FOTO Uzinele Hunedoarei, văzute din turnul castelului în urmă cu 70 de ani. Ce a rămas din ele în şapte decenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O imagine realizată din castel, de Willy Pragher. 1942, 6 mai.
O imagine realizată din castel, de Willy Pragher. 1942, 6 mai.

În 1942, celebrul Willy Pragher fotografia de pe meterezele castelului uzinele de fier ale Hunedoarei. Din aceeaşi locaţie, în prezent, cei care privesc spre platforma industrială mai pot vedea doar un turn de răcire ajuns ruină şi, în plan îndepărtat, ruina vechii şcoli de ucenici din combinatul siderurgic al Hunedoarei.

În urmă cu şapte decenii, panorama industriei Hunedoarei, dezvăluită celor care ajungeau în turnul nou de poartă al Castelului Corvinilor, era mult mai ofertantă.

În imaginile realizate în 1942 de Willy Pragher, uzinele de fier ale Hunedoarei se arătau privitorilor, întinse pe zeci de hectare, acoperite de fumul şi de noxele industriale. Uzinele produceau fonta şi oţel pentru statul român şi pentru germani. Tot în acei ani se construia laminorul 800, Oţelăria Siemens Martin, o uzină electrică şi o fabrică de dolomită.

Platforma industrială, ocupată în trecut de zeci de clădiri, de furnale, de turnuri şi coşuri de fum, părea că sufocă monumentul istoric în vecinătatea căruia îşi începea la acea vreme extinderea.

Uzinele au dispărut cu desăvârşire
În prezent, din turnul de poartă al Castelului Corvinilor, turiştii care îşi îndreaptă privirile spre locul vechilor uzine de fier mai pot vedea doar câteva construcţii aproape părăsite, ieşite din uz.

hunedoara combinat

Uzinele de fier. Foto: Willy Pragher, 1942.

Coşurile de fum, cuptoarele oţelăriei, furnalele, turnul de apă şi alte peste 20 de construcţii industriale care adăposteau secţiile combinatului siderurgic au fost demolate.

hunedoara combinat

Vă recomandăm şi:

Cum arăta industria din Hunedoara în 1966, când imaginea uzinelor a fost imprimată pe bancnota de 25 de lei

Aproape cinci decenii au trecut de la data în care imaginea combinatului din Hunedoara era aleasă pentru a reprezenta verso-ul bancnotei de 25 de lei. De atunci, aproape toate construcţiile înfăţişate pe bancnotă, ca una dintre realizările cu care se puteau mândri românii, au dispărut.

Hunedoara anilor 1950, văzută de spionii străini: relatări despre anti-comunişti, acte de sabotaj şi atacuri ale partizanilor

Printre cei peste 10.000 de oameni care lucrau în anii 1950 în combinatul din Hunedoara şi în fabricile din împrejurimile acestuia s-au infiltrat şi informatori ai unor servicii străine, potrivit unor documente păstrate până în prezent.

FOTO Amintiri din „cetatea oţelului”: povestea celor mai interesanţi ani din istoria combinatului de la Hunedoara

O serie de imagini rare, vechi de peste o jumătate de secol, a fost păstrată în arhivele combinatului din Hunedoara şi recuperate ulterior dintre construcţiile părăsite ale acestuia de mai mulţi tineri pasionaţi de istorie, din localitate. Fotografiile dezvăluie frânturi din poate cea mai importată perioadă a complexului industrial: anii 1950, în care au fost construite marile furnale şi a fost pusă în funcţiune o oţelărie.

FOTO Cum a dispărut "Victoria" Călan, una dintre marile uzine ale Transilvaniei

Aproape un secol şi jumătate a trecut de la construirea primului furnal al uzinelor de la Călan, devenite până înainte de 1989 unul dintre cele mai importante centre siderurgice din Transilvania.

FOTO-VIDEO Frânturi din istoria zbuciumată a celui mai mare combinat siderurgic din Transilvania

În septembrie 1972, în vremea în care Nicolae Ceauşescu vizita combinatul siderurgic din Hunedoara şi dădea sarcini ca producţia de oţel să ajungă la 5,5 milioane de tone pe an, unul din cinci locuitori ai Hunedoarei şi din împrejurimile acesteia lucra în combinat.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite