Protest în Valea Jiului: 200 de mineri de la EM Lonea au rămas blocaţi în subteran

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii din trei schimburi ale Exploatării Miniere Lonea, din Valea Jiului, au rămas în subteran şi protestează faţă de situaţia dificilă în care se află Complexul Energetic Hunedoara. Cinci ortaci au intrat în greva foamei, potrivit liderilor de sindicat.

Peste 200 de mineri, angajaţi în cadrul Exploatării Miniere Lonea, sunt blocaţi în subteran, în semn de protest faţă de situaţia Complexului Energetic Hunedoara, intrat insolvenţă. Protestul a început o dată cu intrarea în mină a minerilor din Schimbul I, iar angajaţii din celelalte două schimburi s-au alăturat colegilor lor.

Cinci mineri au declarat greva foamei, potrivit liderilor lor de sindicat. „Nu numai cei de la mina Lonea vor fi cei care se vor alătura unui astfel de protest, pentru că încă din luna decembrie, de când administraţia a decis intrarea în insolvenţă, nu s-a întreprins nicio măsură în sprijinirea activităţii miniere şi energetice, iar riscul falimentului este din ce în ce mai adevărat”, a afirmat Petre Nica, preşedintele sindicatului „Muntele”.

„Minerii protestează pentru soarta Complexului Energetic Hunedoara, pentru falimentul care ne paşte. Cu sigranţă se vor alătura şi alţii, pentru că minerii nu mai pot lucra cu stresul. Nu mai ştim ce facem mâine, iar cei de la Lonea sunt decişi să protesteze până va veni ministrul Energiei Victor Grigorescu în Valea Jiului, ca să ne dea negru pe alb care este soarta Complexului Energetic Hunedoara”, a declarat Vasile Păduraru, liderul de sindicat de la EM Lonea.


Vă recomandăm şi:

Ceferiştii au protestat în faţa Prefecturii Hunedoara, necăjiţi de soarta companiei

Angajaţii Căilor Ferate Române şi pensionarii ceferişti au participat marţi la o acţiune de protest, pentru a atrage atenţia asupra situaţiei nefavorabile în care se află. Participarea a fost redusă, mai puţin de 30 de persoane fiind prezente în faţa Prefecturii Hunedoara.

Ce s-a ales de mineri la 17 ani după bătălia de la Costeşti. Culisele violenţelor încheiate cu Pacea de la Cozia şi decăderea apocaliptică a oraşelor-mină

Evenimentele care au culminat, pe 23 ianuarie 1999, cu Pacea de la Cozia au rămas în istorie ca apogeul puterii minerilor din Valea Jiului. De acolo nu se mai putea merge decât în jos. Şi s-a ajuns atât de jos, încât localităţile prospere de acum 25 de ani au devenit ruine, iar titanii acelor vremuri scormonesc în munţii de bolovani în căutare de cărbune ca să aibă ce mânca.

Greva care a cutremurat România lui Ceauşescu, relatată de americani: cum au fost umiliţi miniştrii care au venit să îi calmeze pe mineri

Spre sfârşitul anului 1977, Valea Jiului devenise o zonă militarizată, cu o populaţie tulburată de ameninţările autorităţilor, scriau jurnaliştii de la The New York Times. Totul se petrecea după ce în primele zile ale lunii august, peste 35.000 de oameni au protestat în Lupeni, faţă de condiţiile rele de muncă şi de lipsa alimentelor. Ceauşescu însuşi a ajuns în Valea Jiului pentru a-i calma, însă dictatorul nu şi-a respectat promisiunile.

Şapte ani de la marea tragedie din Mina Petrila: 13 mineri au murit şi 15 au fost răniţi în exploziile din subteran

Se împlinesc şapte ani de la una dintre cele mai mari tragedii petrecute în ultimele decenii în minele din Valea Jiului. În 15 noiembrie 2008, două explozii succesive într-un abataj al Petrilei au curmat viaţa a 13 oameni, mineri şi salvatori. Astăzi, minerii şi-au comemorat foştii colegi.

Lacrimile ortacilor la închiderea Minei Petrila: „Am adăugat încă o tragedie şirului de drame din minerit“

Ultimul vagonet de cărbune adus la suprafaţă din adâncurile Minei Petrila, cea mai veche exploatare minieră din Valea Jiului, a fost înâmpinat cu lacrimi de mineri. Evenimentul a marcat, simbolic, închiderea exploatării de huilă care a funcţionat neîntrerupt timp de 156 de ani.


 

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite