Festivalul medieval dedicat lui Ioan de Hunedoara. Cum va fi omagiat voievodul emblematic al Transilvaniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iancu de Hunedoara.
Iancu de Hunedoara.

Primul festival medieval dedicat lui Ioan de Hunedoara va avea loc în 11 august, la Hunedoara. Primăria va aloca un buget de 150.000 de lei pentru organizarea evenimentului.

Prima ediţie a Festivalului medieval „Ioan de Hunedoara” va avea loc în 11 august, data la care se împlinesc 562 de ani de la moartea marelui voievod din Transilvania. Va fi organizată în Hunedoara, iar primăria este dispusă să cheltuie până la 150.000 de lei pentru organizarea evenimentului.

Planurile de organizare a festivalului includ ceremonia de depunere a coroanelor de flori la statuia lui Iancu de Hunedoara din centrul municipiului, o paradă medievală a ordinelor cavalereşti, la care vor participa minim 200 de oameni, cu cai şi tunuri, un concert de muzică simfonică şi un video-maping cu lumini arhitecturale, pe faţada Castelului Corvinilor, care va cuprinde scene legate de Bătălia de la Belgrad din 1456. Festivalul se va încheia cu un foc de artificii, se arată într-o informare a Primăriei Hunedoara.

În 11 august se împlinsc 562 de ano de la moartea lui Iancu (Ioan) de Hunedoara. Voievodul emblematic al Transilvaniei, la acea vreme mare comandant al Ungariei, a murit în 11 august 1456, în tabăra de la Zemun, lângă Belgrad, la doar trei săptămâni după marea victorie a armatelor creştine împotriva otomanilor care au asediat Belgradul, conduşi de Mahomed al doilea, cuceritorul Constantinopolului.

Moartea voievodului, susţin unii istorici, a fost cauzată de epuizarea fizică şi de epidemia de ciumă care cuprinsese tabăra militară, pustiită de armatele sale după retragerea turcilor. Alţi istorici otomani ai vremii au susţinut că Iancu de Hunedoara ar fi murit atins de o săgeată trasă de un turc, în timpul fugii sale din calea armatei creştine.

Nu se cunoaşte cu exactitate vârsta pe care Iancu de Hunedoara o avea la moartea sa. Cel mai timpuriu document care certifică prezenţa familiei Huniazilor pe scena istoriei este actul de danie din 18 octombrie 1409 prin care regele Sigismund de Luxemburg dăruieşte acestuia domeniul Hunedoarei. Iancu s-ar fi născut în anul 1407, potrivit unor istorici, însă alţi cercetători au datat naşterea sa cel târziu în anul 1387. Aşadar, ar fi putut avea 49 de ani la moartea sa ori chiar aproape 70 de ani. Voievodul a fost înmormântat la Alba Iulia, în Catedrala Sf. Mihail, iar pe piatra sa funerară stă înscris „s-a stins lumina lumii”.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Monarhii care au cutremurat lumea medievală prin arta războiului. „Armata neagră” regală şi viclenia lui Vlad Ţepeş

Marile cetăţi ale lui Iancu de Hunedoara. Poveştile celor mai fastuoase monumente medievale ctitorite de voievod

Ziua în care Huniazii au intrat în istorie. Se împlinesc 608 ani de la înnobilarea familiei lui Iancu de Hunedoara

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite