Hunedoara: Milioane de euro din bani publici aruncaţi pe hârtii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de administraţii locale din judeţ au cerut bani europeni pentru 386 de proiecte inutile.

Pentru că bugetul de stat nu permite alocarea de fonduri suficiente pentru lucrări de infrastructură, primăriile hunedorene s-au orientat spre finanţările externe nerambursabile pentru derularea de investiţii absolut necesare comunităţiilor locale.
Pentru asta s-a comandat realizarea de proiecte în baza cărora Uniunea Europeană să aloce fonduri nerambursabile cu care să se modernizeze infrastructura, începând de la reabilitarea de drumuri, sisteme de canalizare, managementul deşeurilor, alimentări cu apă şi până la semaforizarea unei intersecţii.

386 proiecte inutile

Din circa 1.300 de proiecte depuse de autorităţile publice locale hunedorene pentru obţinerea de finanţare europeană, 386 sunt neeligibile, iar din diferenţa de aproximativ 900 de proiecte, doar  pentru 103 există recomandarea de a fi sprijinite pentru a fi propuse la finanţare până în 2010.

Conform unui studiu comandat de Consiliul Judeţean Hunedoara,  mare parte din proiecte au fost respinse pentru că nu au relevanţă, nu respectă criteriile de bază ale finanţatorului, nu sunt o prioritate pentru dezvoltarea locală sau pur şi simplu, pentru că bugetul european pentru acel tip de proiect s-a epuizat.

Preţuri de la 6.000 de euro


Pe piaţa consultanţei de specialitate, preţul minim pentru elaborarea unui proiect destinat atragerii de finanţare europeană pentru investiţii începe de la 6.000 de euro. „La nivel minimal, pentru un proiect simplu, studiul de fezabilitate costă între patru şi cinci mii de euro, iar redactarea efectivă a proiectului mai adaugă încă două-trei mii de euro”, a spus expertul Ana Zsok. În judeţul Hunedoara există 33 de primării care au dat bani de pomană pentru 386 de proiecte care au fost respinse la finanţare. Un calcul simplu arată că suma minimă pe care aceste unităţi administrative au plătit-o din bani publici pentru elaborarea documentaţiilor se ridică la 2,3 milioane de euro. Majoritatea acestor proiecte sunt inutilizabile. Studiul comandat de CJ Hunedoara precizează totuşi că revizuirea unei părţi din aceste documentaţii poate duce la obţinerea de finanţare.

Proiect de 12.000 de euro

Potrivit primarului Călanului, Filip Adrian Iovănesc, instituţia administrativă a comandat şi plătit mai multe proiecte destinate unor lucrări edilitare cu finanţare europeană. „Costul lor a fost de câteva  zeci de mii de euro. Cel mai scump proiect, cel pentru realizarea canalizării, ne-a costat peste 12 mii de euro. Din păcate, multe proiecte au fost respinse”, a precizat edilul.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite