate, vor avea de suferit şi montaniarzii adevăraţi, mari iubitori de natură, cei care vin cu rucsacul în spate să se bucure de linişte în Retezat. Aceştia sunt întotdeauna bineveniţi în parc. Pe ceilalţi îi indrumam spre propria lor curte pe care n-au decât s-o şi paveze cu pet-uri dacă au chef. Astfel de (ne)oameni nu au ce căuta într-un parc naţional”, informează reprezentanţii PNR.

image

Maidanezii din Retezat

Aceştia atrag atenţia şi asupra pericolelor reprezentate de câini care se hrănesc cu resturile lăsate de vizitatori.

„Sunt şi mulţi câini vagabonzi care mănâncă din gunoaiele aruncate. Acum există haite de câini sălbăticiţi care trăiesc mâncând resturile menajere lăsate de oameni, nu numai la Râuşor, la Gura Zlata- Brădăţel, ci şi la Gura Bucurei (Poiana Pelegii). Câinii s-au înmulţit din cale-afară şi ucid animalele sălbatice din zona protejată. Când nu mai e sezon turistic şi rămân fără mâncare, câinii se dedau la vânarea puilor de capră neagră sau a marmotelor din parc”, informează reprezentanţii Parcului Naţional Retezat.

image
image

Cetrebuie să ştie turiştii care ajung în Retezat
Administraţia Parcului Naţional Retezat şi salvamontiştii oferă următoarele recomandări călătorilor, pentru a evita pericolele de pe munte şi pentru a nu strica echilibrul naturii:
- ca să nu vă rătăciţi şi să fiţi ajutaţi în caz de nevoie, mergeţi doar pe traseele marcate;
- scoateţi deşeurile afară din parc şi depozitaţi-le la container, chiar şi cele biodegradabile, pentru a nu atrage urşii;
- campaţi doar în locurile permise, fără a săpa şanţuri în jurul cortului şi fără a distruge plantele;
- lăsaţi-vă câinele acasă sau, dacă nu se poate acest lucru, ţineţi-l tot timpul în lesă, pentru a nu deranja animalele sălbatice şi puii lor;
- protejaţi vieţuitoarele din apele Retezatului şi nu vă spălaţi cu săpun ori detergenţi în râuri;
- pentru a fi de folos şi altora, lăsaţi aşa cum găsiţi semnele de marcaj, săgeţile şi stâlpii de marcaj, panourile indicatoare, refugiile şi alte dotări turistice;
- pentru a nu deranja animalele şi a nu distruge vegetaţia, pe traseele din Retezat nu vor fi folosite mijloace motorizate, iar bicicleta nu este permisă pe potecile turistice, ci doar pe drumurile publice de pe raza parcului.
- refugiile şi adăposturile montane sunt menite să ofere adăpost celor surprinşi de vreme rea,  nu sunt locuri potrivite pentru chefuri.
Foto: PNR.

image

Vă recomandăm să citiţi şi:

O nouă tragedie a avut loc în Munţii Retezat. A murit rangerul David Bernat, din Parcul Naţional Retezat

O tragedie s-a petrecut, marţi seara, în Munţii Retezat. Rangerul David Radu Bernat a murit în timp ce se afla cu doi apropiaţi pe munte, în zona Râului Şes.

FOTO Marmotele fac senzaţie în Retezat. Rozătoarele s-au trezit din hibernare şi se desfată la soare, sub ochii turiştilor

Turiştii care vizitează Parcul Naţional Retezat au ocazia să întâlnească o mulţime de marmote, trezite din hibernarea de peste iarnă. Cele mai multe pot fi văzute în jurul Lacului Bucura, la peste 2.000 de metri altitudine.

Avertisment din Retezat: de ce este interzis scăldatul în lacurile glaciare, cele mai atractive locuri din parcul naţional

Turiştii ajung în număr ridicat în această perioadă în Parcul Naţional Retezat, iar zonele cele mai atractive sunt lacurile glaciare. Administraţia rezervaţiei naturale avertizează asupra pericolelor la care se expun călătorii care vor să se scalde în ochiurile de apă.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite