Imagini revoltătoare filmate cu drona în zona interzisă de la Sarmizegetusa Regia. Fagii seculari s-au prăbuşit peste ziduri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tăierile din Sarmizegetusa, fotografiate cu drona. FOTO: Agent Green.
Tăierile din Sarmizegetusa, fotografiate cu drona. FOTO: Agent Green.

Extragerea celor peste 100 de fagi din Sarmizegetusa Regia, care ar pune în pericol siguranţa turiştilor şi a vestigiilor a iscat controverse. Agent Green a publicat imagini din dronă cu situl, după tăieri şi susţine că unii dintre arbori s-au prăbuşit peste vestigii, iar exploatarea a afectat monumentul UNESCO. Administratorii sitului susţin că acesta nu a fost afectat.

Accesul în Sarmizegetusa Regia, monument UNESCO, a fost închis publicului din 22 ianuarie, când a demarat operaţiunea de extragere a celor peste 100 de fagi despre care specialiştii susţin că, fiind bătrâni şi bolnavi, pun în pericol integritatea vestigiilor şi siguranţa vizitatorilor.

Imagini aeriene surprinse cu drona şi publicate de organizaţia ecologistă Agent Green arată modul în care s-au făcut tăierile. Reprezentanţii Agent Green şi ai Fundaţiei Dacica atrag atenţia că tăierile făgetelor de la Sarmizegetusa Regia afectează ireversibil situl arheologic, monument UNESCO.

„Imagini surprinse cu drona arată arbori de dimensiuni uriaşe care au fost tăiaţi şi s-au prăbuşit peste zidurile cetăţii capitalei dacice”, informează organizaţia ecologistă Agent Green într-un comunicat de presă.

„Tăierile s-au făcut sub pretextul protejării sitului, dar s-au soldat cu distrugeri ale acestuia. Au urcat cu utilajele mari până pe acropola cetăţii şi în zona sacră. Au răvăşit adânc solul, deşi ştiau că stratul arheologic se află la doar câţiva centimetri adâncime. Arborii doborâţi peste fortificaţia cetăţii au afectat porţiuni din zidul antic. Au trecut cu TAF-ul peste plintele unui templu. E vorba de distrugeri care se sancţionează conform legii. Mai mult, administraţia sitului nu are un plan de gestiune şi protecţie a sitului, deşi legea nu permite nici un fel de intervenţii în sit decât în baza unui asemenea plan. Este vorba de un monument UNESCO, de importanţă mondială, care se spune unor legi speciale, de care văd că nu se ţine seama. Este halucinant ce se întâmplă acolo.”, a spus dr. Aurora Peţan, istoric şi preşedinte al Fundaţiei Dacica, potrivit comunicatului Agent Green.

Vladimir Brilinsky, administrator în Sarmizegetusa Regia, susţine că informaţiile prezentate de Agent Green reprezintă o dezinformare. „Vestigiile nu au fost afectate de tăieri. Copacii prăbuşiţi peste zid au căzut înainte de începutul acţiunilor de extragere, nu în timpul tăierilor. De asemenea, nu au fost afectate monumentele din Sarmizegetusa Regia. Tăierea şi transportul arborilor s-a făcut sub supraveghere strictă. Tot timpul angajaţii sitului şi arheologul au mers pe urmele utilajelor pentru a feri ca acestea să producă distrugeri. Unele dintre imaginile prezentate în clip sunt din 2009”, a precizat Vladimir Brylinski, adiministrator în Sarmizegetusa Regia.

Dezastru în situl UNESCO Sarmizegetusa Regia from AGENT GREEN on Vimeo.

Se opun tăierilor
Accesul ecologiştilor în incinta sitului a fost interzis, zona fiind declarată parchet forestier, în perioada 22 ianuarie - 19 februarie. „Imaginile din dronă vorbesc de la sine, iar situaţia impune o anchetă amplă a Parchetului şi o intervenţie rapidă a autorităţilor care mai pot încă lua măsuri să salveze ce se mai poate şi să pedepsească făptaşii. Practic, administraţia sitului a cerut defrişarea, iar ministerul pădurilor i-a mulţumit din pix, aprobând extragerea a 306 metri cubi de lemn. Înţelegem şi susţinem protecţia sitului şi a vizitatorilor, însă superficialitatea cu care s-au aprobat tăierile şi modul în care se realizează lucrările lasă mult de dorit “, a declarat Gabriel Păun, preşedinte al Agent Green, în comunicatul organizaţiei.

Potrivit informării, Agent Green şi Fundaţia Dacica fac apel la Ministerul Culturii, Garda Forestieră şi Garda de Mediu să suspende orice lucrări în sit, să îl sigileze şi să demareze un control amplu. „Planurile de defrişare pentru 17 hectare trebuie anulate definitiv şi un plan de acţiune pe termen lung pentru protejarea sitului trebuie realizat de o echipă de experţi relevanţi. Organizaţiile recomandă păstrarea consistenţei pădurii la minim 0,6 (adică suprafaţa împădurită a sitului să nu scadă niciodată sub 60% din suprafaţa sa) şi fagul să rămână specia fundamentală de pădure în amestec cu paltinul de munte şi laricea, aşa cum era pe vremea dacilor”, a informat Agent Green.

sarmizegetusa

Integritatea sitului UNESCO nu a avut de suferit de pe urma tăirilor arborilor, care s-au făcut sub supraveghere arheologică, a precizat, pentru adevarul.ro, Sorin Vasilescu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara.

„Am avut toate autorizaţiile necesare. A fost supraveghere permanentă la fiecare copac tăiat. La niciun copac nu poţi stabili cu precize sută la sută unde cade. Niciun copac nu a fost tăiat fără acceptul arheologilor. Ei sunt cei care pot spune dacă situl a fost afectat sau nu”, a declarat Sorin Vasilescu.

Întreaga operaţiune de tăiere şi extragere a arborilor marcaţi din situl Sarmizegetusa Regia are toate avizele necesare şi se desfăşoară sub stricta supraveghere a arheologilor autorizaţi de Ministerul Culturii, a informat Consiliul Judeţean Hunedoara

„Tăierile au fost efectuate cu mare atenţie, astfel încât nici unul dintre arbori nu a pus în pericol, în cădere, zidurile de incintă sau celelalte vestigii din sit. De altfel, întreaga operaţiune a fost monitorizată şi fotografiată pentru a nu exista dubii. Singurul vehicul care a avut acces în sit a fost un taf cu ajutorul căruia au fost transportate bucăţile de lemn rezultate în urma tăierii. În sit există un strat suficient de zăpadă astfel încât să nu fie afectată principala cale de acces de pe traseul turistic. Maşinăria nu a trecut peste nicio plintă sau peste alte vestigii”, se arată într-un răspuns al Consiliului Judeţean Huendoara, transmis joi, adevarul.ro.

Acces interzis în Sarmizegetusa Regia
Accesul turiştilor în Sarmizegetusa Regia a fost în perioada 22 ianuarie – 19 februarie 2018, în care au loc lucrări de extragere a peste 100 de arbori periculoşi, din situl UNESCO.

„Odată cu preluarea monumentului UNESCO în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara, începând din 2013 a fost monitorizată şi situaţia arborilor seculari din interiorul sitului. În fiecare an de atunci încoace, la fiecare furtună mai puternică, s-au înregistrat căderi de arbori, lucru care a pus în pericol integritatea monumentului, dar şi viaţa oamenilor. Doar în cursul anului trecut, ca urmare a condiţiilor meteo nefavorabile, au căzut peste 25 de arbori în interiorul zonei administrare, arbori care au pus în pericol viaţa personalului care deserveşte zona, dar şi pe cea a turiştilor, al căror număr este în continuă creştere. Mai grav este faptul că au fost distruşi ireversibil 10 metri din zidul incintei militare în urma ruperii unei crengi grele. În aceste condiţii, au fost identificaţi 103 arbori bolnavi, care au fost marcaţi şi propuşi pentru tăiere”, a informat Consiliul Judeţean Hunedoara.

sarmizegetusa regia foto daniel guta adevarul

Operaţiunile de tăiere şi extragere a arborilor se realizează conform autorizaţiei de exploatare, obţinute în baza prevederilor legale (Ordin nr. 1540/2011) de către prestator. Potrivit autorizaţiei, pe durata lucrărilor este necesară închiderea sitului arheologic pentru o perioadă de 30 de zile. În toamna anului 2017, situl UNESCO a mai fost închis, timp de o lună, pe durata lucrărilor de refacere a Marelui Sanctuar Circular.

Până în 2013, conform informaţiilor administraţiei Parcului Natural Grădiştea Muncelului - Cioclovina, în care se află Sarmizegetusa Regia, pădurea care a înconjurat incinta sacră a sitului UNESCO a fost inclusă în categoria zonelor de protecţie integrală, respectiv cu cele mai  valoroase bunuri ale patrimoniului natural din interiorul parcurilor naţionale şi naturale. Tăierile de arbori erau interzise. I-a fost schimbat regimul în zonă de conservare durabilă, astfel că tăierile de copaci sunt permise, dar necesită mai multe aprobări.

image

Pădurea Sarmizegetusei Regia
Cetatea antică din Munţii Orăştiei este înconjurată de o pădure de fagi seculari, care au atins dimensiuni considerabile şi oferă turiştilor un peisaj de poveste, indiferent de vremea în care o vizitează. Sute de copaci au crescut în locurile fostelor aşezări civile ale capitalei dacilor şi înconjoară zidurile acesteia. În ultimii ani, în timpul unor furtuni, trunchiurile mai multor fagi seculari au fost rupte şi s-au prăbuşit, unele chiar şi peste monumentele antice, pe care le-au distrus. În vara anului 2013, la rădăcina unui fag doborât de vijelie, a fost descoperită o comoară: o matriţă antică din bronz, artefact unic din vremea dacilor, ce poate fi văzut la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva. Pădurea de fagi seculari a Sarmizegetusei Regia pe care turiştii o traversează pentru a ajunge în locurile vechilor temple este una dintre marile atracţii turistice din zonă. A fost în ultimii ani şi locul unor şantiere arheologice, iar secretele ei încă nu au fost aflate.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Şoseaua spre Sarmizegetusa Regia, de calitate îndoielnică. Consiliul Judeţean a plătit daune de 2.000.000 lei pentru ea

Consiliul Judeţean a fost nevoit să returneze peste două milioane de lei Ministerului Dezvoltării pentru proiectul de modernizare a drumului judeţean dintre Costeşti şi Sarmizegetusa Regia. Drumarii nu au respectat contractul, iar lucrările au fost de calitate slabă. La prima furtună mare, noua şosea s-a prăbuşit în mai multe locuri.

Pădurea din Sarmizegetusa Regia poate dispărea în câţiva ani. 17 hectare de fagi sunt vizate: „Va fi ca acum 2.000 de ani”

Peste 100 de fagi care prezintă pericol pentru vestigiile dacice din Sarmizegetusa Regia şi pentru vizitatorii ei vor fi extraşi din sit, până în primăvara acestui an, însă autorităţile judeţului nu se opresc aici: intenţionează să taie pădurea întinsă pe mai mult de 17 hectare din zona I a sitului UNESCO.

VIDEO Priveliştile de basm din Sarmizegetusa Regia, după ninsori. Capitala dacilor a înregistrat un record de vizitatori în 2017

Cei care ajung în aceste zile la Sarmizegetusa Regia sunt întâmpinaţi de privelişti de poveste. Cetatea dacică din Munţii Orăştiei s-a împodobit cu „straiele de iarnă”.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite