Hunedoara: Şcoli care pregătesc poştaşi pentru şomaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii ies pe bandă rulantă din şcolile de profil, însă companiile de curierat nu fac angajări.

Companiile de curierat curtează din ce în ce mai rar elevii poştaşi. Pe timp de criză, cererea de personal nu intră în calcule. ,,Momentan, nu se fac angajări. În viitor, vor exista locuri libere numai în măsura în care pleacă vreun angajat şi îi rămâne locul vacant”, a declarat directorul O.P.D.C. Deva, Diana Alexe.

Situaţia este similară şi la serviciul de curierat  Fan Courier. Surse din cadrul companiei au declarat că ultimele angajări de personal s-au făcut anul trecut, iar în prezent nu există niciun post disponibil. Aceasta este şi cauza pentru care companiile de curierat evită să facă orice fel de ofertă în rândul elevilor care studiază în domeniu.

,,Nu putem veni cu oferte dacă nu sunt posturi libere. Pe de altă parte, elevii nici nu se interesează din proprie iniţiativă despre acest lucru. Nu am avut nicodată un angajat din rândul şcolarilor hunedoreni”, a adăugat Diana Alexe.

Forţă de muncă cu duiumul

În ciuda acestei situaţii, Grupul Şcolar de Telecomunicaţii şi Lucrări Publice din Hunedoara propune absolvenţilor de clasa VIII-a patru ani de studiu în specializarea Comert/Poştă. ,,Pentru anul şcolar 2009-2010, oferta educaţională a unităţii de învăţământ numără 28 de locuri la specializarea Comerţ/Poştă. Ultima medie de admitere din 2008 a fost 7,61. După terminarea liceului, şcolarii devin tenhicieni în activităţile poştale şi pot lucra, printre altele, la colete şi mandate poştale”, a precizat directorul adjunct al şcolii, Rodica Negrea.

Mai întâi, facultatea

Tinerii care urmează aceste cursuri optează pentru o facultate, însă nu de profil. Se îndreaptă mai mult spre economie. ,,Este o meserie cu precădere pentru fete care, în general, se întorc şi lucrează în domeniu abia după ce au terminat o facultate, însă de alt profil, fără legătură cu studiile liceale”, a adăugat Rodica Negrea. În cei patru ani de liceu, elevii care vor să devină tehnicieni de poştă studiază materii precum managementul serviciilor poştale, operaţiuni financiare în unităţile poştale, exploatarea serviciilor poştale, planificarea operaţională, marketingul afacerii sau organizarea resurselor umane.

Peste tot în ţară


Cinci licee cu profil de poştă şi telecomunicaţii sunt în România, pe lângă cel din Hundedoara. Acestea se regăsesc în Constanţa, Bacău, Baia Mare, Cluj şi Timişoara. Fiecare dintre ele este recunoscut de Ministerul Educaţiei şi Cercetării. În Bucureşti se află Colegiul ,,Gheorghe Airinei“, care pregăteşte poştaşi de aproape 70 de ani.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite