Hunedoara: Petru Ilie Birău - Fost miner, pictor de succes

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: Petru Ilie Birău - Fost miner, pictor de succes
Hunedoara: Petru Ilie Birău - Fost miner, pictor de succes

După 21 de ani de muncă în mină, hunedoreanul a descoperit că vocaţia sa este arta, iar acum este  solicitat să-şi expună creaţiile în capitalele europene.

Profil
Născut - 12 mai 1966
Educaţie - Şcoala de Artă Populară din Petroşani, Facultatea de Pedagogia Artelor Plastice şi Decorative din Târgu Jiu
Experienţă - 21 de ani în minerit
Familie - căsătorit

Petru Ilie Birău, un miner de 43 de ani din satul Cimpa, judeţul Hunedoara, şi-a investit toţi banii primiţi, după ce a fost disponibilizat din minerit, în studii, iar acum a devenit pictor şi profesor de desen.
Totuşi, pentru că părinţi lui nu aveau prea mulţi bani, nu s-a putut înscrie la o facultate pentru a-şi perfecţiona talentul. În plus, s-a căsătorit imediat după terminarea liceului şi avea nevoie de bani pentru întreţinerea familiei. Aşa că s-a orientat, mai mult forţat, către un loc de muncă bine plătit, iar cum în Valea Jiului toată lumea trebuia să muncească în minele de cărbune şi Petrică a făcut la fel. A fost miner  21 de ani la Exploatarea Minieră Petrila, însă nu a renunţat la artă.
„Pictam în timpul meu liber, dar nu prea puteam să mă ocup de treabă, după ce ieşeam din şut. De abia mă obişnuiam cu lumina zilei. Totuşi am pictat mult în concedii şi chiar am avut lucrări expuse la saloane de artă din Cluj, Deva şi Petroşani. Pe unele dintre ele am fost obligat să le vând pentru că m-au impresionat cei care le vroiau în colecţia lor personală. Banii primiţi au fost puţini, dar nu le-am vândut pentru bani”, a spus fostul ortac.

Investiţie în artă
Petrică Birău a primit la disponibilizare 20 de mii de lei drept plată compensatorie. Nu a ales să-i cheltuiască şi nici să-i investească într-o afacere. A vrut să-şi împlinească visul, să ajungă un pictor adevărat şi s-a înscris la facultate. Astfel a ajuns student la Facultatea de Pedagogia Artelor Plastice şi Decorative din Târgu Jiu, unde s-a remarcat imediat. “Aveam banii necesari pentru studii şi am zis că-i cel mai bun moment să fac ce-mi doresc. Am absolvit facultatea şi predau desenul la şcolile din Valea Jiului”, spune fostul miner.
Petru Birău a fost unul dintre cei mai apreciaţi studenţi, iar drept recompensă pentru dorinţa sa de a-şi realiza visul, profesorii universitari i-au acordat, la absolvire, Placheta Universităţii ,,Constantin Brâncuşi” Târgu-Jiu, pentru rezultate deosebite obţinute în activitatea studenţească.

Expoziţie la Paris
Minerul-artist nu s-a mulţumit nici cu condiţia de profesor de desen şi a continuat să lucreze, iar operele sale au atras imediat atenţia. A fost invitat la o tabără de creaţie din Cehia, unde picturile sale au fost expuse în diferite colţuri ale ţării. Uşurinţa cu care îşi pune pe pânză creaţiile i-au adus o invitaţie anul trecut de a expune în Franţa. Solicitarea a venit chiar din partea vicepreşedintelui Societăţii Poeţilor Francezi din Paris, Linda Bastide.
Ajuns la Paris cu câteva zeci de lucrări reprezentative, Petru a avut surpriza să constate că francezii i-au organizat nu un vernisaj, ci chiar patru în toată Franţa. „Au fost cuceriţi de lucrările mele. Chiar mi-au cumpărat tablouri, iar câteva dintre lucrări le-am dăruit eu pentru ospitalitatea şi căldura cu care m-au primit”, a spus artistul. A petrecut toată luna februarie lui 2008 în Franţa, iar lucrările sale au ajuns în Salonul de aur al Palatului Behague, la Capelle des Penitents Bleus din localitatatea Narbonne. A mai expus în Armissan sau Gruissan şi a apărut în mai multe publicaţii franceze, unde i s-au acordat spaţii largi şi a avut parte de recenzii favorabile.

Ce-i place

„Bineînţeles arta, pictu-ra, ca să fiu mai explicit. Natura şi oamenii, care pot fi buni dacă şi tu eşti bun cu ei. Îmi plac locurile natale bogate în tradiţii moştenite de la daci, pentru că se ştie că momârlanii din Valea Jiului sunt urmaşi doar ai dacilor”.

Ce nu-i place
„Că îmbătrânim toţi, iar unii dintre noi nu devenim mai înţelepţi odată cu vârsta. Discriminările şi stăruinţa unora care pretind că unele lucruri trebuie făcute la timpul potrivit. Timpul e relativ, totul depinde de noi şi de voinţa noastră dacă vrem să facem ceva”.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite