Sărbătoare la poalele cetăţilor dacice
0În acest weekend, hunedorenii sunt invitaţi la festivalul de la Costeşti, eveniment ajuns la ediţia cu numărul 44. Locul de organizare a petrecerii este platoul de la marginea comunei, de unde începe ascensiunea spre cetăţile dacilor din Munţii Orăştiei.
Mai multe zone de munte, izolate de agitaţia specifică oraşelor hunedorene, au devenit, conform unor tradiţii păstrate de zeci de ani, locurile de desfăşurare ale celor mai importante festivaluri organizate în judeţul Hunedoara. Costeştiul nu poate lipsi dintre aceste locuri.
Pe platoul de la marginea satului înfiinţat chiar la poalele cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, în acest weekend are loc „Festivalul Tineretului”. Vor fi două zile de sărbătoare, animată de artişti de muzică modernă şi populară, care vor cânta pentru cei peste 5.000 de oameni aşteptaţi la eveniment.
„Festivalul se află la ediţia cu numărul 44, fiind unul dintre evenimentele tradiţionale care au loc în fiecare an în Costeşti. În acest an, pentru organizarea sărbătorii am obţinut fonduri de la Uniunea Europeană, în cadrul unui proiect amplu, derulat prin Ministerul Dezvoltării pentru dezvoltarea turistică a zonei, proiect care are o valoare totală 825.000 de lei”, a declarat Nicolae Jeler, reprezentantul primăriei Orăştioara de Sus, de care aparţine satul Costeşti.
Trasee turistice
În trecut, festivalul de la Costeşti era unul dintre cele mai importante din ţară. „Se adunau zeci de mii de oameni pe platou, veniţi din toate colţurile ţării, cu autobuzele cei mai mulţi, pentru a petrece. Şi acum frumuseţea locului s-a păstrat, iar turiştii continuă să vină în număr mare”, a spus Vasile Pantiloiu, un fost profesor care locuieşte în Costeşti. Turiştii care ajung la festivalul întins pe durata a două zile sunt sfătuiţi de organizatori să vină cu cortul. Pentru cei mai pretenţioşi, în zonă există mai multe pensiuni şi căsuţe de agrement, unde preţurile cazării sunt între 50 şi 100 de lei. De asemenea, în Costeşti funcţionează o tabără şcolară, însă în această perioadă, locurile libere sunt mai greu de găsit. Unul dintre motivele pentru care festivalul atrage un număr mare de turişti este zona unde are loc. Satul este locul de unde porneşte ascensiunea spre cetăţile dacice.
Turiştii pot porni pe cel puţin trei trasee: spre templul de la Sarmizegetusa Regia, de patru ore în mers pe jos şi 40 de minute cu autoturismul, spre Costeşti Cetăţuie, reşedinţa de vară a regilor daci, traseu străbătut în 15 minute cu autoturismul şi pe jos şi 30 de minute pe jos, şi spre vechea cetate militară de la Blidaru, la o oră de urcat pe jos.
Excursie spre cetăţile dacice ascunse în munţi
După ce trec imensa poartă construită la marginea satului Costeşti, vizitatorii intră, simbolic, într-o altă lume. Din acel punct, urmele civilizaţiei moderne se răresc simţitor, iar turiştii sunt înştiinţaţi că au intrat pe teritoriul vechilor daci. Una dintre destinaţiile favorite ale turiştilor este Sarmizegetusa Regia, situată la aproximativ 20 de kilometri de Costeşti. Locul este unic, iar de numele lui se leagă o mulţime de legende. Aici au fost găsite cele mai valoroase comori ale strămoşilor daci şi tot aici, ruinele templului, ascunse în inima munţilor, sunt considerate unul dintre locurile cele mai încărcate cu energie din lume, un adevărat Stonehenge dacic.