Hunedoara: Daria Vişănescu, micuţa Kasparov de la Petrila

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La numai 10 ani, Daria Vişănescu a câştigat Campionatul Mondial de Şah Şcolar din Grecia.

Profil:

Născută: 03.08.1996
Educaţie:  elevă în clasa a VII-a
Experienţă: campioană mondială la şah

Petrila este un oraş în care sărăcia şi disperarea sunt la ele acasă. E greu de crezut că într-o astfel de lume, în care cărbunele a măcinat aproape tot ceea ce este uman, mai pot exista diamante. Daria Vişănescu este un astfel de „diamant”. O fetiţă care, atunci când este aşezată în faţa tablei de şah, uimeşte o lume-ntreagă.

În faţa tablei de la cinci ani

A început să joace şah la vârsta de cinci ani, ajutată de bunicul său, iar cinci ani mai târziu era campioană mondială. Culmea este că, pentru acest trofeu, Daria a fost „recompensată” de Federaţia Română de Şah cu „fabuloasa” sumă de cinci sute de lei.

Atât a apreciat statul că valorează un campion mondial. „Finala am jucat-o cu o columbiancă. A fost o partidă care a durat aproape şase ore. Arbitrii erau supăraţi că pierd cina, iar noi luptam pentru titlu. Până la urmă am reuşit să câştig pe o greşeală a şahistei din Columbia. A fost cea mai fericită zi din viaţa mea”, a povestit Daria.

Nu acceptă remiza

Şi în privinţa stilului de joc, Daria a reuşit să uimească şahişti de mare clasă. Avea nouă ani când şi-a adjudecat titlul de campioană naţională, iar arbitrul s-a dus la antrenorul ei uimit că acest copil nu accepta să ofere remiza.

„Atunci când joc cu albul prefer deschiderea spaniolă. În această variantă albul are un plan clar de joc. Mie îmi place să împing pionii din centru astfel că îmi creez un spaţiu mai mare de joc unde pot face manevre şi îmi pot plasa piesele mai bine, stânjenind adversarul. Îmi plac poziţiile de atac riscante care descumpănesc adversarul şi îl obligă să greşească”, a spus micuţa Kasparov.

Din nefericire, neacceptarea remizei i-a adus şi mari supărări. La ultimul campionat mondial desfăşurat în luna mai a acestui an, Daria nu a acceptat o remiză care i-ar fi adus titlul de vicecampioană. A făcut o greşeală şi a pierdut partida, coborând până pe locul cinci mondial. „Am fost foarte dezamăgită. Totul s-a întâmplat din cauză că am pierdut un cal. Am plâns vreo două ore după înfrângere”, şi-a amintit cu regret în glas Daria.

Se pregăteşte  pentru europene

Deşi este în vacanţă, micuţa şahistă se pregăteşte pentru campionatele europene de luna viitoare care se vor desfăşura în Serbia. „Muncesc cam trei ore pe zi cu noul meu antrenor Codruţ Florescu. Este o competiţie europeană de şah blitz şi dezlegări de probleme de şah. Sper să fac o figură frumoasă, mai ales că, în ultima perioadă am avut multe eşecuri pe acest plan”, a spus Daria.

La acestă dată, Daria Vişănescu are o colecţie impresionantă de trofee: şapte medalii internaţionale, trei diplome de campion naţional şi multe alte distincţii. Federaţia Internaţională de Şah i-a oferit titlul de Mare Maestru FIDE. Visul ei este să studieze în străinătate, unde, aşa cum spune ea, oamenii sunt mai veseli.

Întrebări şi răspunsuri

Care este momentul cel mai dificil atunci când te afli într-o competiţie?
Cel mai greu este atunci când mă aflu în criză de timp. Trebuie să gândesc foarte repede iar mâna trebuie să fie la fel de rapidă. Sunt partide în care adversarul meu are mai mult timp la dispoziţie decât mine. Spre exemplu, în finala cu şahista columbiană, ea mai avea la dispoziţie o jumătate de oră iar eu câteva minute. A trebuit să gândesc cu viteza luminii. Dar am învins.

Care sunt şahiştii tăi preferaţi?
Este vorba de cele trei surori Polgar din Ungaria. Toate trei au fost campioane mondiale, fiecare având un stil de joc diferit. Una dintre ele, Judit Polgar a reuşit să învingă doi mari şahişti mondiali: pe Kasparov şi pe Boris Spassky. Îmi place şi să lucrez cu noul meu antrenor Codruţ Florescu. Are un stil foarte interesant de joc şi o să am multă vreme multe de învăţat de la el.

Ce-i place

Daria citeşte şi este pasionată de calculator, în faţa căruia îşi petrece câteva ore zilnic. Cochetează cu poezia dar susţine că poeziile ei sunt triste fără să înţeleagă exact de ce. Presupune că unul dintre motive este acela că scrie poezii doar atunci când este supărată.

Ce nu-i place

Faptul că este tot timpul plecată de acasă. „Am foarte multe concursuri de jucat, majoritatea sunt în afara ţării. Iar asta mă oboseşte. Nu-mi place când pierd deşi încep să mă obişnuiesc cu ideea că uneori mai greşesc şi eu. Şi nu-mi place faptul că oamenii din ţara noastră sunt trişti şi nu se pot bucura de viaţă”, a spus şahista.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite