Circ la uşa mănăstirii lui Arsenie Boca. Poliţia a declarat război icoanelor care îl înfăţişează pe duhovnic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Icoana cu Arsenie Boca.
Icoana cu Arsenie Boca.

Poliţiştii au confiscat peste 100 de icoane cu Arsenie Boca, comercializate în apropierea Mănăstirii Prislop şi au întocmit trei dosare penale pentru infracţiuni cu privire la folosirea ilegală a mărcilor înregistrate. Reprezentanţii unei firme private susţin că sunt singurii care au drepturi de proprietate intelectuală asupra imaginii duhovnicului.

Poliţiştii din Haţeg şi cei din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Hunedoara au efectuat în ultimele trei zile mai multe verificări la comercianţii din zona Mănăstirii Prislop, în urma cărora au ridicat peste 100 de icoane şi obiecte de cult purtând imaginea părintelui Arsenie Boca

„Poliţiştii au aplicat mai multe sancţiuni contravenţionale în baza Legii 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite. De asemenea, efectuează cercetări în trei dosare penale pentru punerea în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrate”, a informat Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Hunedoara. Cercetările continuă, iar la finalizarea acestora vor fi propuse măsurile legale sub coordonarea procurorilor din cadrul parchetelor competente să supravegheze dosarele menţionate, au completat reprezentanţii IPJ Hunedoara.

Anul trecut, reprezentanţii firmei Additional Woldwide Care Service LTD, cu sediul în Marea Britanie, au susţinut că sunt deţinătorii legali al drepturilor de proprietate intelectuală asupra „mărcii” Părintele Arsenie Boca, înregistrată la Oficiul European de Proprietate Intelectuală (EUIPO) şi le-au solicitat celor care se folosesc de ea să intre în posesia unei licenţe din partea acestei societăţi. Firma înregistrată de câţiva români şi reprezentată în trecut de un maghiar în Marea Britanie menţiona că atât numele Boca Părintele şi Arsenie, cât şi imaginea acestuia sunt înregistrate la nivel european, iar toate produsele şi bunurile ce poartă denumirea sau imaginea lui Arsenie Boca, care intră pe teritorul României sunt contrafăcute, neexistând vreo autorizare sau licenţiere de către deţinătorul de drept al mărcilor înregistrate.

„Dumneavoastră săvârşiţi o infracţiune prin comercializarea unor mărfuri contrafăcute. Pentru a intra în legalitate, aveţi posibilitatea să intraţi în posesia unei licenţe din partea deţinătorului mărcii înregistrate, prin încheierea unui contract de licenţiere şi achiziţia unor holograme care urmează să fie aplicate pe toate produsele ce poartă denumirea sau imaginea părintelui Arsenie Boca. În cazul în care nu doriţi licenţierea şi nu sistaţi de îndată comercializarea tuturor bunurilor ce poartă denumirea sau imaginea Părintelui Arsenie Boca, vom sesiza autorităţile competente şi vom formula în justiţie atât acţiuni civile cât şi penale pentru ocrotirea dreptului nostru legitim”, se arată în notificările trimise celor care comercializează sau importă suveniruri religioase.

Patriarhia Română a reacţionat faţă de demersul reprezentanţilro societăţii private de a înregistra marca „Părintele Arsenie Boca”.

„În legătura cu anormala înregistrare a unei mărci cu numele «Arsenie Boca» de către o persoană privată din România, Patriarhia Română anunţă ca Arhiepiscopia Bucureştilor a luat atitudine fermă faţă de această situaţie încă de acum o lună şi a comunicat oficial persoanei respective mesajul de a renunţa imediat la această marcă înregistrată în străinătate. Numele părintelui Arsenie Boca este intrinsec legat de istoria şi cultura duhovnicească a Bisericii Ortodoxe Române şi parte a patrimoniului său memorial. Din aceste limpezi şi înalte raţiuni, nicio persoană privată, care nu are nici măcar o legătura de rudenie cu părintele Arsenie Boca, nu are dreptul să se folosească în vreun fel de numele său. Acesta, ca şi opera sa scrisă sau picturală, aparţin Bisericii pe care a slujit-o cu vocaţie jertfelnică”, a informat, în 11 mai, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Cine a fost Arsenie Boca

Arsenie Boca (n. 29 septembrie 1910, Vaţa de Sus, Hunedoara - d. 28 noiembrie 1989, Sinaia) a fost părinte ieromonah, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop. Odată cu instaurarea regimului comunist în anul 1945, Arsenie Boca a intrat în atenţia autorităţilor represive ale regimului, trecând prin calvarul anchetelor şi al arestărilor. A fost închis în arestul Siguranţei din Braşov, apoi dus la Canal şi a trecut prin în închisorile Jilava, Timişoara şi Oradea. După eliberarea din temniţele comuniste, de la mijlocul anilor 1950, Arsenie Boca nu şi-a mai putut relua activitatea de preot. Duhovnicul a murit în 28 noiembrie 1989, iar apropiaţii săi susţin că ar fi prevestit prăbuşirea regimului comunist din România şi moartea, în zi de sărbătoare, a fostului preşedinte comunist Nicolae Ceauşescu. Dorinţa sa a fost să fie înmormântat la Mănăstirea Prislop, iar una din vorbele sale de duh se leagă de locul din Ţara Haţegului: „Va lua ţara foc de la Prislop”, ar fi spus călugărul.


Vă recomandăm să citiţi şi:

FOTO Soarta tristă a bisericilor vechi româneşti, bijuteriile din lemn ajunse ruine sumbre: „Preoţii s-au temut să intervină“

Secretul lui Arsenie Boca: femeia care a stat 40 de ani lângă el. Cutremurătoarea poveste a Zamfirei, tânăra pe care duhovnicul nu a lăsat-o să se omoare

Fotografii unice de la înmormântarea părintelui Arsenie Boca au fost publicate în premieră după 25 de ani

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite