De câte ori a ars Castelul Corvinilor în istoria sa de şase secole. Marile incendii care au devastat cetatea medievală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul Corvinilor în secolul al XIX-lea, înainte de fi mistuit de incendiul din 1854. Gravură.
Castelul Corvinilor în secolul al XIX-lea, înainte de fi mistuit de incendiul din 1854. Gravură.

De-a lungul existenţei de şase secole, Castelul Corvinilor a suferit mai multe incendii, cel mai devastator dintre el fiind înregistrat în aprilie 1854.

Au trecut 165 de ani de la marele incediu din 1854 care a mistuit Castelul Corvinilor, lăsându-l fără acoperiş şi abandonat pentru mai mult de un deceniu.

Acesta nu a fost singurul dezastru care a afectat castelul, cinci incendii, adectându-l în diferite etape ale devenirii sale şi în foarta strânsă legătura cu istoria Transilvaniei, informează muzeografii de la Castelul Corvinilor.

Cele cinci incedii
În anul 1534 Cibak Imre incendiază castelul pentru prima dată, din ordinul principelui Ioan Zapolya, susţin istoricii. Secolul al XVII-lea a debutat sub auspicii nefavorabile, în anul 1601 Mihai Viteazul cere incendierea castelului, pentru uciderea celor 180 de roşi de la Hunedoara.

Acelaşi lucru se întâmplă şi undeva în luna decembrie a anului 1659, ori în luna ianuarie a anului 1660. Castelul a rezistat probabil câteva zile, înainte de a fi prădat, iar o parte din pradă a fost oferită lui Rakoczi al II-lea. Gheorghe Rakoczi al II-lea a devenit atunci noul proprietar al castelului din Hunedoara, informează muzeografii de la Castelul Corvinilor.

„În anul 1817 s-a făcut o reparaţie generală a edificiului, dar nici nu au fost finalizate lucrările finanţate de Împăratul Francisc că un fulger a lovit acoperişul capelei care a ars. Prin urmare, în anul 1823 Lengyel Istvan şi Miske József au fost nevoiti sa înceapă o strîngere de fonduri, iar cu banii strânşi în anul 1827 au reuşit să execute reparaţiile necesare la capelă şi celelalte părţi din castel afectate de incendiu”, a informat Muzeul Castelului Corvinilor.

În noaptea de 13 aprilie 1854, susţin istoricii, lângă turnul de poartă, din neglijenţa pretorului plasei Hunedoara, Dombrády, a izbucnit un incendiu care s-a extins foarte repede, transformând din nou castelul în ruină, până în anul 1868 când, pe data de 25 noiembrie 1868 sub conducerea arhitectului Francisc Schultz, încep lucrările de restaurare a castelului. O altă variantă a pornirii acestui incendiu este lovirea acoperişului castelului de un fulger în partea de nord in timpul unei furtuni, la ora 23:00 în noaptea de 13 aprilie 1854. Focul, înteţit mai apoi de un vânt puternic, a cuprins în cele din urmă întregul castel, transformând în scrum acoperişul din şindrilă al cetăţii, grinzile, scările de lemn, plafoanele, devastând aproape întregul edificiu.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Elisabeta Szilagyi, regina din Hunedoara. Zece mituri despre „mama-eroină“ care l-a făcut pe Matia Corvin rege al Ungariei

Castelul Corvinilor ascunde un mare secret: o criptă veche de şase secole, construită pentru Ioan de Hunedoara

Cele mai ascunse secrete ale Castelului Corvinilor: domniţa decapitată, beciul celor uitaţi, omul găsit mort în fântână


 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite