Hunedoara: Au căutat cărbune, acum găsesc gunoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Disponibilizaţi în 1998, foştii mineri au ajuns să trăiască de pe urma materialelor reciclabile.

Temători şi ruşinaţi pentru că au ajuns să trăiască de pe urma gunoaielor, foştii ortaci şi-au făcut o adevărată industrie la groapa de gunoi, unde caut materiale reciclabile ca să îşi asigure o pâine pe masă. Casa lor a devenit de multă vreme chiar groapa de gunoi după ce şi-au pierdut locuinţele din cauza datoriilor.

Deponeul din Petrila reprezintă, pentru câteva zeci de persoane, o sursă de venit, iar printre ei sunt şi şapte foşti mineri. Oamenii nu-şi dezvăluie numele şi fug din calea aparatelor de filmat. Sunt ruşinaţi pentru că de la o leafă bună ce o primeau când munceau în mină, au ajuns acum să adune doar câţiva bănuţi pe zi, cât să le ajungă pentru o pâine şi o sticlă cu tărie.

Fără şanse de angajare

„Nu am ce face, trebuie să trăiesc şi eu cumva şi să pun o pâine pe masă la copii. În campaniile electorale candidaţii au promis locuri de muncă, dar după aceea ne-au oferit un loc de muncă pe o lună de zile. Ce să fac, să mă duc la furat? Muncesc o zi întreagă pentru 10 lei. Dar sunt buni şi ăia”, a spus un fost ortac. Spune că la groapa de gunoi îl cheamă Ion, dar recunoaşte că nu e numele său adevărat. S-a disponibilizat în urmă cu zece ani din minerit şi, fiind prea tânăr, nu a ştiut să-şi drămuiască banii primiţi în schimb de la stat.

„S-au dus cum au venit. Am şi chefuit recunosc, am şi dat în stânga şi-n dreapta. Când n-am mai avut, nimeni nu s-a mai uitat la mine. Am ajuns pe drumuri şi apoi la gunoaie. Acum se cam termină şi cu astea pentru că vor să închidă groapa. De cerşit nu pot pentru că-mi este ruşine, aşa că nu ştiu cum o să trăiesc”, a spus Ion.

Bani din gunoi

Deponeul de la Petrila, sursa de venit a foştilor ortaci, a fost închis la începutul anului, însă funcţionează ilegal încă. Munca la groapa de gunoi nu este deloc uşoară. Oamenii sunt nevoiţi să răscolească printre resturi pentru a aduna ceea ce poate fi valorificat. Ei fac ceea ce ar fi trebuit să facă orăşenii: colectare selectivă. Plasticul merge la plastic, fierul la fier, la fel şi cu hârtia.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite