FOTO Motivele pentru care Hunedoara este loc unic: Mănăstirea Prislop, Castelul Corvinilor, Retezatul şi cetăţile dacice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judeţul Hunedoara a devenit în ultimii ani mai popular prin atracţiile sale turistice, decât ca zonă industrială. Cele mai multe dintre marile uzine de stat şi exploatări miniere ale Hunedoarei s-au închis, dar localnicii au numeroase alte motive pentru a considera Hunedoara un judeţ unic în România. Castelul Corvinilor, Mănăstirea Prislop şi cetăţile dacice se află printre brandurile actuale ale judeţului.

Cel mai popular simbol al Hunedoarei este Castelul Corvinilor. Anual, castelul medieval este vizitat de peste 200.000 de oameni. Monumentul este în topul atracţiilor turistice ale zonei şi pe internet. O simplă căutare a cuvântului „Hunedoara” pe cele mai importante reţele de socializare, Facebook, Twitter şi Pinterest, oferă în cea mai mare parte imagini şi articole despre Castelul Corvinilor. Monumentul a devenit mai cunoscut turiştilor străini după anul 2000, fiind în prezent un brand pentru comunitatea care decenii la rând s-a putut mândri cu imensitatea zonei siderurgice care ocupa împrejurimile oraşului.

Pelerini la mormântul părintelui Arsenie Boca
La 20 de kilometri distanţă de municipiul Hunedoara, o mănăstire înfiinţată în jurul unei biserici medievale de piatră a devenit în câţiva ani unul dintre cele mai vizitate locuri de pelerinaj religios din Transilvania. La Mănăstirea Prislop a fost înmormântat duhovnicul Arsenie Boca, preotul martir al închisorilor din regimul comunist, devenit apoi una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei. În zilele de sărbătoare,  zeci de mii de pelerini în mănăstirea din Ţara Haţegului, pentru a se ruga în faţa mormântului părintelui Arsenie Boca.

Castelul Corvinilor, în decembrie 2014

Un alt motiv pentru care judeţul Hunedoara este unic sunt cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, declarate în anul 1999 monumente de patrimoniu UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură). Cinci dintre cele şase cetăţi dacice UNESCO se află în judeţul Hunedoara: Sarmizegetusa Regia, Costeşti, Piatra Roşie, Blidaru şi Băniţa.

Mănăstirea Prislop, decembrie 2014

Cetăţile dacice reprezintă sinteza unică a unor influenţe culturale externe şi a unor tradiţii locale în privinţa tehnicilor de construcţie şi a arhitecturii militare antice. Cetăţile dacice sunt expresia concretă a nivelului de dezvoltare excepţional al civilizaţiei regatelor dacice de la sfârşitul mileniului I, înainte de Hristos. Cetăţile dacice sunt monumente exemplare pentru fenomenul evoluţiei de la centrele fortificate la aglomerările proto-urbane, caracteristice sfârşitului Epocii fierului în Europa”, au fost cele trei criterii pentru care aşezările de pe teritoriul Hunedoarei au fost incluse în patrimoniul UNESCO. Plaiurile cetăţilor dacice sunt cunoscute ca leagăn al poporului român.

Sarmizegetusa, noiembrie 2014

Un alt loc pe care hunedorenii l-ar putea recomanda cu mândrie oricărui turist venit în vizită în judeţ este Parcul Naţional Retezat. Rezervaţia întinsă pe aproape 40.000 de hectare a fost declarată în anul 2009, de fundaţia canadiană New Seven Wonders, în cadrul campaniei „Cele 7 minuni naturale ale lumio”, unul din cele mai frumoase zece monumente naturale ale lumii.

Brandurile din trecutul Hunedoarei
În istoria Hunedoarei, industria a jucat un rol important. Zona a devenit cunoscută în lume datorită resurselor minerale bogate, a minelor de aur din Munţii Apuseni, a minelor ce cărbune din bazinul carbonifer al Văii Jiului, a zăcămintelor de fier ale Hunedoarei, a Uzinelor de fier şi apoi a combinatului siderurgic din Hunedoara. Clubul de fotbal Corvinul Hunedoara s-a numărat, de asemenea, printre brandurile favorite ale hunedorenilor.


Vă recomandăm şi:

FOTO Valea Jiului la sfârşitul secolului al XIX-lea. Cum a uimit ţinutul „aurului negru“ un celebru geolog englez

Valea Jiului şi Petroşani se arătau călătorilor din secolul al XIX-lea ca locuri sălbatice şi bogate în minerale, unde peste decenii aveau să se amestece vechii stăpâni ai ţinutului care se ocupau cu păstoritul şi „barabele“ – străinii veniţi şi stabiliţi apoi în vale pentru a-şi câştiga existenţa în minele de cărbune. David Ansted, un geolog englez care călătorise în anii 1860 în Valea Jiului, anticipa prosperitatea zonei carbonifere.

VIDEO Secretele horror ale Castelului Corvinilor. Poveştile reale din spatele fiecărei camere care bagă frica în turişti

Castelul Corvinilor, cel mai important monument istoric al Hunedoarei, este „vânat” de turişti din întreaga lume, pasionaţi de locuri care ascund legende întunecate.

FOTO Locurile fantomă din Hunedoara: castelele, cetăţile şi bisericile monument, ruinate de nepăsarea autorităţilor

Zeci de monumente de patrimoniu din judeţul Hunedoara s-au ruinat treptat, în ultimii ani, pentru că autorităţile locale nu au avut fonduri pentru a le restaura, iar statul român nu şi-a arătat interesul pentru ele. Unele dintre acestea au ajuns adevărate clădiri fantomă, chiar dacă oamenii din zona unde se află le consideră „branduri locale”.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite