Povestea tezaurului dacic din argint recuperat din Austria. Cât de valoroase sunt brăţările decorate cu capete de lup

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brăţările dacice din argint. FOTO: Ministerul Public.
Brăţările dacice din argint. FOTO: Ministerul Public.

Germanul acuzat că a traficat nenumărate artefacte furate din siturile arheologice a deţinut un tezaur impresionant de podoabe dacice de argint: mai multe brăţări şi fibule, un colier cu pandantive, un lanţ şi un pinten. Ancheta scoate la iveală detalii mai puţin ştiute despre piesele de patrimoniu, cu o valoare excepţională.

Aproape 500 de monede şi  18 podoabe antice de argint şi au fost recuperate din Austria, de la Zeno Pop, dealerul de artefacte dacice trimis zilele trecute în judecată, la Tribunalul Hunedoara, pentru spălare de bani.

Ancheta procurorilor prezintă detalii mai puţin cunoscute despre artefacte. Bijuteriile a au fost realizate între secolele I a.Chr. şi I p.Chr., în ateliere din zona Transilvaniei, şi au fost descoperite recent decăutătorii de comori, care le-au traficat apoi pe piaţa neagră.

Decorate în „stil dacic”

Tezaurul de bijuterii de argint cuprinde: o brăţară realizată dintr-o bară masivă de argint, aplatizată prin ciocănire, decorată cu capete stilizate de lupi şi decor punctat; o brăţară de argint cu capetele petrecute şi răsucite; o brăţară de argint cu profil circular, subţiat la capete, cu capetele petrecute şi răsucite; o brăţară simplă de argint cu profil oval, aplatizat prin ciocănire, subţiat la capete, cu capetele petrecute şi răsucite; o brăţară de argint cu profil oval, aplatizat prin ciocănire, subţiat la capete, cu capetele petrecute şi răsucite, decorată cu 91 verigi simple sau cu capetele răsucite; o brăţară de argint cu profil oval, aplatizat prin ciocănire, subţiat la capete, cu capetele petrecute şi răsucite, decorată cu 27 verigi simple; o brăţară de argint cu profil oval, aplatizat prin ciocănire, subţiat la capete, cu capetele petrecute şi răsucite, decorată cu 125 verigi simple sau cu capetele răsucite.

„Se remarcă două tipuri de brăţări unicat, realizate din bare de argint, una dintre brăţări având terminaţiile în formă de cap de lup, în timp ce o serie de brăţări se individualizează prin prezenţa unor inele de care sunt prinse pandantive mici în formă de secure”, informa Muzeul Naţional de Istorie a României,

De asemenea din tezaurul recuperat fac parte: un colier cu pandantiv în formă de cuie, realizat dintr-un lanţ de zale, din sârmă de argint împletită şi tuburi din tablă de argint sudate, decorat cu un pandantiv alcătuit dintr-o verigă cu capetele răsucite, de care sunt ataşate opt pandantive în formă de “cui; trei piese tip verigă cu capetele răsucite, care sunt doar o parte a unei podoabe compozite, colier, centură sau brăţară; o verigă cu capetele răsucite, având încă ataşate trei fragmente de verigi, fiind o parte a unei podoabe compozite, colier, centură sau brăţară; patru piese reprezentând fibule în formă de linguriţă cu piciorul ajurat (tip Neuheim), fragmentară, cu resortul lipsă; pinten, fragmentar, cu butonul de la extremitatea stângă lipsă; pinten, fragmentar, se păstrează doar un butonul de la extremitatea acestuia.

argint

Podoabele, rămăşiţele unui tezaur mult mai mare
„Podoabele dacice de argint fac parte, cu certitudine, dintr-un singur tezaur, databil spre sfârşitul secolului I p. Chr. astfel cum o relevă patina lor comună, resturile de sol de o culoare gălbuie şi de consistenţă identică, stilul şi tehnica de execuţie. Piesele de podoabă individuale ale acestui tezaur prezintă similitudini cu exemplare identice descoperite în Transilvania, Oltenia, Banat şi chiar Muntenia, cele mai multe similitudini sunt oferite de piesele din tezaure din Transilvania de Sud-Vest, Oltenia şi Banat.  Podoabele de argint dacice şi monedele geto-dacice poartă pe suprafaţa lor urme de sol şi alţi compuşi rezultaţi din interacţiunea artefactelor cu solul, indicând scoaterea lor recentă din contextul arheologic. Ele reprezintă doar mici fragmente din tezaure mai mari, de zeci sau sute de exemplare”, se arată în dosar, potrivit informaţiilor transmise adevărul.ro.

argint

Au stat ascunse în pământ

Toate piesele metalice, podoabe sau monede, recuperate din Austria, de la Zeno Pop, poartă urmele unor operaţiuni de curăţare mecanice, mai mult sau mai puţin intensive. „Piesele expertizate au fost evaluate, stabilindu-se faptul că valoarea totală a tezaurelor monetare geto-dacice şi cele formate din denari romani republicani sau imitaţii dacice ale acestora este de 66.740 Euro, iar valoarea totală a podoabelor de argint este de 65.985 Euro. Tezaurul provine din comiterea unor infracţiuni, acestea fiind sustrase din siturile arheologice de pe teritoriul României, provenind din excavaţii recente astfel cum o relevă urmele recente de sol de pe o parte din piese sau urmele de curăţare mecanică specifice procesului de pregătire a pieselor spre vânzarea acestora, prin înlăturarea urmelor recente de pământ de pe suprafaţa acestora cu scopul de a nu trăda provenienţa lor ilicită unor persoane cu cunoştinţe specifice în domeniu”, se arată în dosar.
Zeno pop este judecat pentru deţinerea lor şi pentru traficarea a numeroase bunuri de patrimoniu, printre care se numără o brăţară spiralică de aur, descoperită la Sarmizegetusa Regia.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Filmul secret care dezvăluie cum a fost găsită matriţa din Sarmizegetusa Regia. „Am cerut recompensa, aflând că valorează cât trei brăţări dacice”

VIDEO Totul despre matriţa antică din Sarmizegetusa Regia: cum au ajuns grifonii şi tigrii în capitala Regatului Dac

Cât valorează, de fapt, aurul din Sarmizegetusa Regia, scuturile de paradă şi bijuteriile dacilor, cele mai importante obiecte antice recuperate în ultimii ani

Închisoare pentru traficarea celui mai mare tezaur de monede dacice, furat din Sarmizegetusa Regia. Comoara de patru milioane de euro a rămas ascunsă

Marele secret al „eroului” care a predat 1,2 kilograme de Kosoni. Nemulţumit de oferta statului, bărbatul a traficat în Occident o comoară fabuloasă

VIDEO Secretul celor 139 de Kosoni din aur găsiţi de copii într-o vizuină a fost aflat în anchetarea lui Adrian Stoicoi

Secretele celui mai valoros tezaur de monede din Sarmizegetusa Regia: cum a dispărut comoara de 30 de kilograme de aur, vândută de traficanţi în Occident

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite