Hunedoara: Recesiunea lasă cutia milei aproape goală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: Recesiunea lasă cutia milei aproape goală
Hunedoara: Recesiunea lasă cutia milei aproape goală

Numărul oamenilor de afaceri hunedoreni dispuşi să sprijine cheltuielile cu care se confruntă Biserica a scăzut simţitor.

Criza economică îşi pune amprenta şi pe dorinţa oamenilor de a-şi ajuta semenii. Preoţii din judeţ susţin că numărul donaţiilor, cât şi cel al banilor strânşi în cutia milei s-a redus considerabil.

„Oamenii au devenit mai atenţi cu banii lor. Traversează o perioadă financiară dificilă, iar asta se răsfrânge şi asupra dorinţei lor de a ajuta Biserica. Pot să spun că încasările din vânzările de lumânări şi alte produse necesare ritualurilor creştine au scăzut cu aproximativ 30 la sută. Şi cutia milei în care se strâng bani pentru nevoiaşi este tot mai săracă”, a declarat Lucian Popa, preot la o biserică din Deva. Acest fenomen este susţinut şi de părintele Mircea Mihuleţ care spune că enoriaşii au buzunarele din ce în ce mai goale şi că îşi calcă cu greu pe inimă atunci când vine vorba să mai lase ceva şi în cutia milei.
„Văduvele sunt pilonul de rezistenţă al cutiei milei şi al donaţiilor. Este un fapt bine cunoscut în orice biserică. Dar şi ele încep să doneze din ce în ce mai puţini bani. Cu greu reuşim să strângem şi impozitul anual pentru a putea face faţă cheltuielilor bisericeşti”, a spus preotul.

Maria Manea a venit la slujba de dimineaţă, dar nu a lăsat niciun ban în cutia milei. Femeia susţine că din pensia pe care o are nu-şi mai permite decât luxul de a mai aprinde câte o lumânare. „E greu. Toate se scumpesc, iar noi, din cauza propriilor noastre griji, nu ne mai putem gândi şi la alţii. Venim la Biserică se ne găsim alinare şi cu greu mai găsim un ban pentru a aprinde lumânări celor care au plecat de lângă noi”, a spus femeia.

Preoţii din judeţ spun că nici oamenii de afaceri nu mai au atâta dare de mână când vine vorba de donaţii. Mulţi dintre ei au intrat în faliment sau se chinuie să-şi plătească angajaţii.

Cerşetori cu buzunare goale

Nici cerşetorilor din Deva nu le mai „iese pasenţa”. Oamenii nu mai sunt dispuşi să le dea bani, iar ei trebuie să stea mai mult pe stradă pentru a reuşi să strângă ceva bănuţi. „Toţi se uită urât la tine când le ceri 1 leu”, spune Mircea, un cerşetor din Deva.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite