Hunedoara: PORTRET / Nicolae Cerişer are în grija sa un castel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: PORTRET / Nicolae Cerişer are în grija sa un castel
Hunedoara: PORTRET / Nicolae Cerişer are în grija sa un castel

Bărbatul este de 10 ani director al Castelului Corvinilor şi visează să mobileze clădirea. Copil al unor oameni simpli, din Topliţa, Nicole Cerişer a ajuns la liceu, în Hunedoara, în urma „opţiunii clare a părinţilor”.

PROFIL
Născut - 24.06.1962
Educaţie - Facultatea de Istorie şi Filosofie, Universitatea Bucureşti
Profesie - Muzeograf
Familie - Căsătorit, are doi copii

„Terminasem clasa a opta în sat şi eram copleşit pentru că nu văzusem, până atunci, un oraş mai mare ca Hunedoara”, îşi aminteşte directorul muzeului.
Conştientizează abia când povesteşte cât de repede au trecut anii şi rememorează amuzat cum, având apetit mai degrabă pentru ştiinţele umaniste decât pentru cele exacte, în clasa a XI-a a rămas corigent la matematică.

Potenţial turistic fantastic
Nicolae adaugă că şi-a dorit să depăşească nivelul profesional al părinţilor şi, pasionat de istorie, filosofie şi economie, a găsit de cuviinţă că studii serioase se pot face în Capitală.
A terminat al doilea în promoţia sa, a fost repartizat profesor în Petroşani, iar după câţiva ani a reuşit să se transfere la Hunedoara. „Eram, pe vremea aceea, un fel de «soţ de weekend» şi era foarte dificil. În 1998 am reuşit să obţin, prin concurs, postul de directorul al Muzeului Castelului Corvinilor. Am fost, astfel, martor al  dezvoltării extraordinare a muzeului, care are un potenţial fantastic. Trei din zece hunedoreni ar putea trăi bine de pe urma castelului, dacă şi-ar deschide afaceri axate pe turism ”, a declarat Nicolae Cerişer.

A atins 30% din obiectivele propuse
Îi vine să râdă când îşi aminteşte de planurile pe care le avea în urmă cu zece ani. „Eram un visător. Geamurile aveau nailon în loc de vitralii, iar uşile erau proptite şi eu credeam că toate problemele Castelului se pot rezolva, că este suficient să te implici, însă am constatat pe parcurs că nu este aşa. Sume consistente de la Ministerul Culturii au început să vină abia în ultimii doi ani, când autorităţile au decis să finanţeze monumentele de importanţă naţională. Cred că până acum nu am realizat nici 30 la sută din ce mi-am propus”, a mai spus directorul.

Castelul devine interactiv
Nicolae Cerişer adaugă că intenţionează ca, după finalizarea lucrărilor de restaurare care sunt în derulare, să transforme muzeul castelului într-unul interactiv: pe lângă expoziţii temporare sau permanente, Nicolae vrea să deschidă aici o tabără militară permanentă, o pistă de turnir, să înfiinţeze o gardă a castelului, un muzeu al satului, cu case din zona pădurenilor şi ateliere ale meşteşugarilor, de la fierărie, până la pictură pe sticlă.



Întrebări şi răspunsuri
Care sunt sumele pe care le-a primit castelul de când sunteţi aici?
Din 1997 şi până în 2007, castelul a beneficiat de 16 miliarde de lei vechi de la Ministerul Culturii şi de 30 de miliarde de la Consiliul Local. Acum castelul reuşeşte să îşi acopere toate cheltuielile de întreţinere şi cu personalul, iar orice ban care vine în plus merge spre investiţii. Nu vrem ca monumentul istoric să mai fie milogul statului.

Are castelul suficient personal?
Suntem deficitari la acest capitol. Organigrama prevede 30 de posturi însă noi avem 18 sau 19 salariaţi, din cauza unor demisii şi pensionări, urmate de ordonanţa care a sistat angajările. Oricum, sunt muzee mult mai mici decât Castelul Corvinilor care au cel puţin 50 de angajaţi.

Este funcţională bibiloteca?
Avem, într-adevăr, 7.000 de cărţi, dintre care 800 sunt exemplare de carte veche şi foarte rară, însă în acest moment nu avem bibliotecar, din cauza aceleiaşi ordonanţe, aşa că volumele nu pot fi consultate.


Ce-i place
„Să mă duc într-un loc liniştit, unde nu am semnal la telefonia mobilă, dar mi-aş dori să reuşesc să mobilez castelul şi să refuncţionalizăm Sala Cavalerilor şi Sala Dietei, ca săli de concerte şi de conferinţe”, spune Nicolae.

Ce nu-i place
Că timpul trece foarte repede şi eu am o mulţime de proiecte nerealizate, dar şi că hunedorenii care ne sunt vecini consideră castelul groapa lor de gunoi şi aruncă în curte pet-uri şi resturi menajere”, adaugă directorul.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite