Limbajul „murdar” al românilor din trecut. Cum se traduce „meşterşugul cel spurcat şi urât tuturor, de la diavol”

Limbajul „murdar” al românilor din trecut. Cum se traduce „meşterşugul cel spurcat şi urât tuturor, de la diavol”

Expresii arhaice din scrierile oficiale păstrate din secolele trecute uimesc prin limbajul „colorat”. Printre cele mai „deocheate” sunt explicaţiile oferite în pravilele lui Vasile Lupu, pentru „hotrii” femeilor „carele-şi dau trupurile de le spurcă bărbaţii cei răi şi fără omenie” şi pentru femeile care „meşterşuguiesc”.

Blestemul aurului dacic loveşte satele prospere din umbra Sarmizegetusei Regia

Blestemul aurului dacic loveşte satele prospere din umbra Sarmizegetusei Regia

Costeşti şi Grădiştea de Munte, două sate învecinate, înfiinţate la poalele cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, au ajuns printre cele mai înstărite localităţi ale Hunedoarei, judecând după mulţimea de pensiuni şi vile apărute în ultimii ani. Problemele s-au ţinut în lanţ, însă, pentru săteni, mulţi dintre ei fiind cercetaţi în repetate rânduri pentru infracţiuni legate de furtului artefactelor preţioase.

Fiul de politician care refuza munca pe motiv că este „interlop, şmecher, cu femei la produs, care îi fac banii“ a fost angajat la cimitir

Fiul de politician care refuza munca pe motiv că este „interlop, şmecher, cu femei la produs, care îi fac banii“ a fost angajat la cimitir

Daniel Pleşcan, fiul fostei consiliere judeţene Dorina Pleşcan, condamnat în dosarul prostituatelor minore care îşi ofereau serviciile sexuale în motelurile din Valea Jiului, şi-a început munca în folosul comunităţii, fiind repartizat la cimitirul din Petroşani. Dosarul său a scos la iveală amănunte bizare din activitatea reţelei de prostituţie.

Peste 50 de falşi revoluţionari din Deva au primit certificate de „Luptător cu rol determinant” în victoria Revoluţiei

Peste 50 de falşi revoluţionari din Deva au primit certificate de „Luptător cu rol determinant” în victoria Revoluţiei

Deva se numără printre oraşele în care zeci de oameni au profitat ilegal, potrivit procurorilor, de pe urma decretelor prin care au fost acordate beneficii celor care au primit titluri de „Luptători cu rol determinant” în victoria Revoluţiei din 1989. Şi municipiul Huendoara a fost trecut abuziv pe lista localităţilor unde se putea solicitau aceste titluri, arată Parchetul ÎCCJ, într-un dosar penal trimis spre soluţionare instanţei.

Monede antice şi un detector au fost ridicate după descinderile la braconierii protejaţi de poliţişti: cinci persoane sunt cercetate sub control judiciar

Monede antice şi un detector au fost ridicate după descinderile la braconierii protejaţi de poliţişti: cinci persoane sunt cercetate sub control judiciar

Patru dinari imperiali, patru monede dacice şi un detector de metale neînregistrat au fost ridicate, în urma percheziţiilor efectuate de poliţişti, la sediile unor societăţi comerciale şi la locuinţele mai multor persoane bănuite de braconaj arheologic, la cetăţile dacice din Munţii Orăştiei. Faţă de cinci persoane a fost dispusă măsura controlului judiciar

Când pe site-ul MAE-ului Federaţiei Ruse a apărut comunicatul Departamentului de Informare şi Tipărire, în legătură cu protestele antiguvernamentale din România, mass-media rusească deja de câteva zile informa, pe îndelete, cetăţenii Federaţiei Ruse despre situaţia excepţională şi tensionată din România.

acum 4 zile · comentarii (55)

În data de 8 martie 2017, la Bruxelles, europarlamentara Maria Grapini a organizat un eveniment deosebit dedicat Zilei Internaţionale a Femeii, la Casa de Cultură Belgo-Română „Arthis” din Bruxelles. Această acţiune se înscrie pe linia activităţii doamnei europarlamentar Maria Grapini de a promova anual imaginea României prin conferinţe şi expoziţii.

acum 4 zile · comentarii (5)

Europa este ameninţată de un scandal imens ale cărui efecte posibile ar putea să zguduie în profunzime credibilitatea sistemului instituţional. Asta deoarece în joc se află cel puţin reputaţia Preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, cel care deţine nu numai cea mai înaltă funcţie la nivelul UE, ci este şi cel mai înalt reprezentant al său la nivel extern.

acum 4 zile · comentarii (59)

Chiar dacă spaţiile dedicate teatrului independent – care n-au nicio treabă cu cele finanţate din bani publici – au devenit invadate, de ani buni, de comedii uşurele şi spectacole mediocre – aşa-numitele „şuşe pentru corporatişti“ –, mai există locuri în care nu numai că se face teatru adevărat, dar i se adaugă şi o latură politică sau socială, sincronă cu ce se întâmplă azi în lume, dimensiune cam inexistentă până acum pe plaiurile mioritice.

acum 4 zile · comentarii (1)

România încă nu are definitivată legea care le dă dreptul străinilor să cumpere pământ în România. Totuşi, deja, prin intermediari români, străinii au ajuns să controleze mari suprafeţe de teren în ţara noastră. Discuţia politică pentru promovarea unei legi în acest domeniu este în continuare deschisă, chiar dacă o decizie trebuia luată încă din 2014.

acum 5 zile · comentarii (11)

Bătrânul continent nu este la prima încercare de unificare, de la sfârşitul Evului Mediu încoace. Indiferent de liderii europeni şi de proiectele lor, mai mult sau mai puţin eficiente, mai mult sau mai puţin inspirate, mai mult sau mai puţin actuale, certitudinea că Europa se va uni într-o zi a existat.

acum 5 zile · comentarii (3)

Se spune că balena seamănă cu omul. Că ar fi un animal social care nu suportă singurătatea, înoată în grupuri mici sau în pereche, familie. Puiul e ţinut mereu aproape. Şi se mai spune că există un fenomen straniu şi unic în lumea animală: cînd o balenă eşuează la mal din diverse motive atunci, în semn de „solidaritate”, grupul de balene se alătură şi ele.

acum 5 zile · comentarii (25)

Prăbuşirea ordinii globale aşa cum o cunoaştem se accelerează simţitor. Lumea parcă a luat-o razna, e cu susu-n jos, anapoda, iar această schimbare vine şi cu cea mai mare colecţie de lideri inadecvaţi, populişti şi necunoscători, care se joacă de-a relaţiile internaţionale acum, când oricum zăngănitul armelor se aude pe holurile oricărei întâlniri diplomatice.

acum 5 zile · comentarii (34)

Se adună dovezile faptului că programul de guvernare al d-lui Dragnea reprezintă fantezii economice exotice. Cam repede, dar observatorii interni şi externi sunt mult mai vigilenţi de când România s-a mai „fript” odată în 2008-2010 cu măsuri iresponsabile, iar Grecia ajunge iarăşi la mila creditorilor pentru a nu intra în incapacitate de plată.

acum 5 zile · comentarii (23)

Data viitoare când vă mai ajunge pe la ureche că s-a schimbat ceva în profunzimea acestei ţări, că instituţiile statului român sunt în slujba cetăţenilor, că Statul e prietenos cu poporul şi alte prostii de genul ăsta, să deschideţi larg ochii şi să priviţi, câteva clipe, cu atenţie, în jur.

acum 4 luni · comentarii (94)

O ziaristă curajoasă, un video viral, milioane de oameni „pălmuiţi“ de conţinutul imaginilor surprinse la Straja - Valea Jiului acum două săptămâni. Anamaria Sanda este o jurnalistă care doreşte să aducă în atenţia ţării problemele cu care se confruntă această regiune uitată de conducători şi de soartă.

acum 1 an · comentarii (2)
Postari Recente