Matriţa antică din Sarmizegetusa Regia va fi reevaluată. Un istoric renumit a fost propus pentru expertizarea artefactului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Matriţa antică de bronz din Sarmizegetusa Regia ar putea fi expertizată din nou, după ce în urma unei evaluări realizate de specialiştii muzeului din Deva a fost estimată la circa 120.000 de euro. Artefactul face obiectul unui dosar în care o tânără solicită despăgubiri pentru participarea la descoperire.

Matriţa antică de bronz din Sarmizegetusa Regia ar putea fi expertizată din nou, după ce în urma unei evaluări rezlizate de specialiştii muzeului din Deva a fost estimată la circa 120.000 de euro. Artefactul face obiectul unui dosar în care o tânără solicită despăgubiri pentru participarea la descoperire.
Tribunalul Hunedoara a încuviinţat realizarea unei noi expertize a matriţei antice de bronz, găsite la Sarmizegetusa Regia, în procesul în care Andreea Ciuciu (31 de ani), din Arad, a solicitat în 2016 despăgubiri de circa 500.000 de lei pentru că ar fi participat în vara anului 2013 la descoperirea artefactului. A fost propus pentru efectuarea acestei evaluări Ernest Oberländer-Târnoveanu, istoric, arheolog şi numismat, directorul Muzeului Naţional de Istorie din România.

„Instanţa a acordat un nou teren de judecată, pentru 25 iunie 2018, pentru a se emie adresa domnului  Ernest Oberländer-Târnoveanu cu solicitarea de a comunica dacă indeplineşte condiţiile legale pentru a efectua raportul de expertiză şi pentru a-şi exprima acordul în acest sens”, a declarat, pentru adevărul.ro,  Ildiko Glăman, purtătoarea de cuvânt a Tribunalului Hunedoara.

Matriţa antică din Sarmizegetusa Regia / ADEVĂRUL

Evaluată iniţial la 120.000 de euro
Matriţa de bronz din Sarmizegetusa Regia a fost evaluată la circa 120.000 de euro, înaintea începerii procesului de arheologul Adriana Pescaru, expert atestat, fost director al Muzeului Civilizaţiei dacice şi Romane din Deva.

„Piesa descoperită la Sarmizegetusa este o matriţă lucrată în bronz, cu decor realizat în negativ, ce folosea la turnarea diferitelor obiecte cu caracter militar, uz casnic, piese de mobilier. Aparţine perioadei arheologiei clasice şi se prezintă într-o stare de conservare foarte bună, într-un procent de 100 la sută. Piesa a fost descoperită întâmplător în situl arheologic de la Sarmizegetusa, la sud de poarta de sud a incintei fortificate, într-o poziţie secundară, posibil ajunsă aici de pe terasa superioară din cadrul unui atelier. Pentru stabilirea preţului estimativ al piesei s-a plecat de la costul cantităţii de material folosit – bronz lingou. Valoarea de execuţie a unui astfel de obiect la ora actuală, la care se adaugă valoarea istorico-documentară, frecvenţa, vechimea, materialul tehnic, valoarea artistică, starea de conservar. La valoarea totală se adaugă valoarea de bun de excepţie, adăugându-se şi valoarea de conservare – restaurare a bunului, astfel valoarea piesei reprezintă suma de 560.000 lei şi poate fi clasată la categoria Tezaur”, se arată în rezultatul evaluării artefactului.

Matriţa de la Sarmizegetusa Regia a fost descoperită întâmplător, în vara anului 2013, la rădăcina unui fag bătrân doborât de furtunile din preajma sărbătorii Sânzienelor. Vechi de circa două milenii, misteriosul obiect antic folosit pentru confecţionarea unor obiecte de artă din metal a fost realizat din bronz şi are o greutate de circa opt kilograme şi o formă hexagonală. Pe el au fost încrustate scene de luptă între animale, reale şi fabuloase, care au dat naştere mai multor interpretări.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Filmul secret care dezvăluie cum a fost găsită matriţa din Sarmizegetusa Regia. „Am cerut recompensa, aflând că valorează cât trei brăţări dacice”

Descoperirea uluitoare de Sânziene, în Sarmizegetusa Regia, locul misterios invadat de turişti în preajma sărbătorii

VIDEO Totul despre matriţa antică din Sarmizegetusa Regia: cum au ajuns grifonii şi tigrii în capitala Regatului Dac

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite