Hunedoara: SPECIAL Retezatul rămâne în competiţia pentru cele 7 minuni ale lumii!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: SPECIAL  Retezatul rămâne în competiţia pentru cele 7 minuni ale lumii!
Hunedoara: SPECIAL Retezatul rămâne în competiţia pentru cele 7 minuni ale lumii!

Alături de Parcul Naţional Retezat, pe lista celor 77 de minuni ale lumii, mai figurează Amazonul, deşertul Atacama, Insulele Galapagos, dar şi Vezuviul.

După ce iubitorii muntelui au stat cu sufletul la gură în ultimele două zile ale celei de-a doua faze a concursului mondial organizat pentru desemnarea „Celor şapte minuni naturale ale lumii”, urcând de pe locul 12, pe 11 şi apoi pe locul 10 la categoria sa, Fundaţia New7Wonders a anunţat, aseară că Retezatul a intrat în topul primelor 77 de candidate. Organizatorii nu au făcut public locul pe care s-a clasat Retezatul în „Top 77 minuni naturale ale lumii”, lista cuprinzând obiectivele rămase în concurs în ordine alfabetică. Alături de Retezat, pe lista celor 77 de minuni ale lumii mai figurează Amazonul, deşertul Atacama, Insulele Galapagos, Pădurea Neagră, Marea Moartă dar şi Vezuviul.

Nepregătiţi pentru un succes mai mare
Reprezentanţii Parcului Naţional Retezat (PNR) au primit vestea de la jurnaliştii cotidianului Adevărul, imediat după ce aceasta afost făcută publică de către organizaţia New7Wonders, cu sediul în Elveţia. Purtătorul de cuvânt al Parcului, Florina Crişan, a declarat că angajaţii PNR sunt extrem de mulţumiţi, dar a adăugat că includerea Retezatului în Top 28 ar putea să producă deservicii rezervaţiei. „Aici am vrut să ajungem, să atragem atenţia autorităţilor, însă a merge mai departe ar fi mult prea mult pentru noi. Nu suntem pregătiţi pentru un succes şi mai mare. Gândiţi-vă că în partea de nord a masivului sunt doar două cabane şi două pensiuni, iar un val prea mare de turişti ar putea să dea peste cap încercarea noastră de a păstra integritatea ecosistemului”, a afirmat Florina Crişan. Ea adăugat că este foarte probabil ca experţii care vor evalua candidatele rămase în concurs să elimine Retezatul tocmai pentru că zona este deficitară în privinţa capacităţii turistice.

Guvernul nu dă niciun ban                                                                                                                         
Florina Crişan a mulţumit tuturor celor care s-au mobilizat exemplar şi au votat Retezatul şi a mai spus că speră ca autorităţile să realizeze măcar acum care este potenţialul zonei şi să să intervină pentru a susţine dezvoltarea acesteia. „Noi nu ne vom opri aici, deşi nu ar fi foarte indicat să ajungem între primele 28 de minuni ale lumii. Este însă momentul să ne dezmeticim şi să realizăm ce valori avem în propria ogradă. Vom face tot posibilul ca Retezatul să rămână aşa cum este acum, un loc sălbatic, fără drumuri asfaltate şi telegondole. Vom avea nevoie de mai mulţi ghizi, pentru că suntem deficitari şi la acest capitol. Guvernul nu dă niciun ban, iar pentru o rezervaţie de mărimea Retezatului este nevoie de 70 de angajaţi, pe când noi suntem abia 16 oameni”, a menţionat purtătorul de cuvânt al PNR.

Retezatul reprezintă România
Parcul este singurul obiectiv natural din România care a fost selectat pentru a participa la concursul internaţional, care a inclus peste 440 de participanţi iniţiali, după ce, în prima etapă a competiţiei fuseseră nominalizate alte două obiective: Delta Dunării şi gheţarul Scărişoara. Participantele au fost împărţite în şapte categorii: peisaje şi formaţiuni glaciare,  insule, masive muntoase şi vulcani, peşteri şi vai, păduri, parcuri naţionale şi rezervaţii naturale,  lacuri, râuri şi cascade şi peisaje marine.

Ultimul  peisaj forestier intact din Europa
Parcul în fiinţat în 1935 şi care este considerat de Greepeace ultimul peisaj forestier intact de pe continent, are peste 38.000 de hectare, o treime din această suprafaţă fiind reprezentată de păduri virgine şi zone sălbatice, neafectate de intervenţia umană. De asemenea, în Retezat pot fi văzute peste 90 de specii de plante endemice, unice în lume, aproape 1.200 de plante, reprezentând peste 30% din flora României, dar şi sute de specii de păsări şi animale. Mamiferele care trăiesc în Retezat (55 de specii) reprezintă peste 23% din mamiferele terestre ale Europei. Tot aici se găsesc cele mai multe lacuri glaciare din România (peste 80 de lacuri şi tăuri) Parcul fiind cunoscut sub denumirea de „tărâmul cu ochi albaştri”, cel mai întins lac glaciar din ţară, Bucura, cu o suprafaţă de aproape nouă hectare, cel mai adânc lac, Zănoaga, care atinge 29 de metri în adâncime, dar şi 20 de vârfuri mai înalte de 2.000 de metri. 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite